Jak prawidłowo oszacować zamówienia na artykuły spożywcze?

Dodano: 26.02.2012
Pytanie:

W jaki sposób przeprowadzić postępowanie na dostawę artykułów spożywczych do działającej przy naszym hotelu kuchni. Wartość zakupu całego asortymentu na działalność w/w kuchni  wyniósł w 2011 r. 216.854,01 zł. Jednakże w rozbiciu na poszczególne asortymenty nie przekraczają 14.000 euro. Czy w takim wypadku można przeprowadzić postępowanie uproszczone? A może należałoby ogłosić przetarg na dostawę całości dopuszczając dostawy poszczególnych grup asortymentowych przez różnych dostawców. Głównym problemem jest dostawa mięsa i wędlin, gdyż z zestawienia wynika, iż wartość zakupu przekracza kwotę 14.000 euro, co wykluczałoby zastosowanie uproszczonych procedur. Jednakże specyfika działalności naszego ośrodka polegająca na organizacji obozów sportowych powoduje to, iż bardzo często  grupy sportowe przyjeżdżające na obozy sportowe życzą sobie, aby przygotowywać im posiłki według sporządzonego przez nich jadłospisu, co powoduje, że nie jesteśmy w stanie zaplanować zakupów artykułów spożywczych z wyprzedzeniem. Czy należy zatem przeprowadzić procedurę przetargową?

Pozostało jeszcze 81% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze użytkownikiem Portalu?

Zamów już teraz pełny dostęp do portalu i korzystaj z:

  • 4 519 fachowych porad prawnych
  • możliwości zadawania 3 własnych pytań w miesiącu
  • codziennie aktualizowanej bazy ponad 650 000 przetargów
  • nielimitowanej możliwości ustawienia alertów i powiadomień o nowych przetargach
  • ponad 200 wzorów dokumentów
  • 22 szkoleń wideo na tematy związane z Pzp
  • wyroków KIO oraz słownika kodów CPV

Zamów dostęp

Masz dostęp do portalu?

Zaloguj się.

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Daniel Szczęsny

Daniel Szczęsny

Radca prawny, specjalista z zakresu prawa zamówień publicznych, autor artykułów i opracowań w prasie fachowej poświęconych tematyce zamówień publicznych, doradca obsługujący postępowania przetargowe...