Sygn. akt: KIO 1846/19
WYROK
z dnia
2 października 2019 r.
Krajowa Izba Odwoławcza - w składzie:
Przewodniczący: Andrzej Niwicki
Protokolant:
Piotr Cegłowski
po rozpatrzeniu na rozprawie w dniu
października 2019 r. w Warszawie odwołania
wniesionego do Prezesa Krajowej Izby Odwoławczej w dniu 19 września 2019 r. przez
odwołującego - wykonawców wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia: Catermed
S.A.
z siedzibą w Łodzi, Jol-Mark Sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach oraz P.P.H.U.
Po
stęp Sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach w postępowaniu prowadzonym przez
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Łukowie
orzeka:
Uwzględnia odwołanie i nakazuje zamawiającemu unieważnienie czynności
unieważnienia postępowania i odrzucenia oferty złożonej przez odwołującego
oraz nakazuje ponowne dokonanie czynności badania i oceny ofert z
uwzględnieniem oferty odwołującego;
2. kosztami postępowania obciąża Samodzielny Publiczny Zakład Opieki
Zdrowotnej w Łukowie i zalicza w poczet kosztów postępowania odwoławczego
kwotę 15 000 zł 00 gr (słownie: piętnaście tysięcy złotych zero groszy) uiszczoną
przez wykonawc
ów Catermed S.A. z siedzibą w Łodzi, Jol-Mark Sp. z o.o. z
siedzibą w Gliwicach oraz P.P.H.U. Postęp Sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach
tytułem wpisu od odwołania;
2.1. zasądza od zamawiającego Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki
Zdrowotnej w Łukowie na rzecz wykonawców: Catermed S.A. z siedzibą w Łodzi,
Jol-Mark Sp. z o.o.
z siedzibą w Gliwicach oraz P.P.H.U. Postęp Sp. z o.o. z
siedzibą w Gliwicach kwotę 18 600 zł 00 gr (słownie: osiemnaście tysięcy sześćset
złotych zero gr) stanowiącą koszty postępowania odwoławczego poniesione z tytułu
wpisu od odwołania (15 000 zł) i wynagrodzenia pełnomocnika odwołującego (3 600
zł).
Stosownie do art. 198a i 198b ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. -
Prawo zamówień
publicznych (Dz. U. z 2019 r., poz. 1843) na niniejszy wyrok - w terminie 7 dni od dnia jego
doręczenia - przysługuje skarga za pośrednictwem Prezesa Krajowej Izby Odwoławczej do
Sądu Okręgowego w Lublinie.
Przewodniczący:
………………………………
Sygn. akt KIO 1846/19 Uzasadnienie
Zamawiający: nazwa: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Łukowie
prowadzi postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego, którego przedmiotem jest:
„Świadczenie usług żywienia zbiorowego dla pacjentów SPZOZ w Łukowie wraz z dzierżawą
pomieszczeń”. Ogłoszenie w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z 12 marca 2019 r. nr
2019/S 050-115957, nr sprawy 4/19.
Odwołujący - wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia: Catermed S.A.,
Jol-Mark Sp. z o.o. oraz P.P.H.U.
Postęp Sp. z o.o., wniósł odwołanie od czynności
Zamawiającego, tj. odrzucenia oferty Odwołujących z naruszeniem przepisów Pzp i
unieważnienia postępowania z naruszeniem przepisów Pzp.
Odwołujący zarzucił Zamawiającemu naruszenie:
1. art. 89 ust. 1 pkt. 2 w zw. z art. 138r ust. 1 i 2 oraz art. 138k i art. 7 ust. 1 i 3 Pzp przez
odrzucenie oferty Odwołujących ze względu na niezgodność oferty z siwz , podczas gdy:
1) oferta jest zgodna z SIWZ, Odwołujący przewidzieli na s. 3 jadłospisu dekadowego,
stanowiącego część oferty, że w piątek osoby zachowujące post będą mogły na kolację
spożyć sałatkę z groszku,
a osoby niezachowujące postu - pastę mięsną, według wyboru danej osoby, co powoduje, że
w istocie Odwołujący zastosowali się do SIWZ w ofercie przez „wzięcie pod uwagę postu”,
jak stanowi pkt 10.1 załącznika nr 2 do SIWZ. SIWZ nie stanowi zaś, że w piątek w ogóle nie
może być podana potrawa mięsna, a ewentualne nieścisłości SIWZ powinny być
odczytywane w razie wątpliwości na korzyść wykonawców,
2) oferta jest zgodna z SIWZ, gdyż Odwołujący, przewidując na str. 3 wzorcowego jadłospisu
dekadowego, stanowiącego część oferty, że w piątek podana będzie sałatka z groszku, miał
prawo zaoferować potrawę stanowiącą zarówno produkt białkowy jak i dodatek warzywny,
gdyż w SIWZ nie ma zakazu łączenia produktów białkowych i dodatków warzywnych w
jednej potrawie w ramach danego posiłku,
3) oferta jest zgod
na z SIWZ, gdyż Odwołujący, udzielając wyjaśnień oferty co do składu
sałatki z groszkiem wcale nie próbowali tuszować braku produktu białkowego i dodatku
warzywnego przez uwzględnienie w składzie sera żółtego i ogórka kiszonego, lecz sałatka z
groszkiem we
dług tradycyjnej, zwyczajowej receptury zawiera i białko, i warzywa (nawet bez
uwzględnienia sera żółtego i ogórka kiszonego z samej nazwy potrawy wynika, że zawiera
ona jogurt -
produkt białkowy i groszek - zarówno produktu białkowego jak i dodatku
warzyw
nego), a podanie pełnego składu nie stanowi niedozwolonej zmiany treści oferty,
ponadto sformułowanie „sałatka z groszku” jasno wskazuje, iż potrawa nie składa się tylko z
jednego składnika, lecz z minimum dwóch: groszku i jogurtu,
4) nawet zamienne posługiwanie się określeniem „sałatka z groszku” i „sałatka z groszkiem”
nie może być według racjonalnej wykładni rozumiana jako zmiana oferty, skoro wyrażenia te
są równoznaczne (posłużenie się czysto gramatycznie odmiennym wyrażeniem na
określenie tej potrawy nie prowadzi do wskazania potrawy o innym składzie czy
charakterystyce odżywczej),
5) poprzez uwzględnienie na str. 3 wzorcowego jadłospisu, że w piątek osoby zachowujące
post będą mogły na kolację spożyć sałatkę z groszku, a osoby niezachowujące postu - pastę
mięsną, według wyboru danej osoby, Odwołujący nie przedstawili oferty wariantowej, gdyż
wcale nie wynika stąd odmienny niż określony przez Zamawiającego sposób wykonania
zamówienia publicznego, lecz spełnienie wymagań SIWZ w stopniu wyższym niż minimalny,
6) wyliczenie wartości kalorycznej we wzorcowym jadłospisie w przypadku piątku opierało się
na założeniu, że pacjent może według swojego wyboru spożyć zarówno wszystkie składniki
na kolację, jak i zrezygnować z pasty mięsnej (zachowując post), przy czym min. wartość
kaloryczna diety wskazana w SIWZ oraz w odpowiedzi na pytanie nr 57 do SIWZ min. i
maks.
przedziały makroskładników w ramach diety podstawowej są w obydwu wypadkach
zachowane,
7) oferta jest zgodna z SIWZ także dlatego, że Zamawiający nie przewidział w ogłoszeniu o
zamówieniu ani w SIWZ żadnych dodatkowych przesłanek odrzucenia oferty oprócz tych
wskazanych w art. 89 Pzp (art. 138r ust. 2 Pzp),
2. art. 186 ust. 2 zd. 2 w zw. z art. 138l (L) Pzp przez odrzucenie oferty pomimo
uprzedni
ego uwzględnienia odwołania z 17 czerwca 2019 r. (na co wskazuje postanowienie
KIO 1117/19), którego żądaniem było dokonanie ponownego zbadania ofert z
uwzględnieniem oferty Odwołujących i z pominięciem już przesądzonej tym samym kwestii
zgodności tej oferty z SIWZ, podczas gdy ponowne odrzucenie oferty, dokonane dnia 9
września 2019 r., zostało dokonane na tej samej podstawie i przy niezmienionym stanie
faktycznym i prawnym postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.
3. art. 93 ust. 1 pkt 4 w zw. z art. 138k zd. 2 oraz w zw. z art. 138r ust. 3 Pzp przez
unieważnienie postępowania na skutek pominięcia oferty Odwołujących jako niesłusznie
odrzuconej, podczas gdy w braku unieważnienia postępowania ta oferta zostałaby wybrana
jako najkorzystniejsza, a c
ena tej oferty nie przewyższa kwoty, jaką Zamawiający zamierzał
przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.
Odwołujący wnosi o nakazanie Zamawiającemu:
1. unieważnienia czynności unieważnienia postępowania,
2. unieważnienia czynności odrzucenia oferty Odwołujących,
3. ponownego dokonania czynności badania i oceny ofert, z uwzględnieniem oferty
Odwołujących. Wnosi ponadto o przeprowadzenie dowodu z akt sprawy o sygn. akt KIO
1117/19 (w posiadaniu KIO
) na okoliczność uwzględnienia przez Zamawiającego w całości
żądań odwołania z dnia 17 czerwca 2019 r.
Uzasadniając zarzuty i żądania Odwołujący wskazał, co następuje.
Zamawiający dokonał powtórnej czynności badania i oceny oferty Odwołujących na skutek
uwzględnienia poprzedniego odwołania (sygn. akt KIO 1117/19). Pozostałe oferty zostały
odrzucone.
