Czy na usługę polegająca na przygotowaniu obiadów dla uczniów musisz udzielić zamówienia publicznego?

Dodano: 20.03.2012
Pytanie:

Czy jeśli koszt zakupu wszystkich produktów do przygotowania obiadu dla uczniów w szkole podstawowej  w ciągu roku przekracza 14.000 euro, to zobowiązana jestem do zakupu tych produktów w drodze przetargu? Czy jeśli towary dostarcza kilku dostawców i żaden z nich w ciągu roku nie dostarcza towarów za sumę większą niż 14.000 euro, to mimo to jestem zobowiązana do wyłonienia tych dostawców w drodze przetargu? Czy prawidłowe jest myślenie, że jeśli żaden z produktów, który kupuję do przygotowania obiadu nie przekracza 14.000 euro, to nie jestem zobowiązana do wyłonienia dostawców zgodnie z procedurą przetargową? Czy istnieje możliwość zwolnienia naszej placówki z organizowania procedury przetargowej?  Czy ma znaczenie, że koszty obiadów rozliczane są miesięcznie, a nie rocznie, a koszt miesięczny nie przekracza 14.000 euro?

Pozostało jeszcze 82% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze użytkownikiem Portalu?

Zamów już teraz pełny dostęp do portalu i korzystaj z:

  • 4 519 fachowych porad prawnych
  • możliwości zadawania 3 własnych pytań w miesiącu
  • codziennie aktualizowanej bazy ponad 650 000 przetargów
  • nielimitowanej możliwości ustawienia alertów i powiadomień o nowych przetargach
  • ponad 200 wzorów dokumentów
  • 22 szkoleń wideo na tematy związane z Pzp
  • wyroków KIO oraz słownika kodów CPV

Zamów dostęp

Masz dostęp do portalu?

Zaloguj się.

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Andrzela Gawrońska-Baran

Andrzela Gawrońska-Baran

W ramach praktyki zawodowej prowadzi AGB Kancelarię Radcy Prawnego. Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie oraz Podyplomowego Studium Integracji...