artykuły spożywcze dla pracowników

Szacowanie artykułów spożywczych – jak to robić w zgodzie ze stanowiskiem UZP?

Szacowanie artykułów spożywczych – jak to robić w zgodzie ze stanowiskiem UZP?

Kwestia łącznego lub rozdzielnego traktowania dostaw różnego typu produktów spożywczych to nadal problem wielu zamawiających. Nie rozwiązuje go niestety w pełni opinia Urzędu Zamówień Publicznych wydana w tym temacie w 2021 roku. Jej autor nie wypowiedział się bowiem kategorycznie, wskazując, że dane dostawy na pewno należy połączyć albo potraktować jako osobne zakupy. Ocenę tej kwestii pozostawia zamawiającemu, który zna rynek swojej okolicy i tylko na podstawie tej wiedzy może stwierdzić, które podmioty będą zainteresowane daną dostawą. W artykule piszemy  o tym, jak w praktyce interpretować stanowisko Urzędu Zamówień Publicznych w sprawie określania wartości zamówień na dostawy produktów spożywczych. W tym celu przytaczamy case study jednej z jednostek zamawiających.

W tym artykule
  • W procesie zamawiania dostaw, które mogą być realizowane etapami lub w formie ofert częściowych, należy przestrzegać art. 30 ust. 2 ustawy Pzp. Zgodnie z tym przepisem, w sytuacji planowania nabycia podobnych dostaw przez zamawiającego, musi on wziąć pod uwagę całość wartości tych dostaw, nawet jeśli zamówienia są realizowane w różnych postępowaniach lub gdy dopuszcza się składanie ofert częściowych.
  • Ustawa Pzp nie wyjaśnia, co dokładnie należy rozumieć przez „podobne dostawy”. Wytyczne Unii Europejskiej oraz komentarz Urzędu Zamówień Publicznych sugerują, że należy je interpretować jako produkty o identycznym lub podobnym przeznaczeniu.
  • Przy szacowaniu wartości zamówienia istotny jest konkretny sektor rynkowy i  dostępność produktów u jednego dostawcy na tym rynku. Dlatego zamawiający powinni dokonywać oceny, czy zamówienia obejmujące różne grupy produktów powinny być traktowane jako odrębne czy też łączone ze względu na ich podobieństwo, z uwzględnieniem naturalnego podziału rynku na danym obszarze.
  • Przykładowo w przypadku grup produktów takich jak mięsa, pieczywo, produkty mleczarskie – szacowanie może przebiegać odmiennie w różnych regionach lub u różnych dostawców.