Z treści odwołania z dnia 17 czerwca 2019 r., które zostało w całości przez
Zamawiającego uwzględnione, wynika, że zostało ono wniesione od czynności odrzucenia
oferty Odwołujących z powodu niezgodności oferty z SIWZ oraz unieważnienia
postępowania. Pismem z 6 sierpnia 2019 r. Zamawiający wezwał Odwołującego o
wyjaśnienie treści złożonej oferty w zakresie dotyczącym przykładowego jadłospisu, poprzez
określenie: 1. jaki dodatek warzywny został zaoferowany w przypadku kolacji
zaproponowanej na piątek w kontekście wyjaśnień treści oferty zawartej w odwołaniu
Wykonawcy z 17 czerwca 2019 r. (dot. sałatki z groszkiem), 2. jaki skład ma zaproponowana
sałatka z groszkiem, 3. jaka jest całodzienna wartość energetyczna oraz zawartość
poszczególnych składników pokarmowych wskazanych w ofercie dla posiłków, jakie miałyby
być wykonane według jadłospisu wzorcowego w piątek, skoro wg wyjaśnień Wykonawcy
złożonych w w/w odwołaniu, pacjent może dokonać takiego wyboru spośród zaoferowanych
mu składników, iż może on zarówno zachować post jak też i go nie zachować, z
równoważnym skutkiem. W piśmie z 8 sierpnia 2019 r. Odwołujący wyjaśnił, iż:
l)Zaproponowany przez Wykonawcę jadłospis spełnia wszystkie wymagania Zamawiającego
wskazane w SIWZ or
az załącznikach do SIWZ. Wymogiem Zamawiającego było, aby kolacje
składały się z dodatków do pieczywa białkowych i warzywnych. Sałatka z groszku/sałatka z
groszkiem jest daniem wieloskładnikowym, zawierającym zarówno dodatek białkowy - jogurt
naturalny, se
r żółty jak i warzywny- groszek, ogórek kiszony. Niezależnie od tego czy pacjent
zachowuje post, czy też nie, w dostarczonej dla niego kolacji znajduje się dodatek warzywny
w postaci warzyw, z których składa się w/w sałatka, a zatem zaoferowany posiłek w każdym
z tych przypadków, ze względu na skład i dostateczna gramaturę, zawiera dostateczną ilość
zarówno białka jak i warzyw; 2) W skład zaproponowanej sałatki z groszku/sałatki z
groszkiem wchodzi: groszek, jogurt naturalny, ser żółty oraz ogórek kiszony. Wykonawca
zamiennie używa pojęć „sałatka z groszku” oraz „sałatka z groszkiem” (są to synonimy),
gdyż zaproponowane danie jest produktem wieloskładnikowym, którego przeważającym
składnikiem jest groszek, więc użycie zarówno jednego jak i drugiego określenia jest
prawidłowe; 3) Całodzienna wartość energetyczna oraz zawartość poszczególnych
składników pokarmowych zgodnie z jadłospisem załączonym do oferty w piątek przedstawia
się następująco: a)W przypadku całodziennego posiłku zawierającego mięso (z pastą
mi
ęsną) : Energia [kcal] -2002,6 Białko [g] - 69,91 Tłuszcz [g] - 66,48 Węglowodany [g] -
305,99 Sód [mg] - 2398,00 Wapń [mg] - 1022,90 Żelazo [mg] - 14,68 Witamina C [mg] -
148,18 Nasycona kwasy tłuszczowe [g] - 21,97 Cholesterol [mg] -233,00 Błonnik [g] - 36,82
b)W przypadku całodziennego posiłku postnego (bez pasty mięsnej): Energia [kcal] -
1895,00 Białko [g] - 63,67 Tłuszcz [g] - 61,70 Węglowodany [g] - 303,89 Sód [mg] - 2121,40
Wapń [mg] - 951,90 Żelazo [mg] - 14,02 Witamina C [mg] - 148,00 Nasycona kwasy
tłuszczowe [g] - 19,74 Cholesterol [mg] - 197,00 Błonnik [g] - 36,82 Zarówno w przypadku,
gdy pacjent spożyje w piątek na kolację wszystkie podane produkty tj. pieczywo, masło,
sałatkę z groszku/sałatkę z groszkiem i pastę mięsną oraz gdy spożyje jedynie pieczywo,
masło oraz sałatkę z groszku/sałatkę z groszkiem, zachowując post zachowana zostanie
wartość energetyczna oraz zawartość poszczególnych składników pokarmowych zgodnie z
wymaganiami Zamawiającego.
Pismem z 9 września 2019 r. Zamawiający zawiadomił o odrzuceniu oferty ze względu na jej
niezgodność z SIWZ (art. 89 ust. 1 pkt. 2 Pzp). Zamawiający wskazał na następujące
przyczyny niezgodności oferty z SIWZ: 1. Zamawiający oczekiwał na mocy SIWZ
zaoferowania przez wykonawcę w jadłospisie zarówno produktu białkowego, jak i dodatku
warzywnego lub owocowego, podczas gdy w ofercie Odwołujących produkt o nazwie
„sałatka z groszku” była przez Odwołujących w wyjaśnieniach do oferty zamiennie
klasyfikowana jako produkt białkowy i jako dodatek warzywny, w dodatku określano ten
produkt rozmaitymi nazwami (jako „sałatka z groszku” i jako „sałatka z groszkiem”), a także
ze względu na podawanie przez Odwołujących w składzie tego produktu innych składników,
m.in. ser żółty (cyt. Aby uzupełnić braki w produkcie białkowym, jak twierdzi Zamawiający) i
ogórek kiszony (cyt. Aby uzupełnić braki w dodatku warzywnym, jak twierdzi Zamawiający),
co sprawia, że w konsekwencji Odwołujący dokonali w drodze w/w wyjaśnień niedozwolonej
zmiany oferty w rozumieniu art. 87 ust. 1 Pzp,
2. zaproponowanie przez Odwołujących w
ofercie w jadłospisie w kolacji na piątek pasty mięsnej stanowi niezgodność z SIWZ z
powodu wskazania w SIWZ, że na ten dzień menu powinno zostać sporządzone z
uwzględnieniem postu, zaś zaproponowanie składnika mięsnego dyskwalifikuje ofertę, 3. z
wyjaśnień Odwołujących rzekomo wynika, że całodzienna wartość energetyczna w
przypadku całodziennego posiłku postnego (bez pasty mięsnej) jest niezgodna z podaną w
ofercie, co jest niedopuszczalną zmianą oferty. Z wyjaśnień rzekomo wynika dodatkowo, że
de facto złożona oferta ma charakter oferty wariantowej, podczas gdy Zamawiający nie
dopuścił składania ofert wariantowych, 4. wartość kaloryczna dla każdego dnia diety, podana
przez Odwołujących, jest rzekomo nieweryfikowalna z powodu wahania się wartości
procentowego udziału energii pochodzącej z makroskładników w całodziennej wartości
kalorycznej diety waha się w poszczególnych dniach od 95% do 104%.
P
owyższa decyzja Zamawiającego została ona dokonana z naruszeniem Pzp. Gdyby nie ta
czynność, jako najkorzystniejsza zostałaby wybrana ta oferta
Wszystkie zarzuty Zamawiającego względem oferty Odwołujących dotyczą przedstawionego
w treści oferty wzorcowego jadłospisu, którego wymagał tego Zamawiający w SIWZ.
Jadłospis nie zawiera zestawu żywieniowego, który będzie oferowany w niezmiennej formie
przez cały okres wykonania zamówienia, lecz ma jedynie charakter wzorca, a oferowane
posiłki będą ulegały okresowej (dekadowej) zmianie. Już sama okoliczność braku mocy
wiążącej treści jadłospisu w pełnym zakresie dla wykonania zamówienia wskazuje, że nie
należy badać jego zgodności z SIWZ w sposób absolutny i kategoryczny, skoro i tak jego
zawartość będzie ulegać okresowej zmianie.
Ad 1) zgodność z wymogiem wzięcia pod uwagę postu, zgodnie z pkt. 10.1 zał. 2 do SIWZ,
w
jadłospisie należy uwzględniać różnorodny dobór dozwolonych w danej diecie produktów,
potraw, technik kulinarnych oraz sezonowość warzyw i owoców. W planowaniu jadłospisów
muszą być wzięte pod uwagę posty i święta wymienione w siwz. Zamawiający zarzuca
Odwołującym, że w w/w jadłospisie nie zachowali wymogu wzięcia pod uwagę konieczności
serwowania potraw postnych w dni takie jak piątek i święta, tradycyjnie uznawane za dni, w
które spożywa się potrawy postne, ponieważ na str. 3 wzorcowego jadłospisu - dzień piątek,
posiłek: kolacja, wskazali potrawę w postaci pasty mięsnej. Co do tego zarzutu, należy
podkreślić, że Odwołujący, zgodnie z SIWZ, „wzięli pod uwagę” przy układaniu jadłospisu
okoliczność postów w piątki i święta o tradycji postu. Nie stoi temu na przeszkodzie
okoliczność, że w jadłospisie na piątek na kolację przewidziane jest podanie pasty mięsnej.
Jednocześnie bowiem przewidziane jest podanie sałatki z groszku. Sałatka z groszku, jako
produkt wegetariański (groszek należy do roślin strączkowych, takich jak bób, fasola czy
ciecierzyca), kwalifikowana jest jako potrawa postna. Zawiera ponadto znaczną ilość białka,
która zrekompensować ma charakterystyczny dla potraw wegetariańskich niedobór białka w
porównaniu z potrawami pochodzenia zwierzęcego. Z doboru zaś składników kolacji
przewidzianej na piątek widać wyraźnie, że pacjent nie powinien mieć wątpliwości, jaki
charakter mają podane mu potrawy na kolację. Skoro otrzymuje chleb, masło, pastę mięsną i
sałatkę z groszkiem, intuicyjnie powinien dokonać rozróżnienia między pastą mięsną i
sałatką z groszkiem i spożyć potrawę skomponowaną z chleba, masła i sałatki z groszkiem,
jeśli jego wolą jest zachowanie postu, albo skomponowaną z chleba, masła i pasty mięsnej,
jeśli nie zachowuje on postu. SIWZ dozwala na takie rozwiązanie, gdyż nie zawiera zakazu
serwowania potraw mięsnych w piątek czy święto; zawiera jedynie obowiązek „wzięcia pod
uwagę”, że pacjenci mogą chcieć zachować post w ten dzień. „Wzięcie pod uwagę” postu nie
w
yklucza serwowania posiłków w taki sposób, aby pacjenci mogli spożyć potrawę postną lub
mięsną, zależnie od ich preferencji. Odwołujący zatem nie tylko zachowali minimalne
standardy wymagane przez Zamawiającego, lecz zawarli w ofercie wartość dodaną poprzez
zaoferowanie pacjentom możliwości wyboru posiłku, biorąc pod uwagę, że mogą oni chcieć
lub nie chcieć zachować postu. Odwołujący w załączonym do oferty jadłospisie w piątek na
kolację uwzględnili zarówno produkt postny bezmięsny tj. sałatkę z groszku 100g jak i
dodatek dla pacjentów nie stosujących postu tj. pastę mięsną 60g. Dodatki mogą być
stosowane zamiennie, gdyż są zapewnione w odpowiednio wysokiej gramaturze. Nigdzie w
SIWZ nie ma zapisu, iż tego dnia nie może być podane mięso. Zatem Odwołujący zgodnie z
w/w zapisem wzięli pod uwagę posty takie jak piątek. Na wszelki wypadek: że zgodnie z
orzecznictwem KIO, wszelkie ewentualne nieścisłości czy niejednoznaczne określenia użyte
w SIWZ należy interpretować na korzyść wykonawców, nie zaś Zamawiającego (por. wyrok
KIO 2654/17.
