KIO 1188/18 WYROK dnia 12 lipca 2018 r.

Stan prawny na dzień: 15.10.2018

Sygn. akt KIO 1188/18 

WYROK 

z dnia 12 lipca 2018 r. 

Krajowa Izba Odwoławcza   –   w składzie: 

Przewodniczący:     Anna Packo 
 

Protokolant:             

Marta Słoma  

po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 11 lipca 

2018 r., w Warszawie, odwołania wniesionego  

do  Prezesa  Krajowej  Izby  Odwoławczej  w  dniu  15  czerwca  2018  r.  przez  wykonawców 

wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia  

Vendi Servis Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, ul. Traktorowa 26, 91-204 Łódź,  

Przedsiębiorstwo  Produkcyjno-Handlowo-Usługowe  „Postęp”  Spółka  z  ograniczoną 

odpowiedzialnością, ul. Portowa 16G, 44-100 Gliwice  

w postępowaniu prowadzonym przez zamawiającego 

Wojewódzki  Specjalistyczny  Szpital  Dziecięcy  im.  prof.  dra  Stanisława  Popowskiego  

w Olsztynie, ul. Żołnierska 18a, 10-561 Olsztyn 

przy  udziale  wykonawcy  ASPEN-

Res  Spółka  z  ograniczoną  odpowiedzialnością  

ul. Bularnia 5, 31-

222 Kraków zgłaszającego przystąpienie do postępowania odwoławczego 

po stronie zamawiającego 

orzeka: 

1.  oddala 

odwołanie,  

kosztami  postępowania  obciąża  wykonawców  wspólnie  ubiegających  się  

o  udzielenie  zamówienia  Vendi  Servis  Spółka  z  ograniczoną  odpowiedzialnością 

oraz 

Przedsiębiorstwo  Produkcyjno-Handlowo-Usługowe  „Postęp”  Spółka  

z ograniczoną odpowiedzialnością i: 

2.1.  zalicza  w  poczet  kosztów  postępowania  odwoławczego  kwotę  7  500  zł  00  gr 

(słownie:  siedem  tysięcy  pięćset  złotych  zero  groszy)  uiszczoną  przez 


wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia Vendi Servis 

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-

-Handlowo-

Usługowe  „Postęp”  Spółka  z  ograniczoną  odpowiedzialnością 

tytułem wpisu od odwołania, 

2.2. zasądza od wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia 

Vendi Servis Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością oraz Przedsiębiorstwo 

Produkcyjno-Handlowo-

Usługowe 

„Postęp” 

Spółka 

ograniczoną 

odpowiedzialnością  na  rzecz  Wojewódzkiego  Specjalistycznego  Szpitala 

Dziecięcego im. prof. dra Stanisława Popowskiego w Olsztynie kwotę 2 100 zł 

gr  (słownie:  dwa  tysiące  sto  złotych  zero  groszy)  stanowiącą  koszty 

postępowania 

odwoławczego 

poniesione 

tytułu 

wynagrodzenia 

pełnomocnika. 

Stosownie  do  art.  198a  i  198b  ustawy  z  dnia  29  stycznia  2004  r. 

–  Prawo  zamówień 

publicznych (t.j. Dz. U. z 2017 r., poz. 1579 z późn. zm.) na niniejszy wyrok – w terminie 7 dni 

od  dnia  jego  doręczenia  –  przysługuje  skarga  za  pośrednictwem  Prezesa  Krajowej  Izby 

Odwoławczej do Sądu Okręgowego w Olsztynie. 

Przewodniczący:      ……………………..… 


Sygn. akt: KIO 1188/18 

U z a s a d n i e n i e 

Zamawiający  –  Wojewódzki  Specjalistyczny  Szpital  Dziecięcy  im.  prof.  dra  Stanisława 

Popowskiego w Olsztynie prowadził postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na 

„kompleksowe, 

całodzienne, 

całodobowe 

żywienie 

pacjentów 

hospitalizowanych  

w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie wraz z dzierżawą lokalu 

użytkowego” w trybie art. 138o ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych 

(t.j.  Dz.  U.  z  2017  r.  poz.  1579  z  późn.  zm.),  ogłoszone  w  Biuletynie  Informacji  Publicznej 

Zamawiającego 14 maja 2018 r. Wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty określone na 

podstawie art. 11 ust. 8 ustawy Prawo zamówień publicznych. 

