Sprawdź, jak zgodnie z Pzp właściwie szacować artykuły spożywcze

Dodano: 21.03.2022
Pytanie:

Szpital dysponuje własną kuchnią, na potrzeby której realizuje zamówienia na dostawy produktów spożywczych, tj. nabiał, pieczywo, mięso i produkty mięsne oraz pozostałe (np. warzywa, owoce, makarony, mrożonki, jaja i inne artykuły spożywcze). Łączna wartość całego zaopatrzenia kuchni w ciągu roku wynosi ok. 500.000 zł brutto, natomiast wartość poszczególnych rodzajów asortymentu do tej pory nie przekroczyła 130.000 zł. Czy obecnie należy przeprowadzić postępowanie o udzielenie zamówienia na całość asortymentu kuchni z podziałem na zadania? Czy też możliwe jest sukcesywne udzielanie zamówień w trybie podstawowym na poszczególny asortyment zgodnie z terminami obowiązujących umów? Czy wolno przeprowadzić zapytania ofertowe zgodnie z wewnętrznym regulaminem udzielania zamówień dotyczącym wyłączenia stosowania ustawy Pzp ze względu na zróżnicowany asortyment przedmiotu zamówienia?

Pozostało jeszcze 71% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze użytkownikiem Portalu?

Zamów już teraz pełny dostęp do portalu i korzystaj z:

  • 4 519 fachowych porad prawnych
  • możliwości zadawania 3 własnych pytań w miesiącu
  • codziennie aktualizowanej bazy ponad 650 000 przetargów
  • nielimitowanej możliwości ustawienia alertów i powiadomień o nowych przetargach
  • ponad 200 wzorów dokumentów
  • 22 szkoleń wideo na tematy związane z Pzp
  • wyroków KIO oraz słownika kodów CPV

Zamów dostęp

Masz dostęp do portalu?

Zaloguj się.

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Krzysztof Hodt

Krzysztof Hodt

Praktyk z wieloletnim doświadczeniem w stosowaniu Prawa zamówień publicznych, aktualnie specjalista w wydziale zamówień publicznych jednej z największych instytucji zamawiających w Polsce.
Słowa kluczowe:
artykuły spożywcze