Ad 2) zgodność z wymogiem wskazania w posiłku produktu białkowego i dodatku
warzywnego - W odpowiedzi na pytanie
60 do SIWZ z 29.03.2019 r. Zamawiający wskazuje:
„Zgodnie natomiast z opisem przedmiotu wszystkie posiłki muszą być pełnowartościowe
(zawierać produkt węglowodanowy, dodatek tłuszczowy, produkt białkowy oraz warzywny
i/lub owocowy). Brak spełnienia w/w spowoduje odrzucenie oferty”. Zamawiający wskazuje w
zawiadomieniu o odrzuceniu oferty (s. 2), że używając sformułowania „oraz” jasno określił
zapisy w SIWZ, iż oczekuje zarówno produktu białkowego jak również dodatku warzywnego
i/lub owocowego. Zamawiający wywodzi ponadto, iż sami Odwołujący dokonali w odwołaniu
z 17 czerwca 2019 r. zakwalifikowania sałatki z groszku, o której mowa w jadłospisie
wzorcowym (s. 3), jako produktu białkowego, zaś w wyjaśnieniach z dnia 8 sierpnia 2019 r. -
jako dodatku warzywnego. Taka interpretacja pism
jest zupełnie sprzeczna z treścią
oświadczeń Odwołujących. Odwołujący konsekwentnie w kolejnych oświadczeniach
określają sałatkę z groszku jako potrawę wieloskładnikową, która ze względu na zawartość
groszku łączy cechy zarówno produktu białkowego, jak i dodatku warzywnego. Między
treścią odwołania z 17 czerwca 2019 r. a treścią wyjaśnień z 8 sierpnia 2019 r. nie zachodzi
żadna sprzeczność, a Zamawiający nie podołał wykazaniu rzekomej sprzeczności tych
oświadczeń w zawiadomieniu o odrzuceniu oferty. Wiele warzyw tradycyjnie spożywanych w
Polsce zawiera białko. Są to przede wszystkim rośliny strączkowe, jak już wyżej wskazano
(Ad 1). Fakt zawartości w nich białka nie sprawia jednak wcale, że przestają one być
klasyfikowane przede wszystkim jako warzywa. Wskazywanie przez Zamawiającego, że
oczekiwał on zaoferowania w sposób całkowicie odrębny (odseparowany) produktów
białkowych i dodatków warzywnych (jako osobnych potraw) wcale nie wynika ze wskazanej
odpowiedzi do SIWZ. Trzymanie się tej wykładni oznaczałoby każdorazową konieczność
oferowania przez wykonawcę w posiłkach wyłącznie warzyw lub owoców w ogóle
niezawierających białka. W tradycji kuchni polskiej takie warzywa jak groch, fasola czy bób
są jednak powszechnie spożywane, a wyłączenie ich z diety podstawowej oznaczałoby
znaczne zubożenie tej diety. Idąc dalej, należałoby jednak zachować konsekwentność w
tego typu wykładni i oferować całkowicie osobno wszystkie elementy posiłku wskazane w
odpowiedzi na pytanie 60 do SIWZ, czyli oferować - w ramach jednego posiłku - osobno
produkt węglowodanowy, dodatek tłuszczowy, produkt białkowy oraz dodatek warzywny i/lub
owocowy. Użycie sformułowania „oraz” dotyczy bowiem, jak widać wprost w kontekstu,
całego zdania, a nie jego wycinka (wymienianie kolejnych elementów po przecinku, zgodnie
z regułami logiki, oznacza koniunkcję, czyli łączność). Należałoby zatem, idąc tym tokiem
rozumowania, zaoferować w ramach posiłku: produkt węglowodanowy, który nie zawiera
wcale tłuszczu, białka, a przy tym nie jest ani warzywem, ani owocem; ponadto dodatek
tłuszczowy, który nie zawiera w ogóle węglowodanów, białka, a przy tym warzyw ani
owoców; dodatek warzywny lub owocowy, który nie zawiera w ogóle węglowodanów (sic!)
itd. Wykładnia ta prowadzi zatem do absurdalnych wniosków. Brak w niej także
konsekwentności. Co więcej, gdyby Zamawiający wymagał podawania lub wskazania w
każdym posiłku tych dodatków osobno to np. w obiedzie: barszcz czerwony, naleśniki z
serem, surówka wiosenna, cukinia gotowana, kompot z owoców (por. jadłospis wzorcowy,
poniedziałek) Odwołujący musieliby wyodrębnić dodatek tłuszczowy, np. olej rzepakowy.
Pon
adto np. „naleśniki z serem” także są potrawą zawierającą zarówno wymagany dodatek
białkowy: ser, jak i węglowodanowy w postaci mąki w jednej potrawie. Nie są w tym obiedzie
podawane dodatkowe osobne produkty białkowe w postaci np. mięsa ani dodatkowe osobne
produkty węglowodanowe w postaci np. ziemniaków czy kaszy ani też Zamawiający nie
żądał podawania składu czy receptury danej potrawy w celu udowodnienia, iż zawiera ona
wszystkie wymagane dodatki czy produkty.
Tej części jadłospisu Zamawiający nie zakwestionował jednak co do zgodności oferty z
SIWZ, co tylko potwierdza brak konsekwentności twierdzeń Zamawiającego w tej materii.
Ad 3) Zamawiający podnosi, że poprzez rzekome klasyfikowanie przez Odwołujących w
ofercie sałatki z groszkiem raz jako produktu białkowego, a raz jako dodatku warzywnego
oraz podanie pełnego składu tej potrawy w wyjaśnieniach z 8 sierpnia 2019 r. Odwołujący
dokonali niedozwolonej zmiany treści oferty. Zamawiający w zał. 2 do SIWZ pkt 10 wskazał
zaś: „Do każdego posiłku wymagane są dodatki w postaci surówek, warzyw i owoców
sezonowych dostosowanych do danej diety, posiłki powinny zawierać także jogurty”.
Ponadto w odpowiedzi na pytanie 50 z 29.03.2019 r. Zamawiający udzielił odpowiedzi: „Do
każdego z trzech posiłków (śniadanie, obiad, kolacja) wymagane są dodatki w postaci
surówek lub warzyw lub owoców sezonowych dostosowanych do danej diety”. Natomiast w
odpowiedzi na pytanie 60 z dnia 29.03.2019 r. Zamawiający wskazuje: „Zgodnie natomiast z
opisem przedmiotu wszystkie posiłki muszą być pełnowartościowe (zawierać produkt
węglowodanowy, dodatek tłuszczowy, produkt białkowy oraz warzywny i/lub owocowy). Brak
spełnienia w/w spowoduje odrzucenie oferty”. Sałatka z groszku, której w istotnej części
dotyczy przedmiotowy spór, zawiera recepturę dostosowaną do powyższych wymagań. Już
z samego sformułowania „sałatka z groszku” jasno wskazuje, iż potrawa nie składa się tylko
z jednego składnika tak jak dodatki typu: pomidor, ogórek, czy groszek, lecz z minimum
dwóch: groszku i jogurtu. Zamawiający dnia 06.08.2019 r. wezwał Odwołujących do
wyjaśnień, w tym do podania jaki skład ma sałatka z groszku. W odpowiedzi na wezwanie
Wykonawca podał całościowy skład zaproponowanej sałatki. Należy jednak zaznaczyć, iż
nawet bez dodatkowych składników sałatki tj. sera żółtego czy ogórka kiszonego składa się
ona z min. dwóch głównych składników tj. groszku (dodatek warzywny, jak i produkt
białkowy) i jogurtu naturalnego (produkt białkowy). Podanie w składzie oprócz tych
składników w postaci sera żółtego i ogórka kiszonego nie miało zatem żadnego znaczenia
dla zgodności oferty z SIWZ. Zgodnie zaś z art. 87 ust. 1 Pzp, W toku badania i oceny ofert
zamawiający może żądać od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert.
Niedopuszczalne jest prowadzenie
między zamawiającym a wykonawcą negocjacji
dotyczących złożonej oferty oraz, z zastrzeżeniem ust. la i 2, dokonywanie jakiejkolwiek
zmiany w jej treści. Przez pojęcie zmiany w treści oferty nie można jednak rozumieć
wyjaśnienia jej treści. Odwołujący ograniczyli się - w ramach wyjaśnień oferty - na żądanie
Zamawiającego, do podania pełnego składu sałatki z groszku. Nie stanowi to jednak zmiany
oferty, gdyż w dalszym ciągu Odwołujący oferują w jadłospisie tę samą potrawę - sałatkę z
groszku. Dodanie do niej
sera żółtego i ogórka kiszonego w żaden sposób nie zmienia
charakteru tej potrawy ani nie stanowi żadnego zaskoczenia w porównaniu z potocznym
rozumieniem tego pojęcia, stosowanego w obrocie. Zmianą oferty byłoby tylko, na skutek
wezwania do wyjaśnień, zaoferowanie zamiast sałatki z groszku np. sałatki greckiej albo
sałatki cezara (o ile w ogóle można to uznać za zmianę istotną, kwalifikującą ofertę do
odrzucenia), gdyż stanowią one potrawę innego typu. Jak stwierdziła (Irena Skubiszak-
Kalinowska, Ewa Wikt
orowska, Prawo zamówień publicznych. Komentarz aktualizowany,
LEX/el. 2019, [w]: komentarz do art. 87, pkt. 1 in fine), Zamawiający, oprócz żądania
doprecyzowania oferty (co wiąże się ze zmianą jej treści), uprawniony jest także do żądania
przedstawienia i
nformacji dodatkowych związanych ze złożoną ofertą (wyrok KIO 1298/16).
Należy jednak mieć na uwadze, że nie jest możliwe dokonywanie istotnych zmian w treści
oferty oraz zmian wymagań zawartych w SIWZ. Ustawodawca nie doprecyzował jednak, co
rozumie pod p
ojęciem „istotności” zmian. Jak widać, w przepisie art. 87 ust. 1 Pzp nie są
wykluczone wyjaśnienia oferty precyzujące jej treść. Jedynie na marginesie w tym miejscu
należy wskazać, że nawet w razie wystąpienia przesłanki z art. 87 ust. 1 Pzp, ofertę
należałoby odrzucić na podstawie niezgodności oferty z ustawą, a nie z SIWZ. Jest to jednak
uchybienie, które wydaje się być bez wpływu na wynik postępowania.
