Zlecanie usług hotelarskich i restauracyjnych – ważne kwestie, o których warto pamiętać

Dodano: 19.12.2017
Pytanie:

Czy usługi hotelowe zapewniane pracownikom w czasie podroży służbowych są zamówieniem publicznym? Czy zamawiający musi zorganizować przetarg na tego typu usługę, jeżeli w planach zamówień publicznych widnieje kwota przeznaczona na ten cel w wysokości przewyższającej 30.000 euro (dla usług społecznych 750.000 euro), czy można wydatkować te pieniądze bez zastosowania procedury przetargowej (przykładowo  pracownik przyniesie fakturę za hotel wystawioną na niego lub instytucję zamawiającego)? Czy usługi o kodzie CPV 6351000-7 – usługi biur podroży i podobne – są zamówieniem na usługę społeczną? Czy należy sumować usługi hotelowe oraz hotelowo-restauracyjne i udzielać ich w procedurze właściwej dla łącznej wartości?

Pozostało jeszcze 87% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze użytkownikiem Portalu?

Zamów już teraz pełny dostęp do portalu i korzystaj z:

  • 4 519 fachowych porad prawnych
  • możliwości zadawania 3 własnych pytań w miesiącu
  • codziennie aktualizowanej bazy ponad 650 000 przetargów
  • nielimitowanej możliwości ustawienia alertów i powiadomień o nowych przetargach
  • ponad 200 wzorów dokumentów
  • 22 szkoleń wideo na tematy związane z Pzp
  • wyroków KIO oraz słownika kodów CPV

Zamów dostęp

Masz dostęp do portalu?

Zaloguj się.

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Andrzej Łukaszewicz

Andrzej Łukaszewicz

Konsultant Polskiego Związku Rzeczoznawców Zamówień Publicznych, prowadzi szkolenia zarówno dla zamawiających jak i wykonawców, reprezentuje przed Krajową Izbą Odwoławczą, doktorant i wykładowca...

Powiązane treści