I Zarzuty i żądania odwołania: 

Odwołujący  –  wykonawcy  wspólnie  ubiegający  się  o  udzielenie  zamówienia  Vendi  Servis 

spółka  z  ograniczoną  odpowiedzialnością  i  Przedsiębiorstwo  Produkcyjno-Handlowo- 

Usługowe  „Postęp”  spółka  z  ograniczoną  odpowiedzialnością  wniósł  odwołanie  zarzucając 

Zamawiającemu naruszenie: 

1. art. 138o ust. 1, 2 i 3 ustawy Prawo zamówień publicznych wobec: 

a)  odrzucenia  oferty  Odwołujących  w  sytuacji,  gdy  specyfikacja  istotnych  warunków 

zamówienia  nie  przewiduje  odrzucenia  oferty  wykonawcy  niezgodnej  z  treścią  specyfikacji 

istotnych warunków zamówienia; 

b)  braku  wskazania,  na  jakiej  podstawi

e  oferta  Odwołującego  podlega  odrzuceniu,  

w  szczególności  poprzez  brak  wskazania,  z  którym  postanowieniem  specyfikacji  istotnych 

warunków  zamówienia  bądź  którym  przepisem  powszechnie  obowiązującego  prawa  jest 

niezgodna, 

c) braku wezwania Odwołującego do wyjaśnień co do zgodności jego oferty ze specyfikacją 

istotnych  warunków  zamówienia,  ustawą  Prawo  zamówień  publicznych  i  odrębnymi 

przepisami prawa w sytuacji, gdy z uzasadnienia odrzucenia oferty wynika, że wyjaśnienia te 

były  niezbędne  i  gdyby  zostały  dopuszczone,  Zamawiający  mógłby  zaniechać  odrzucenia 

oferty,  podczas  gdy  specyfikacja  istotnych  warunków  zamówienia  w  rozdziale  V  pkt  A.1.1. 

wskazywała,  że  wykluczenie  wykonawcy  może  nastąpić  tylko  po  uprzednim  zastosowaniu 

przepisu art. 26 ust. 3 ustawy Praw

o zamówień publicznych, 

2. art. 138o ust. 1 i 2 ustawy Prawo zamówień publicznych w zw. z art. 3 ust. 1 i 2 ustawy  

o  zwalczaniu  nieuczciwej  konkurencji  przez  rażące  nadużycie  pozycji  dominującej 

Zamawiającego w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, utrudnianie dostępu 


do  rynku,  rażąco  nierówne  traktowanie  wykonawców  i  dokonanie  wyboru  jako 

najkorzystniejszej  oferty  wykonawcy  Aspen-Res  Sp.  z  o.o.,  podczas  gdy  wykonawca  ten  

w  ofercie  wskazał  na  brak  konieczności  korzystania  z  kuchni  zewnętrznej  w  okresie 

przejściowym, podobnie jak Odwołujący, jednakże jego oferta została przez Zamawiającego 

wybrana jako najkorzystniejsza, podczas gdy oferta Odwołującego została odrzucona, 

3.  w  ewentualności,  jeżeli  do  dnia  rozpoznania  odwołania  i  wydania  rozstrzygnięcia 

Zamawiający zawarł umowę w sprawie zamówienia publicznego – naruszenie art. 183 ust. 1 

ustawy  Prawo  zamówień  publicznych  przez  zawarcie  umowy  w  sprawie  zamówienia 

publicznego  przed  upływem  terminu  do  rozpoznania  niniejszego  odwołania  i  wydania 

rozs

trzygnięcia w jego przedmiocie. 