Ad 4) zgodność oferty z SIWZ w wypadku posługiwania się określeniami „sałatka z groszku” i
„sałatka z groszkiem” Zamawiający odrzucił ofertę także dlatego, że Odwołujący w kolejnych
pismach nazywali zaoferowaną w jadłospisie potrawę zamiennie „sałatką z groszku” i
„sałatką z groszkiem”. Należy jednak wskazać, że zgodnie z art. 65 § 1 Kc w zw. z art. 14
us
t. 1 Pzp, Oświadczenie woli należy tak tłumaczyć, jak tego wymagają ze względu na
okoliczności, w których złożone zostało, zasady współżycia społecznego oraz ustalone
zwyczaje. (O tym, że oświadczeniem woli jest zarówno SIWZ, jak i oferta, przesądza choćby
wyrok KIO 2739/17). Oświadczeń woli składanych przez Odwołującego nie można
interpretować zatem w sposób przesadnie literalny. Zamawiający nie wykazuje w żaden
sposób, że poprzez używanie w/w określeń zamiennie doszło do jakiejkolwiek zmiany treści
oferty
. Bezsprzecznie bowiem „sałatka z groszku” i „sałatka z groszkiem” są wyrażeniami
synonimicznymi. Trudno sobie bowiem wyobrazić, aby możliwe było przyrządzenie sałatki z
samego groszku (bez innych dodatków). Potrawa ta jest bowiem sałatką, a zatem jest
wie
loskładnikowa, jak sama nazwa wskazuje. Sałatka z groszku zatem w każdym wypadku
będzie też sałatką z groszkiem, a sałatka z groszkiem będzie sałatką z groszku. Zresztą,
odrzucenie oferty tylko na tej podstawie mogłoby być możliwe tylko przy wykazaniu, że
działanie Odwołującego spowodowało istotną zmianę treści oferty (wynika to z brzmienia art.
89 ust. 1 pkt. 2 Pzp, który nie ma charakteru bezwarunkowego). Brak jest zaś takich
znamion; Zamawiający uchybił również ich wykazania. Podkreślić należy także, że treść art.
89 ust. 1 pkt. 2 Pzp (w zw. z art. 138r ust. 1 Pzp) nie może być rozumiana w ten sposób, że
jakiekolwiek - nawet najmniejsze -
uchybienie znalezione w oświadczeniach wykonawcy
prowadzi do niezgodności z SIWZ i do odrzucenia oferty. W orzecznictwie KIO ugruntowane
jest bowiem stanowisko, że Odrzuceniu podlega zatem wyłącznie oferta, której treść jest
niezgodna z treścią siwz w sposób zasadniczy i nieusuwalny, gdyż obowiązkiem
zamawiającego jest poprawienie w złożonej ofercie niezgodności z siwz niemających
istotnego charakteru (wyrok KIO 25/17); podobnie wyrok KIO 2739/17.
Ad 5-
6) brak znamion oferty wariantowej w ofercie Odwołujących i spełnienie przez ofertę
wymagań SIWZ w zakresie kaloryczności oraz zawartości makroskładników W
zawiadomieniu o o
drzuceniu oferty Zamawiający wskazał, że de facto złożona oferta ma
charakter wariantowy, gdyż całodzienna wartość energetyczna w przypadku posiłku
postnego (bez pasty mięsnej) w pozycji - piątek, kolacja - wzorcowego jadłospisu,
stanowiącego część oferty, różni się od podanej w wyjaśnieniach Odwołującego z 8 sierpnia
2019 r. wartości energetycznej tego posiłku z uwzględnieniem pasty mięsnej. Z twierdzeń
Zamawiającego wynika ponadto, że uznał on złożenie niedopuszczalnej w tym postępowaniu
oferty wariantowe
j za złożenie oferty niezgodnej z SIWZ (SIWZ nie przewidywała możliwości
złożenia oferty wariantowej). Z argumentacją Zamawiającego nie sposób się zgodzić. Jak
widać z przytoczonej na str. 4 odwołania treści wyjaśnień Zamawiającego, zostały one
spuentowane
następującym zastrzeżeniem: Zarówno w przypadku, gdy pacjent spożyje w
piątek na kolację wszystkie podane produkty tj. pieczywo, masło, sałatkę z groszku/sałatkę z
groszkiem i pastę mięsną oraz gdy spożyje jedynie pieczywo, masło oraz sałatkę z
groszku/sa
łatkę z groszkiem, zachowując post zachowana zostanie wartość energetyczna
oraz zawartość poszczególnych składników pokarmowych zgodnie z wymaganiami
Zamawiającego. Zgodnie z art. 2 pkt. 7 Pzp, ilekroć w ustawie mowa o ofercie wariantowej,
należy przez to rozumieć ofertę przewidującą, zgodnie z warunkami określonymi w
specyfikacji istotnych warunków zamówienia, odmienny niż określony przez zamawiającego
sposób wykonania zamówienia publicznego. Jak wyjaśniono w orzecznictwie KIO, Oferta
wariantowa to oferta
w której wykonawca przedstawia różne sposoby wykonania
zamówienia, z których co najmniej jeden jest odmienny niż określony przez zamawiającego,
np. poprzez użycie odmiennych (równoważnych) materiałów, czy zastosowania innej
technologii (wyrok KIO 524/12);
Ofertę wariantową charakteryzuje odmienny sposób
wykonania zamówienia, tj. prezentuje ona inną niż przyjęta przez zamawiającego koncepcję
uzyskania tego samego efektu za pomocą innych rozwiązań technicznych, zaś o możliwości
składania ofert wariantowych decyduje zamawiający (wyrok KIO 1908/11); Oferta
wariantowa to taka oferta, która zawiera propozycje wykonania umowy odmienne od
wskazanych w SIWZ, np. w zakresie rozwiązań technicznych czy rodzaju stosowanych
materiałów; składanie ofert wariantowych dopuszczalne jest tylko za zgodą zamawiającego.
Nie oznacza to że w ofercie wariantowej przedstawia się różne warianty wykonania
zamówienia. Dopuszczalny jest bowiem tylko jeden sposób wykonania zamówienia -
odmienny niż określony przez zamawiającego, ale odpowiadający jego minimalnym
warunkom (wyrok KIO 1559/11); Wymóg przedstawienia w ofercie dodatkowych
"awaryjnych" sposobów realizacji zamówienia, który jest punktowany w podkryterium
"uniwersalność koncepcji" - "wariantowość realizacji zamówienia", nie oznacza możliwości
składania ofert wariantowych, w rozumieniu art. 2 pkt 7 pzp, skoro zamawiający nie określił
jednoznacznie sposobu realizacji zamówienia, pozostawiając to w gestii wykonawcy (wyrok
KIO 2119/12); Nawet w sytuacji, gdy ulotka lub katalog, a więc dokumenty pochodzące od
producenta i często niezależne od wykonawcy składającego ofertę w postępowaniu,
przewidują kilka wariantów części danego urządzenia, nie oznacza to, że wykonawca ten
złożył ofertę wariantową. Przy analizie treści oferty należy analizować wszystkie
oświadczenia i dokumenty składające się na treść oferty, a więc także brać pod uwagę
złożone w ofercie oświadczenie wykonawcy. Brak wymagań zamawiającego w treści SIWZ w
określonym zakresie nie stanowi o wariantowości oferty (wyrok KIO 2674/13). Powyższe
orzeczenia mają jeden wspólny mianownik - o ofercie wariantowej można mówić tylko wtedy,
gdy oferta określa wykonanie zamówienia w sposób odmienny od postanowień SIWZ.
Zamawiający w SIWZ wskazał w przedmiotowym zakresie jedynie dwa wymogi: po pierwsze,
zgodnie z pkt. 10.1 załącznika nr 2 do SIWZ, W jadłospisie należy uwzględniać różnorodny
dobór dozwolonych w danej diecie produktów, potraw, technik kulinarnych oraz sezonowość
warzyw i owoców. W planowaniu jadłospisów muszą być wzięte pod uwagę posty i święta,
takie jak, piątek, /…/ itp. Po drugie, zgodnie z odpowiedzią na pytanie nr 57 do SIWZ,
„Zamawiający potwierdza, iż procentowa wartość energetyczna pochodząca z
makroskładników w ciągu dnia tj. z białek, tłuszczów, węglowodanów w przypadku diety
podstawowej 3 posiłkowej ma wynosić: białko ogółem 10-20% E; tłuszcze ogółem 20-35%
E; węglowodany ogółem 45-65% E. Brak spełnienia powyższego wymogu spowoduje
odrzucenie oferty”.
Nie ma zaś wymogu, aby przedstawić wzorcowy jadłospis w taki sposób, by pacjent nie miał
możliwości wyboru potraw w ramach posiłku. Odwołujący wskazali w SIWZ, że zarówno przy
wyborze do zjedzenia posiłku składającego się z pieczywa, masła roślinnego, sałatki z
groszku jak i pasty mięsnej (dla pacjentów niezachowujących postu), jak i przy wyborze do
zjedzenia posiłku powyższego z pominięciem pasty mięsnej (dla pacjentów zachowujących
post). Różnica między tak skomponowanymi posiłkami wynosi nieco ponad 100 kcal (2002,6
w porównaniu z 1895 kcal). Taka propozycja, zawarta w ofercie, mieści się zaś w ramach
wyżej wskazanych wymogów SIWZ. Jednocześnie oczywisty sprzeciw budzi sytuacja, w
której wykonawca oferuje więcej niż wymagają tego minimalne standardy określone w SIWZ,
a spotyka się to z zarzutem niezgodności z SIWZ ze strony Zamawiającego. Tak naprawdę
okazuje się bowiem (gdyby stanowisko Zamawiającego było prawidłowe), że gdyby
Odwołujący nie zaoferowali możliwości wyboru spożycia dodatkowo pasty mięsnej do kolacji,
ich oferta nie ulegałaby odrzuceniu. Jak wyżej wskazano, brak wymagań zamawiającego w
treści SIWZ w określonym zakresie nie stanowi o wariantowości oferty. Skoro zatem
Zamawiający nie wskazał jasno w SIWZ, że nie są dopuszczone wszelkie dodatki do oferty
na korzyść jej jakości, należy uznać, że Zamawiający pozostawił tą kwestię w gestii
wykonawcy. Co więcej, argumentacja Zamawiającego jest tym bardziej chybiona, że z
przepisu art 2 pkt. 7 Pzp wynika, iż oferta wariantowa zakłada wykonanie zamówienia w
sposób odmienny przez wykonawcę. Odwołujący nie narzucili zaś w ofercie pacjentom, jaką
kolację powinni oni spożyć. Kwestia ta została zatem pozostawiona swobodnemu wyborowi
pacjentów. Na marginesie, twierdzenia Zamawiającego o rzekomym wahaniu się wartości
kalorycznej diety w jadłospisie w poszczególnych dniach od ok. 95% do ok. 104%
całodziennej wartości energetycznej nie ma pokrycia w treści tego jadłospisu. Zarzut ten jest
niezrozumiały, a przez to nieweryfikowalny. Odwołujący powyżej wykazali, że ich oferta
spełniła przedziały kaloryczności oraz zawartości makroskładników podane w SIWZ
(załącznik nr 2, pkt. 10.1) i wskazane w odpowiedzi na pytanie nr 57 do SIWZ.
Ad 7) Zgodnie z art. 138r ust. 2 Pzp, Zamawiający odrzuca ofertę również w innych
przypadkach niż określone w art. 89, jeżeli przewidział dodatkowe przesłanki odrzucenia
oferty w ogłoszeniu o zamówieniu albo w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.
Za
mawiający przewidział przesłanki odrzucenia oferty wielokrotnie w SIWZ - przede
wszystkim na str. 15 -
i w odpowiedziach na pytania do SIWZ. W żadnym razie nie
przewidział jednak Zamawiający takich przesłanek odrzucenia oferty, które byłyby podstawą
do odrzucenia jej na podstawach wskazanych w zawiadomieniu o odrzuceniu oferty. Jak
wyżej wykazano, nie mieszczą się one bowiem w hipotezie art. 89 ust. 1 pkt. 2 Pzp; co
najwyżej zatem mogłoby dojść do odrzucenia oferty, jeżeli Zamawiający przewidziałby
wprost d
odatkowe podstawy do jej odrzucenia. Skoro zaś tego nie uczynił, a odrzucił ofertę,
to taka czynność Zamawiającego jest niezgodna z Pzp. Brak bowiem przesłanek odrzucenia
oferty, które zostałyby spełnione w przypadku oferty Odwołujących.
Zarzut naruszenia art. 186 ust. 2 zd. 2 w zw. z art. 1381 Pzp Zgodnie z art. 186 ust. 2 Pzp,
W przypadku uwzględnienia przez zamawiającego w całości zarzutów przedstawionych w
odwołaniu Izba może umorzyć postępowanie na posiedzeniu niejawnym bez obecności stron
oraz uczes
tników postępowania odwoławczego, którzy przystąpili do postępowania po
stronie wykonawcy, pod warunkiem że w postępowaniu odwoławczym po stronie
zamawiającego nie przystąpił w terminie żaden wykonawca. W takim przypadku
zamawiający wykonuje, powtarza lub unieważnia czynności w postępowaniu o udzielenie
zamówienia zgodnie z żądaniem zawartym w odwołaniu. Z przytoczonego przepisu wynika,
że Zamawiający ma obowiązek uczynić zadość odwołaniu, które uwzględnił w całości w tym
trybie. Odwołanie z dnia 17 czerwca 2019 r. również dotyczyło odrzucenia oferty z powodu
jej niezgodności z SIWZ i również z tego samego powodu: rzekomej niezgodności str. 3
wzorcowego jadłospisu, stanowiącego część oferty, z SIWZ poprzez wskazanie w posiłku:
piątek, kolacja na możliwość spożycia pasty mięsnej oraz sałatki z groszku. Skoro zaś
Zamawiający oświadczył przed KIO, że uwzględnia w całości odwołanie Odwołujących, tym
samym doszło do przesądzenia, że w tych aspektach oferta jest zgodna z SIWZ i
Zamawiający nie ma prawa odwoływać swojego oświadczenia w tym przedmiocie. Należy
dodać przy tym, że stan faktyczny postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani
stan prawny w ogóle nie zmieniły się między dniem złożenia przez Zamawiającego
oświadczenia o uwzględnieniu w całości odwołania Odwołujących a ponownym odrzuceniem
ich oferty. Odrzucenie zatem oferty Odwołujących przez Zamawiającego ponownie na tych
samych podstawach stanowi nadużycie kompetencji Zamawiającego i stoi wprost w
sprzeczności z powołanym przepisem Pzp.
3) Zarzut naruszenia art. art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp w zw. z art. 138k zd. 2 Pzp oraz w
zw. z art. 138r ust. 3 Pzp Niniejszy zarzut stanowi właściwie konsekwencje dokonanej
sprzecznie z Pzp czynności odrzucenia oferty Odwołujących, Przebieg postępowania
spowodow
ał, że po odrzuceniu oferty Odwołujących pozostała tylko jedna oferta, której
Zamawiający nie odrzucił. Cena tej oferty przewyższa jednak kwotę, którą Zamawiający
zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Skoro zaś kwoty tej Zamawiający nie
mógł podwyższyć do ceny tej oferty, zadecydował, zgodnie z pismem z dn.09.09.2019r., o
unieważnieniu postępowania. Gdyby Odwołujący nie zakwestionowali tej czynności
Zamawiającego, lecz poprzestali na zaskarżeniu odrzucenia ich oferty, w istocie nie mieliby
inte
resu prawnego we wniesieniu odwołania, gdyż postępowanie i tak zostało unieważnione.
Należy jednak wziąć pod uwagę, że gdyby nie odrzucenie oferty Odwołujących, oferta
Odwołujących zostałaby przez Zamawiającego wybrana jako oferta najkorzystniejsza, gdyż
c
ena tej oferty nie przekraczała kwoty, jaką Zamawiający zamierzał przeznaczyć na
sfinansowanie zamówienia. Nie doszłoby zatem do spełnienia przesłanki, o której mowa w
art. 93 ust. 1 pkt. 4 Pzp. Należy zatem wskazać, że jeżeli uzasadniony jest zarzut błędnego
odrzucenia oferty Odwołujących, to jednocześnie uzasadniony jest zarzut błędnego
unieważnienia postępowania, gdyż do unieważnienia postępowania na tej podstawie nie
doszłoby, gdyby Zamawiający nie odrzucił oferty Odwołujących. Skoro tak, należało
zaska
rżyć także czynność unieważnienia postępowania i zarzut ten jest uzasadniony.
Odwołujący podkreślają przy tym, że nie kwestionują braku możliwości Zamawiającego
podwyższenia kwoty przeznaczonej na sfinansowanie zamówienia do ceny oferty, która na
moment un
ieważnienia postępowania była jedyną nie odrzuconą ofertą.
Zamawiający w odpowiedzi na odwołanie stwierdził, co następuje.
Dnia 19.09.2019
.r. poinformował Zamawiającego o wniesieniu odwołania.
Odnosząc się do zarzutów Zamawiający wnosi o oddalenie odwołania w całości jako
nieuzasadnione.
Zamawiający prowadzi. postępowanie w trybie zamówienia na usługi społeczne o
wartości przekraczającej równowartość kwoty, o której mowa w art. 138g ust. 1 pkt. 1
ustawy PZP na
Świadczenie usług żywienia zbiorowego dla pacjentów SPZOZ Łukowie wraz
z dzierżawą pomieszczeń, nr ref 04/ 19.
decyzją z dn. 6 czerwca 2019 Zamawiający odrzucił ofertę odwołujących na tej
podstawie, że jej treść nie odpowiada treści siwz, powołując w uzasadnieniu faktycznym
okoliczność, że w jadłospisie załączonym przez Wykonawcę do oferty w dniu oznaczonym
jako piątek, danie kolacyjne zawiera dodatek mięsny: pasta mięsna, natomiast Zamawiający
wymagał w siwz zgodnie pkt. 10.1 Załącznika 2 do siwz Opis przedmiotu zamówienia, że w
planowaniu
jadłospisów muszą być wzięte pod uwagę posty i Święta, takie jak piątek.
W dr
ugiej kolejności niezgodność oferty z siwz polegała na nie zawarciu w jadłospisie
obliczonej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych dla poszczególnych dni.
Wykonaw
ca zamieścił do każdego dnia jadłospisu dołączonego do oferty jedynie zawartość
tłuszczów ogółem oraz zawartość NNKT. W OPZ stanowiącym Zał. 2 do siwz pkt. 10
wymagano, by
jadłospisy były opracowane w oparciu o „Normy żywienia w populacji Polski”
prof. dr. n.med. M. J.
, w treści których zawarto, że tłuszcz jest źródłem kwasów tłuszczowych
(95%), w tym
niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 i n-3 (NNKT).
NNKT
nie są zatem nasyconymi kwasami tłuszczowymi, a kwasami tłuszczowymi
należącymi do rodziny kwasów wielonasyconych omega-3 i omega-6;
Pismem z dnia 17 czerwca 2019r. o
dwołujący zaskarżyli powyższą decyzję, Zamawiający
uwzględnił odwołanie, a Krajowa Izba Odwoławcza umorzyła postępowanie odwoławcze
(KIO 919/19);
w wykonaniu odwo
łania Zamawiający powtórzył czynność badania i oceny ofert, z
uwzględnieniem oferty Odwołujących;
w toku
powtórnego badania oceny ofert Zamawiający zwrócił się do Odwołujących o
wyjaśnienie treści oferty w zakresie dotyczącym wzorcowego jadłospisu przez
sprecyzowanie:
jaki dodatek warzywny
został zaoferowany w przypadku kolacji zaproponowanej na
piątek, w kontekście wymogu zawartego w odpowiedzi na pytanie 60 do siwz
(przygotowywane na jego postawie posiłki powinny być pełnowartościowe i muszą zawierać
produkt białkowy oraz dodatek warzywny i/lub owocowy),
jaki skład ma zaproponowana przez Wykonawcę sałatka z groszku jaka jest”
całodzienna wartość energetyczna oraz zawartość poszczególnych składników
pokarmowych
wskazanych w ofercie dla posiłków, jakie miałyby być wykonane według
jadłospisu wzorcowego w piątek.
Powyższa czynność nie została zaskarżona przez Odwołujących. Uzasadnienie poprzednio
wniesionego odwołania i odpowiedź na wezwanie do wyjaśnień w toku powtórnego badania
ofert ujawniły nowe okoliczności w sprawie oferty Wykonawcy, które jak uznał Zamawiający
stanowiły odrębną od poprzedniej decyzji i niezależną podstawę faktyczną odrzucenia oferty
Odwołujących z- uwagi na fakt niezgodności oferty z siwz. Zgodnie z treścią decyzji z dnia 9
wr
ześnia 2019 r. o odrzuceniu oferty:
Zamawiający wymagał w pkt 16 SIW"Z ocena ofert załączenia do oferty jadłospisu
wzorcowego dla diety podstawowej na okres dekady (10 kolejnych dni), na podstawie pkt 9
załącznika 2 do SIWZ jadłospis wzorcowy załączony do oferty ma być pierwszym
obowiązującym jadłospisem w realizacji urnowy, a zgodnie z odpowiedzią na pytanie nr 50: z
dnia 29.03.2019 r.