Odwołujący żądał nakazania Zamawiającemu: 

1. unieważnienia dokonania czynności odrzucenia oferty Odwołującego, 

2. unieważnienia dokonania czynności wyboru oferty najkorzystniejszej,  

3. powtórzenia dokonania czynności wyboru oferty najkorzystniejszej, 

4.  w  przypadku  zawarcia  umowy  przez  Zamawiającego  z  wybranym  wykonawcą  – 

unieważnienia tej umowy. 

W  uzasadnieniu  odwołania  Odwołujący  podniósł,  że  Zamawiający  wskazał  w  ogłoszeniu  

o  zamówieniu  oraz  w  specyfikacji  istotnych  warunków  zamówienia,  że  warunkiem  udziału  

w postępowaniu jest wykazanie, że wykonawca dysponuje odpowiednio wyposażoną kuchnią 

wraz  z  zapleczem,  zlokalizowaną  na  terenie  administracyjnym  m.  Olsztyn  lub  

w  odległości  max  do  20  km  do  miejsca  docelowej  dostawy  posiłków  do  Zamawiającego; 

wymagane było podanie lokalizacji kuchni  – nazwa zakładu, miejscowość i adres oraz tytuł  

i  okres  dysponowania  obiektem  (własny,  wynajmowany  itp.)  –  w  formie  oświadczenia 

wykonawcy,  który  stanowił  element  formularza  ofertowego,  będącą  zakładem  żywienia 

zbiorowego typu zamkniętego, zatwierdzonym przez Państwowego Inspektora Sanitarnego, w 

której  będą  przygotowywane  posiłki  w  ramach  realizacji  przedmiotu  zamówienia  w  okresie 

przejściowym, której okres dyspozycji jest równy lub dłuższy niż co najmniej 3 m-ce. Kuchnia 

z  zapleczem  musiała  być  zakładem  zatwierdzonym  przez  właściwego  Państwowego 

Powiatowego Inspektora Sanitarnego i musiała być wpisana do rejestru prowadzonego przez 

tego  Inspektora  zgodnie  z  przepisami  ustawy  z  dnia  25  sie

rpnia 2006 r. o bezpieczeństwie 

żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.). 

Z  powyższego  wynika,  że  opisany  warunek  udziału  w  postępowaniu  dotyczy  sytuacji,  

w której z oferty wykonawcy wynikać będzie, że w wykonaniu przedmiotowego zamówienia 

wykonawca  korzystać  będzie  z  kuchni  zewnętrznej  w  okresie  przejściowym  –  między 

początkiem wykonania usługi a przejęciem kuchni wewnętrznej Zamawiającego. 


Jednocześnie  Zamawiający  skonstruował  jako  jedno  z  kryteriów  oceny  ofert  kryterium 

„deklarowanego terminu skrócenia okresu przejściowego”. W ten sposób wykonawcy, którzy 

zadeklarują skrócenie okresu, kiedy posiłki będą dowożone z kuchni zewnętrznej, otrzymają 

wyższą liczbę punktów. 

W  związku  z  powyższym  Odwołujący  zadeklarował  w  ofercie,  że  nie  skorzysta  z  okresu 

przejściowego (tj. że okres przejściowy zostanie skrócony o 90 dni), gdyż już od dnia zawarcia 

umowy  w sprawie zamówienia publicznego będzie realizować przedmiotowe zamówienie w 

kuchni  wewnętrznej  Zamawiającego.  Nie  ma  zatem  potrzeby,  aby  Odwołujący  dysponował 

kuchnią zewnętrzną. 