Do każdego z trzech podstawowych posiłków (Śniadanie, obiad, kolacja)
wymagane są dodatki w postaci surówek lub warzyw lub owoców sezonowych
dostosowanych do danej diety. Ponadto w oparciu o odpowiedź na pytanie nr 60
przygotowywane na jego postawie
posiłki powinny być pełnowartościowe i muszą zawierać
produkt białkowy oraz dodatek warzywny i/lub owoców. Brak spełnienia w/w spowoduje
odrzucenie oferty (dodatkowa p
rzesłanka oprócz wskazanych w art. 89 ustawy pzp).
Tymczasem
Wykonawca zaproponował na kolacje w piątek: pieczywo razowe (1), pieczywo
pszenne (1), masło roślinne, herbata, sałatka z groszku (7), pasta mięsna. Wykonawca w
odwołaniu z dnia 17 czerwca 2019 r. zakwalifikował groszek jako produkt białkowy: „sałatka
z groszku, jako produkt
wegetariański (groszek należy do roślin strączkowych, takich jak
bób, fasola czy ciecierzyca), kwalifikowana jest jako postna. Zawiera ona ponadto znaczną
ilość białka, która zrekompensować ma charakterystyczny dla potraw wegetariańskich
niedobór białka w porównaniu z potrawami pochodzenia zwierzęcego". Jednocześnie jak
wynika z od
powiedzi na wyjaśnienia z dnia 6 sierpnia 2019 r. Wykonawca zakwalifikował
groszek jako dodatek warzywny
: Sałatka z groszku/sałatka z groszkiem jest daniem
wieloskładnikowym, zawierającym zarówno dodatek białkowy — jogurt naturalny, ser żółty
jak i warzywny-
groszek, ogórek kiszony. Niezależnie od tego czy pacjent zachowuje post,
czy też nie, w dostarczonej dla niego kolacji znajduje się dodatek warzywny w postaci
warzyw, z których składa się w/w sałatka, a zatem zaoferowany posiłek w każdym z tych
przypadków, ze względu na skład i dostateczna gramaturę, zawiera dostateczna ilość
zarówno białka jak i warzyw. Zamawiający używając sformułowania „oraz” jasno określił
zapisy w SIWZ, iż oczekuje zarówno produktu białkowego jak również dodatku warzywnego
i/lub owocowego. Z oferty powinno wynikać jaki produkt. został zaoferowany, dlatego też
niedopuszczalne jest stosowanie przez Wykonawcę zamiennie sformułowania „sałatka z
groszku” i „sałatka z groszkiem”, dodawanie nowych Składników do sałatki takich jak np.: ser
żółty (aby uzupełnić braki w produkcie białkowym) lub ogórek kiszony (aby uzupełnić braki xv
produkcie warzywnym), kwalifikowanie raz groszku jako produkt białkowy, a innym razem
jako dodatek warzywny. Powyższe stanowi niedozwoloną zmianę oferty w rozumieniu art. 87
ust. 1
PZP. Co więcej z powyższych wyjaśnień złożonych przez Wykonawcę wynika, że
Wykonawca doskonale zdawał sobie sprawę z tego, jakie znaczenie ma użycie w pkt, 10.1.
Załącznika nr 2 do SIWZ OPZ sformułowanie: planowaniu jadłospisów muszą być wzięte
pod uwagę posty i Święta, takie jak piątek, /…/ oraz że Zamawiający umieszczając w
wymaganiach co do jadłospisu stwierdzenia „post", użył go w rozumieniu postu jakościowego
praktyki katolickiej -
powstrzymywania się od posiłków mięsnych. Zaproponowanie posiłków
mięsnych przy takich jak wyżej zapisach jest niezgodne z SIWZ. i również dyskwalifikuję
ofertę.
Wykonawca
przedstawił w ofercie w jadłospisie na piątek całodzienną wartość energetyczną,
a następnie w wyjaśnieniach z dnia 8 sierpnia 2019 r. „Całodzienna wartość energetyczna
oraz zawartość poszczególnych składników pokarmowych zgodnie z jadłospisem
załączonym do oferty w piątek; a/ w przypadku całodziennego posiłku zawierającego mięso
(z pastą mięsną), b/ w przypadku całodziennego posiłku postnego (bez pasty mięsnej)
wskazując, że w obydwu przypadkach zachowana zostanie wartość energetyczna oraz
zawartość
poszczególnych
składników
pokarmowych
zgodnie
z
wymaganiami
zamawiającego.
Z powyższego zamawiający wnioskuje, że całodzienna wartość energetyczna całodziennego
posiłku postnego jest niezgodna z podaną w ofercie, co jest niedopuszczalną zmianą oferty.
Z wyjaśnień wynika też, że oferta ma charakter wariantowy, niedopuszczalny.
Wskazał także na wymóg z pkt 10 opz o opracowaniu jadłospisów o normy i piśmiennictwo
tam wskazane.
Procentowy udział energii pochodzącej z makroskładników w całodziennej wartości
kalorycznej diety w załączonym przez Wykonawcę do oferty jadłospisie waha się w
poszczególnych dniach od ok 950% do ok. 104% całodziennej wartości energetycznej. Z
powodu rozbieżności rzędu Średnio 9 punktów procentowych między poszczególnymi dniami
nie można zatem wnioskować jakimi przelicznikami energetycznymi dla makroskładników
kierował się Wykonawca, przy wyliczaniu wartości kalorycznej dla każdego dnia diety.
6) Wobec odrzucenia oferty Odwołujących Zamawiający na podstawie decyzji z 9 września
2019 unieważnił odwołanie, ponieważ cena oferty najkorzystniejszej przewyższała kwotę
jaką zamierzał przeznaczyć na realizację zamówienia.
W uzasadnieniu stanowiska z
amawiający wskazał, jak niżej.
Zamaw
iający kwestionuje zasadność zarzutów i podtrzymuje, uznając za prawidłowe,
czynności badania i oceny oferty, decyzję o odrzuceniu oferty Odwołujących i unieważnienia
postępowania.
Wbrew twierdzeniom
Odwołujących Zamawiający na podstawie art. 138r ust. 2
ustawy p
zp przewidział w siwz dodatkowe przesłanki odrzucenia oferty, artykułując tę
okoliczność jednoznacznie w decyzji o odrzuceniu oferty z dn. 9 września 2019 r. Były to
obostrzenia z sankcją odrzucenia oferty dotyczące parametrów potraw w jadłospisie
wzorcowym;
Błędne jest twierdzenie odwołujących, że załączony do oferty jadłospis ma jedynie
charakter wzorca.
Zgodnie z treścią pkt. 9 Zał 2 do siwz OPZ zmienionego na podstawie
zawiadomienia z dnia 14 marca 2019 r. oferentów o zmianach w siwz:
„Jadłospis wzorcowy stanowiący załącznik do oferty jest pierwszym obowiązującym
jadłospisem w realizacji umowy. Wykonawca gwarantując zgodność kolejnych jadłospisów
dekadowych z jadłospisem wzorcowym pod względem kaloryczności, różnorodności i
zawartości poszczególnych składników odżywczych”. Mając uwadze powyższe
postanowienia
siwz, w oparciu o dołączony do oferty jadłospis wzorcowy, pacjenci na diecie
podstawowej otrzymywaliby posiłki niejednolite pod względem kaloryczności, różnorodności
i zawartości poszczególnych składników odżywczych, część posiłków byłaby znacznie
uboższa, pod każdym względem. Tymczasem Zamawiający w OPZ przewidział wszystkie
rodzaje diet, bez
rozróżnienia wariantu diety podstawowej na dietę dla osób poszczących i
nie zachowujących postu. Co więcej takie swoiste wariantowe „potrawy do wyboru na
jednym talerzu” wydawane pacjentom, naraziłyby Zamawiającego na liczne skargi
pacjentów, Pacjent może własnym wzrokiem nie odróżnić, co otrzymał na talerzu, dopiero po
skosztowaniu potrawy to m
ógłby zorientować się, że posiłek był pokarmem mięsnym. Część
pacjentów po przypadkowym lub nieświadomym spróbowaniu w pierwszej kolejności
potrawy z posiłku nie przeznaczonej dla osób zachowujących post może w ogóle
zrezygnować z dalszego konsumowania posiłku, pozostając głodnym, co mogłoby mieć
negatywne skutki także na proces leczniczy pacjentów — niektóre leki nic są zalecane do
przyjmowania na czczo, inne
wymagają spożycia posiłku w niedługim czasie;
Jak wynika z wyjaśnień Odwołujących złożonych w poprzednim postępowaniu
odwoławczym, nic dotyczących bezpośrednio zarzutu zaoferowania posiłku postnego w
piątek, nie mniej mających znaczenie w kontekście powtórzenia czynności badania i oceny
ofert, założyli oni że niezależnie od okoliczności czy pacjent pości, czy też nie, dostanie on
na talerzu jednakową zawartość dania, z prawem wyboru. Powyższa oferta prowadzi do
jednoznacznej konkluzji, iż 7„amawiający nabywać będzie od Wykonawcy część posiłków nie
w celu ich spożycia, a raczej w celu marnotrawienia pożywienia (część posiłków będzie
przygotowywana jedynie w celu wyrzucenia go, natomiast zamiarem
Zamawiającego było
żywienie pacjentów posiłkami przeznaczonymi do spożycia, a nie wyrzucanie posiłków
pacjentów) oraz zmuszony zostanie do finansowania z publicznych pieniędzy posiłków w
części wyłącznie do utylizacji. Faktem niepodważalnym jest, że ogromna większość
pacjentów leczonych w szpitalu w Łukowie to osoby zachowujące post. Trudno znaleźć
argumenty na prawidłowość założenia Wykonawcy i jego zgodność z siwz po raz kolejny
prowadzi do wniosku, że Odwołujący wprowadzili swoisty trwały wariant w ofercie, w
zakresie doty
czącym dni postnych, polegający na oferowaniu „potraw do wyboru na jednym
talerzu”. w części do utylizacji zamiast do spożycia;
trudno
uznać, że sałatka z groszku spełnia wymagania zawarte w siwz w
następujących punktach OPZ:
pkt. 10
— sałatka jako potrawa główna do spożycia z chlebem i masłem me zawiera
dodatku w postaci
surówek, warzyw i owoców sezonowych, oraz jogurtu.
— sałatka z groszku nic może być zamiennikiem pasty, skoro w OPZ przewidziano, że
jadłospis powinien bezwzględnie zawierać różnego rodzaju pasty (dla pacjentów nic
zachowujących postu przewidziano pastę mięsną), a oddzielnie w postaci dodatków, i
oddzielnie produkty nabi
ałowe półtłuste chude,
pkt 10.3 tire
t piąty — dla kolacji przewidziano dodatki do pieczywa białkowe i
warzywne, zatem
sałatka powinna być jednym z tych dodatków, z a nie jak twierdzą
Odw
ołujący jednocześnie jednym i drugim.
Wykonawca miał możliwość zadawania pytań, w tym także w fazie wątpliwości co do składu
potr
aw. Zamawiający w sposób wyczerpujący odpowiedział na wszystkie otrzymane liczne
pytania. Trudno
uznać argumentację Odwołujących, która sprowadza się do wniosku, że
wszystko co nic jest zabronione w siwz, jest
dozwolone, w kontekście uznania że sałatka jest
dodatkiem białkowym i warzywnym, skoro zasady różnorodności składników potraw
powtarzane są w wielu punktach wszędzie jednolicie dodatki te są wymieniane równolegle,
W żadnym z punktów Zamawiający nie użył spójnika rozłącznego „lub”, wszędzie używa
spójnika „i”. W języku polski spójnik „i” jest spójnikiem łącznym, co oznacza że wymagane
produkty powinny występować oddzielnie i nie mogą się zastępować ani łączyć. Stąd skoro
wykładnia językowa treści OPZ prowadzi do wniosku Że do kolacji należało przewidzieć
dodatek warzywny i białkowy, interpretacja Zamawiającego nie powinna być uznana jako
interpretacja rozszerzająca.
Zupełnie niezrozumiałe jest również traktowanie nazwy sałatki z groszkiem jako
synonimu sałatki z groszku, która co wynika z jadłospisu- podawana jest jako zamiennik
pasty mięsnej. Sałatka z groszku i sałatka z groszkiem to zupełnie różne, potrawy. W tym
miejscu
również podaje w wątpliwość skład sałatki z groszku, nie występuje ona w
dostępnych książkach kucharskich, jedyną znalezioną w Internecie sałatkę z groszku
wykonano z groszku puszki z majonezem, solą i pieprzem wydruk z wyszukiwarki Google w
załączeniu do pisma. Z pewnością nie jest to posiłek zdrowy, przeznaczony dla
hospitalizowanych
pacjentów;
W ocenie Zamawiającego wprowadzenie w jadłospisie wariantów w zakresie kolacji w
piątek jako dniu postnym stanowi niedopuszczalną zmianę oferty. Wynika to wprost z
wyjaśnień Odwołujących złożonych '„dn. 8 sierpnia 2019 E., z których okazało się, że
całodzienna wartość energetyczna posiłków pacjentów zachowujących post jest różna od
wartości energetycznej pacjentów nie poszczących, co wskazało na nieusuwalną
niezgodność oferty i niedozwoloną zmianę jej treści przez Wykonawcę, którą nic można
zakwalifikować do oczywistej omyłki.
Oferta zawierająca kolację bezmięsną jest niezgodna ze specyfikacją również pod
kątem wymagań w zakresie zapotrzebowania na energię w podziale na posiłki. Zgodnie z
odpowiedzią na pytanie nr 54 kolacja stanowić ma 25-30% dziennego zapotrzebowania na
energię, Obliczenia w tym zakresie są następujące:
wariant z pastą mięsną (E1) 20026 kcal wariant bez pasty mięsnej (E2) 1895 107,6 kcal
1895 kcal
pasta mięsna 107,6 kcal
pytanie nr 54 : kolacja 25-30% E
punkty skrajne: 25% E1 = 500,7 kcal
393,1 kcal
20,70/0 E2
nie spełnia
El
600,8 kcal
kcal 493,2 kcal
26% E2
spełnia
7) Wbrew twierdzeniom Odwołujących całkowicie zasadny jest argument Zamawiającego o
procentowo dziewięcio-punktowej rozbieżności między poszczególnymi dniami xv
jadłospisie, jest to wyliczenie proste matematyczne. Na podstawie otrzymanego jadłospisu
wzorcowego Zamawiający: nie mógł dowiedzieć się, jakimi przelicznikami energetycznymi
dla makroskładników kierował się Wykonawca, przy wyliczaniu wartości kalorycznej dla
każdego dnia diety, wartości te rozmijają się xv poszczególnych dniach, a należało użyć
jednolitej zasady. Oferent nie
stosując zatem ustalonej reguły w układaniu jadłospisu, gdy
tymczasem przeliczniki powinny
być w jadłospisie stosowane jednolicie. Powyższy błąd w
ofercie nie mógł zostać zakwalifikowany jako omyłka, ponieważ Zamawiający nie mógł z
oferty wywnioskować samodzielnie założeń w zakresie przeliczników energetycznych,
rozbieżności skutkowały uznaniem że oferta zawiera nieusuwalne błędy obliczeniach,
skutkujące odrzuceniem oferty- na podstawie art. 89 ust. 1 pkt'. 2 ustawy Pzp.
Niesłuszny jest zarzut jednakowej podstawy faktycznej dotyczącej odrzucenia oferty
w pierwszym i
powtórzonym badaniu i ocenie Ofert. Zamawiający nie kwestionuje nie
przestrzegania postu, tak kwestia co do zasady pozostała bez wpływu na dalsze czynności i
decyzje podjęte toku oceny 1 badania ofert. Jedynie dodatkowa argumentacja dotycząca
sposobu oferowania kolacji, składu potraw i wyliczenia wartości energetycznej
poszczególnych wariantów ofert, oraz wartości kalorycznej diety, spowodowała dalsze
wątpliwości w zakresie badania oferty pod względem zgodności z siwz.
Mając „na uwadze, Że Zamawiający podtrzymuje stanowisko w przedmiocie
prawidłowości odrzucenia oferty odwołujących, konsekwentnie za bezzasadny „uznaje
Zarzut: błędnego unieważnienia postepowania.
Konkludując, zdaniem Zamawiającego prawidłowe było odrzucenie oferty Odwołujących, z
uwagi na okoliczność niezgodności jej treści z siwz, stąd Zamawiający wnosi o oddalenie
odwołanie całości.
W trakcie rozprawy strony p
rzedstawiły stanowiska.
Odwołujący stwierdził, że zapewnił dostarczenie produktu białkowego w postaci jogurtu, co
wyjaśnił dnia 08.08.2019 w piśmie na wezwanie Zamawiającego. Skład posiłku nie był
wcześniej precyzowany wobec braku wymogu podania składników poszczególnych posiłków.
Z nazwy
„sałatka z groszkiem” wynika, że jest to co najmniej potrawa dwuskładnikowa, także
w ofercie zaznaczono
„7” (oznaczenie dla alergenów), co zgodnie z legendą wskazywało na
mleko i pochodne
– tu ser żółty i jogurt naturalny. Łącznie sałatka zawiera wymagane
składowe, tj. produkt białkowy, tj. groszek i jogurt oraz dodatek warzywny w postaci ogórka i
groszku. Jest to p
osiłek pełnowartościowy, a wymogi specyfikacji zostały spełnione.
Zauważa, że w jadłospisie przedstawiono także inne dania wieloskładnikowe, co nie było
kwestionowane. Zauważa, że w treści specyfikacji wskazano, iż należy wziąć pod uwagę
posty. Postanowien
ie to zostało uwzględnione. Zauważył, że w innych zapisach występowały
w odróżnieniu od przedmiotowego, kategoryczne żądania, np. w pkt 12, 13, 15, 16, 28, 36.
Zgodnie z wymogiem w ofercie wzięto pod uwagę takie dni i przedstawiono posiłki zarówno
mięsne jak i bezmięsne, a obydwa rozwiązania są zgodne z wymogami dotyczącymi
makroskładników. Odnośnie wartości energetycznej stwierdził, że jest ona zgodna z
wymaganiami w odniesieniu do posiłków całodziennych. Stwierdził, iż teza Zamawiającego o
wariantowym cha
rakterze oferty jest niezasadna, nie ma takiej sytuacji. Specyfikacja określa
pewne standardy, które wykonawca zachował i znacząco przekroczył. Fakt, iż pacjent może
wybrać określony produkt nie zmienia charakteru oferty. Wartość posiłku bezmięsnego
spełnia przy tym wymogi zarówno energetyczne jak i co do makroskładników. W specyfikacji
nie podano sposobu obliczenia kaloryczności posiłków, a jedynie odwołano się do
opracowań wskazanych w pkt 10 OPZ, z których jedno wskazano w decyzji o odrzuceniu
oferty. Ws
zystkie wymagane wartości makroskładników zostały spełnione niezależnie od
metody obliczenia. Stwierdz
ił, iż Zamawiający w swojej decyzji wybiórczo wskazał na
określone normy czy wielkości, a wartości te w rzeczywistości mogą być różne, w zależności
od sze
regu czynników ich ustalenie wymaga skomplikowanych obliczeń, znacznie bardziej
złożonych niż przedstawione przez Zamawiającego. Powołane w decyzji opracowanie w
dalszej części tekstu na str. 42-43 wskazuje, iż wartość kaloryczna dla białka zwierzęcego i
r
oślinnego może być inna i różny może być efekt. Kwestionował sposób obliczenia w
końcowej części odpowiedzi na odwołanie, jako że dotyczy on nieznanej przez
Zamawiającego wielkości kaloryczności wg danych ofertowych samej kolacji, wziąwszy pod
uwagę, że kaloryczność podlega wyliczeniu w układzie całodziennym.
Zamawiający podtrzymał stanowisko z odpowiedzi na odwołanie. Ocenił, że nastąpiło
zaoferowanie różnych potraw w wariancie dla osób poszczących oraz pozostałych.
Zauważył, że przy rozwiązaniu przyjętym przez wykonawcę brak jest spełnienia wymogu z
pkt 10 OPZ, zgodnie z którym powinien w posiłku występować dodatek, a także jogurt.
Wymóg w pkt 10.1 ze stwierdzeniem „muszą być wzięte pod uwagę” jest sformułowaniem
kategorycznym. W pkt 10 OPZ wyraźnie wskazano na konkretne opracowania opisujące
normy żywieniowe. Te dane podlegają aktualizacji. Jest zainteresowany przeliczeniem w
sposób jednolity danych zawartych w ofertach w celu ich oceny co umożliwia realne
porównanie tych ofert. Złożył zestawienie wartości energetycznej przyjętej do oceny z oferty
Odwołującego, wg oświadczenia pełnomocnika, z maja 2019. Wskazał na ryzyko
niespełnienia wymogów specyfikacji wskazane w jego obliczeniu w odpowiedzi na odwołanie
w pkt 7(1). Uznaje, że w wariancie postnym rozkład energetyczny może być niezgodny z
wymogami, w tym co do zapotrzebowania energetycznego kolacji. Oznaczenie w ofercie, że
zawiera alergeny nie jest jednoznaczne z informacją o zawartości w produkcie mleka i/lub
jego pochodnych.