Pismem  z  5  czerwca  2018  r.  Zamawiający  wezwał  Odwołującego  do  przedstawienia 

dokumentów:  1)  aktualnej  decyzji  Państwowego  Inspektora  Sanitarnego  zatwierdzającej 

zakład  żywienia  zbiorowego  typu  zamkniętego  od  surowca  do  wyrobu  gotowego  w  Kuchni 

Mlecznej, tj. kuchni Zamawiającego, 2) aktualnych dokumentów z ostatniej kontroli Inspekcji 

Sanitarno-

Epidemiologicznej  miejsca  wytwarzania  serwowanych  posiłków.  Zamawiający 

uzasadnił swe wezwanie okolicznością, iż Odwołujący w ofercie wskazał, że główny zakład 

produkcyjny,  w  którym  będzie  wytwarzał  posiłki  i  mieszanki  mleczne  dostarczane  do 

Zamawiającego,  znajduje się u Zamawiającego,  nie wskazując jednocześnie żadnej kuchni 

zewnętrznej. 

Pismem  z  7  czerwca  2018  r.  Odwo

łujący  udzielili  wyjaśnień  –  według  niego  złożenie 

przedmiotowych  dokumentów  nie  było  zasadne.  Przedmiotowy  warunek  udziału  

w  postępowaniu  w  zakresie  potencjału  technicznego  (dysponowanie  kuchnią  zewnętrzną) 

dotyczy  bowiem  jedynie  wypadku,  w  którym  wykonawca  zamierza  zachować  co  najmniej  

dniowy  okres  przejściowy,  w  którym  po  udzieleniu  zamówienia  wytwarzał  będzie  posiłki  

w  dysponowanej  przez  niego  kuchni  zewnętrznej.  Zamawiający  poprzez  sformułowanie 

kryteriów oceny ofert dopuścił jednak możliwość, aby wykonawca zadeklarował skrócenie 90-

dniowego okresu przejściowego, przy czym nie wykluczył takiej możliwości, aby wykonawca 

zadeklarował skrócenie tego okresu do 0 dni (brak okresu przejściowego). Takiej treści ofertę 

złożył także wybrany wykonawca, tj. Aspen-Res Sp. z o.o. Skoro wykonawcy nie przewidzieli 

okresu  przejściowego,  nie  muszą  legitymować  się  wykazaniem  innej  kuchni  niż  kuchnia 

Zamawiającego, co do której będzie podpisana umowa dzierżawy z wybranym wykonawcą. 

Wykazanie  się  dysponowaniem  odpowiednio  wyposażoną  kuchnią  w  okresie  przejściowym 

oraz  żądanie  dokumentów  wskazanych  w  piśmie  z  5  czerwca  2018  r.  nie  jest  uprawnione, 

bowiem wezwanie to mogłoby zostać wystosowane jedynie w przypadku przewidzenia przez 

wykonawcę okresu przejściowego.  

W analo

giczny sposób treść specyfikacji istotnych warunków zamówienia zrozumiał Aspen-

Res Sp. z o.o., który również zadeklarował skrócenie okresu przejściowego o 90 dni, co jest 

jednoznaczne  z  brakiem  okresu  przejściowego,  i  wykazał  jedynie  kuchnię  Zamawiającego. 


Jednocześnie wykonawca ten wraz z ofertą nie złożył dokumentów wskazanych w rozdziale V 

część B pkt 1.3.2 ppkt 1 specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Ponadto Zamawiający 

jest w posiadaniu zarówno aktualnych dokumentów z ostatnich kontroli Inspekcji Sanitarno-

Epidemiologicznej 

miejsca 

wytwarzania 

serwowanych 

posiłków, 

jak  

i  aktualnej  decyzji  Państwowego  Inspektora  Sanitarnego  zatwierdzającej  zakład  żywienia 

zbiorowego  typu  zamkniętego  od  surowca  do  wyrobu  gotowego  w  tym  Kuchni  Mlecznej, 

bowiem  miejs

ce  to  jest  jego  własną  kuchnią,  w  której  aktualnie  wytwarzane  są  posiłki. 

Jednocześnie  Odwołujący  wraz  z  pismem  z  7  czerwca  2018  r.  załączył  zaświadczenie  

z  Państwowej  Inspekcji  Sanitarnej,  które  potwierdzało,  że  kuchnia  Zamawiającego  posiada 

aktualną  decyzję  Państwowego  Inspektora  Sanitarnego  zatwierdzającą  zakład  żywienia 

zbiorowego  typu  zamkniętego,  od  surowca  do  wyrobu  gotowego  w  Kuchni  Mlecznej.  