Stwierdz
ił, że Odwołujący nie przedstawił dowodów na okoliczność obliczenia wartości
energetycznej za wyjątkiem oświadczenia na rozprawie.
Krajowa Izba Odwoławcza po przeprowadzeniu rozprawy z udziałem stron, na podstawie
zebranego materiału dowodowego w sprawie, z uwzględnieniem stanowisk stron
przedstawionych na piśmie oraz do protokołu rozprawy, ustaliła i zważyła, co następuje.
Rozpoznając odwołanie, Izba dokonała w pierwszej kolejności badania spełnienia przez
Odwołującego przesłanek określonych w art. 179 ust. 1 ustawy pzp, to jest kwestii
posiadania legitymacji wykonawcy do wniesienia odwołania. Posiadanie legitymacji czynnej
przez wykonawcę korzystającego ze środków ochrony prawnej podlega badaniu przez Izbę z
urzędu w celu ustalenia dopuszczalności wniesienia odwołania. W sprawie rozpatrywanej
odwołujący
ma
legitymację
do
wniesienia
odwołania
stanowiącą
przesłankę
materialnoprawną uregulowaną w art. 179 ust. 1 ustawy pzp, w tym rozumianą jako interes w
uzyskaniu zamówienia i poniesienie szkody w razie braku takiego wyniku postępowania.
Oceniając kluczowy zarzut odwołania dotyczący odrzucenia oferty odwołującego z uwagi na
niezgodność treści oferty z postanowieniami siwz przedstawionymi w opisie przedmiotu
zamówienia oraz odpowiedziach na pytania wykonawców, skład orzekający uznaje, w
świetle zgromadzonego materiału dowodowego, że zarzut zasługuje na uwzględnienie.
Ustalono, że zamawiający dokonał powtórnej czynności badania i oceny oferty Odwołujących
na skutek uwzględnienia poprzedniego odwołania o sygn. akt KIO 1117/19). Zamawiający
wezwał Odwołującego o wyjaśnienie treści złożonej oferty w zakresie dotyczącym
przykładowego jadłospisu, przez określenie: jaki dodatek warzywny został zaoferowany w
przypadku kolacji zaproponowanej na piątek (lub inne dni postne), co dotyczyło oferowanej
sałatki z groszkiem, wskazania, jaki skład ma zaproponowana sałatka z groszkiem, jaka jest
całodzienna wartość energetyczna oraz zawartość poszczególnych składników
pokarmowych wskazanych w ofercie dla posiłków, jakie miałyby być wykonane według
jadłospisu wzorcowego w piątek. Odwołujący wyjaśnił, iż: proponowany jadłospis spełnia
wszystkie wymagania wskazane w SIWZ. Wymogiem było, aby kolacje składały się z
dodatków do pieczywa białkowych i warzywnych. Sałatka z groszku/sałatka z groszkiem jest
daniem wieloskładnikowym, zawierającym zarówno dodatek białkowy - jogurt naturalny, ser
żółty jak i warzywny- groszek, ogórek kiszony. Niezależnie od tego czy pacjent zachowuje
post, czy też nie, w dostarczonej dla niego kolacji znajduje się dodatek warzywny w postaci
warzyw, z których składa się w/w sałatka, a zatem zaoferowany posiłek w każdym z tych
przypadków, ze względu na skład i dostateczna gramaturę, zawiera dostateczną ilość
zarówno białka jak i warzyw. Za racjonalne i niesprzeczne z postanowieniami siwz skład
orzekający uznał wyjaśnienie, iż w skład zaproponowanej sałatki wchodzi groszek, jogurt
naturalny, ser żółty oraz ogórek kiszony. Za dopuszczalne uznać także należy zamiennie lub
synonimiczne rozumienie
pojęć „sałatka z groszku” oraz „sałatka z groszkiem” i fakt, że
danie jest produktem wieloskładnikowym, z uwagi na użycie łącznika „z”, co najmniej
dwuskładnikowym, a w okolicznością faktycznych treści wyjaśnienia zawierającym także
warzywo ogórek i ser żółty (element białkowy). Całodzienna wartość energetyczna oraz
zawartość poszczególnych składników pokarmowych zgodnie z jadłospisem załączonym do
oferty przewidzianym na
piątek mieści się w określonych przez zamawiającego wymaganych
wielkościach wyrażonych w jednostkach kcal, zarówno w przypadku wszystkich podanych
produkt
ów jak i przy pominięciu składnika mięsnego.
Jednocześnie skład orzekający nie podziela stanowiska zamawiającego, iż oferta wobec
wskazania składników posiłku w sposób wyżej przedstawiony, została zmodyfikowana w
sposób niedozwolony (art. 87 ust. 1 ustawy pzp) lub że ma charakter wariantowy.
W rzeczywistości jadłospis wzorcowy nie uległ zmianie, a jedynie w wyniku odpowiedzi na
wezwanie zamawiającego, został doprecyzowany w stopniu zresztą nie wymaganym
specyfikacją.
W oceni
e Izby naturalne jest, iż szereg potraw stanowi zbiór określonych elementów o
określonym charakterze wynikającym zarówno z tradycji, jak i dozwolonych w danej diecie
produktów, potraw, technik kulinarnych oraz sezonowości warzyw i owoców. Z takiej
specyfik
i wynikać może także, iż określony składnik potrawy jest jednocześnie elementem
posiłku, któremu zamawiający przypisał walor „dodatku” przez opis słowem „oraz” np. dla
warzyw, owoców, jogurtu.
Odwołujący, w takim stanie rzeczy, zgodnie z SIWZ, wziął pod uwagę przy układaniu
jadłospisu okoliczność postów w piątki i święta o tradycji postu. Nie stoi temu na
przeszkodzie okoliczność, że w jadłospisie na dzień postny na kolację przewidziano podanie
pasty mięsnej. Jednocześnie bowiem przewidziane jest podanie sałatki z groszku rozumianej
jako potrawa postna. Potrawa ta z
awiera białko. Ewentualna ocena poprawności deklaracji
wykonawcy co do wypełnienia wymogu wielkości energetycznej i w zakresie
makroskładników podlega jednak profesjonalnej ocenie zamawiającego w toku badania
oferty.
Izba podziela stanowisko odwołującego, że zaproponowane rozwiązanie nie jest
wykluczone przez postanowienia SIWZ
, która nie zawiera zakazu serwowania potraw
mięsnych w piątek czy święto, lecz zawiera obowiązek „wzięcia pod uwagę”, że pacjenci
mogą chcieć zachować post w ten dzień.
W ocenie składu orzekającego opis potrawy sałatka z groszku lub z groszkiem jako
pozbawiony waloru normatywnego, zarówno prawnego, jak i wynikającego z obyczaju i
tradycji,
pozwala na znaczną dowolność w komponowaniu takiej potrawy, także co do ilości
jak
i rodzajów składników.
Zamawiający w SIWZ wskazał w przedmiotowym zakresie jedynie dwa wymogi: po pierwsze,
zgodnie z pkt. 10.1 załącznika nr 2 do SIWZ, w jadłospisie należy uwzględniać różnorodny
dobór dozwolonych w danej diecie produktów, potraw, technik kulinarnych oraz sezonowość
warzyw i owoców. W planowaniu jadłospisów muszą być wzięte pod uwagę posty i święta,
takie jak, piątek, /…/ itp. Po drugie, zgodnie z odpowiedzią na pytanie nr 57 do SIWZ,
„Zamawiający potwierdza, iż procentowa wartość energetyczna pochodząca z
makroskładników w ciągu dnia tj. z białek, tłuszczów, węglowodanów w przypadku diety
podstawowej 3 posiłkowej ma wynosić: białko ogółem 10-20% E; tłuszcze ogółem 20-35%
E; węglowodany ogółem 45-65% E. Brak spełnienia powyższego wymogu spowoduje
odrzucenie oferty”.
Skoro Zamawiający nie wskazał, że nie są dopuszczone wszelkie dodatki do oferty na
korzyść jej jakości, można uznać, że pozostawił tą kwestię w gestii wykonawcy. Odwołujący
nie narzuca przy tym
w ofercie pacjentom, jaką kolację powinni oni spożyć. Kwestia ta
została zatem pozostawiona swobodnemu wyborowi pacjentów przy założeniu, że
proponowane rozwiązanie w każdym wypadku zapewnia wymagane wartości odżywcze i
energetyczne podane w siwz.
Odnośnie zarzutu naruszenia art. 186 ust. 2 zd. 2 ustawy pzp skład orzekający uznaje zarzut
za niezasadny. Zgodnie z art. 186 ust. 2 ustawy pzp, w
przypadku uwzględnienia przez
zamawiającego w całości zarzutów przedstawionych w odwołaniu Izba może umorzyć
postępowanie na posiedzeniu niejawnym bez obecności stron oraz uczestników
postępowania odwoławczego, którzy przystąpili do postępowania po stronie wykonawcy, pod
warunkiem,
że w postępowaniu odwoławczym po stronie zamawiającego nie przystąpił w
terminie żaden wykonawca. W takim przypadku zamawiający wykonuje, powtarza lub
unieważnia czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia zgodnie z żądaniem
zawartym w odwołaniu. Z przytoczonego przepisu wprawdzie wynika, że zamawiający
dokonuje cz
ynności zgodnie z żądaniem, lecz przepis ten nie ma charakteru
materialnoprawnego rodzącego roszczenie o wykonanie czynności, lecz jest elementem
procedury zarówno postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, jak i postępowania
odwoławczego. Skutkiem uchybienia przez zamawiającego temu przepisowi jest uprawnienie
wykonawcy do wniesienia kolejnego odwołania w stosownym zakresie bez ryzyka
odrzucenia takiego odwołania na podstawie art. 189 ust. 2 pkt 5 ustawy pzp.
Zarzut naruszenia art. art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy pzp
pozostający w związku i w
konsekwencji dokonanej
czynności odrzucenia oferty odwołującego jest uzasadniony wobec
przywrócenia do postępowania oferty, której cena mieści się w tzw. budżecie
zamawiającego.
Okoliczności powyższe uzasadniają konieczność przeprowadzenia w postępowaniu
czynności wskazanym w niniejszym wyroku.
Na podstawie art. 192 ust. 1 zdanie pierwsze ustawy pzp, orzeczono jak w sentencji.
O kosztach skład orzekający Izby orzekł na podstawie art. 192 ust. 9 i 10 ustawy pzp oraz
rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 marca 2010 r. w sprawie wysokości oraz
sposobu pobierania wpisu od odwołania oraz rodzajów kosztów w postępowaniu
odwoławczym i sposobu ich rozliczania (Dz. U. z 2018 r. poz. 972).
Przewodniczący: ………………………………