Z zaświadczenia wynika również przebieg aktualnej kontroli. 

Nie akceptując argumentacji Odwołującego Zamawiający zawiadomił go o odrzuceniu oferty  

i  dokonaniu  wyboru  jako  najkorzystniejszej  oferty  wykonawcy  Aspen-Res  Sp.  z  o.o. 

Zamawiający  wskazał,  że  nierealne  jest  zrealizowanie  przez  Odwołującego  deklaracji,  iż 

przejmie kuchnię Zamawiającego o godzinie 00:00 i tego samego dnia rozpocznie prawidłowe 

wykonywanie  przedmiotowego  zamówienia.  Nierealne  jest  rozpoczęcie  wykonywania 

przedmiotowego zamówienia po odebraniu obiektu wieczorem dnia poprzedniego ze względu 

na 

niezbędny  okres  protokolarnego  odbioru,  montażu  niezbędnego  oprzyrządowania  i 

uzyskanie  decyzji  zezwalającej  na  prowadzenie  w  obiekcie  zakładu  żywienia  zbiorowego, 

zwłaszcza  wobec  okoliczności,  że  aktualna  decyzja  zezwalająca  na  prowadzenie  takiego 

zakładu  u  Zamawiającego  jest  niezbywalna.  Wobec  tego,  a  także  wobec  okoliczności,  że 

warunek  posiadania  kuchni  zewnętrznej  jest  niezależny  od  okresu  przejściowego,  ofertę 

należało odrzucić. 

Odwołujący nie zgodził się ze stanowiskiem Zamawiającego.  

Zamawiający  bowiem  nie  przewidział  w  specyfikacji  istotnych  warunków  zamówienia 

odrzucenia oferty niezgodnej z treścią specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Nie jest 

zatem możliwe odrzucenie oferty Odwołującego, nawet gdyby nie była ona zgodna z treścią 

specyfikac

ji istotnych warunków zamówienia. Zamawiający, działający w oparciu o art. 138o 

ustawy  Prawo  zamówień  publicznych,  sam  przewiduje  reguły  prowadzenia  postępowania  

i instytucje, które chce stosować wobec wykonawców i jest tymi regułami związany. Nie jest 

za

tem  możliwe  stosowanie  do  wykonawców  instytucji  nie  przewidzianych  przez 

Zamawiającego. 

Zamawiający,  odrzucając  ofertę  Odwołującego,  nie  wskazał  konkretnego  postanowienia 

specyfikacji istotnych warunków zamówienia, z którym oferta ta jest niezgodna i nie mógł tego 

zrobić,  albowiem  oferta  odpowiada  treści  specyfikacji  istotnych  warunków  zamówienia. 


Zamawiający opiera się jedynie na błędnych domniemaniach, argumentując, że prawidłowe 

wykonanie usługi wobec braku okresu przejściowego jest nierealne. 

Odwołujący  ma  techniczną  możliwość  rozpoczęcia  wykonania  zamówienia  bez  korzystania  

z  okresu  przejściowego,  od  początku  w  kuchni  Zamawiającego.  Odwołujący  mają 

doświadczenie  w  szybkim  przejmowaniu  i  uruchamianiu  obiektów  służących  do  wykonania 

zamówień  na  usługę  żywienia  zbiorowego,  m.in.  w  ramach  wykonania  zamówienia  

w  Szpitalu  Specjalistycznym  św.  Łukasza  w  Końskich,  SPZOZ  w  Świdnicy  i  w Wojskowym 

Instytucie  Medycznym  w  Warszawie.  Wbrew  zarzutom  Zamawiającego  decyzja 

zatwierdzająca  zakład  żywienia  zbiorowego  jest  aktualna,  co  sprawia,  że  możliwe  jest 

natychmiastowe  przejęcie  kuchni  szpitalnej  i  natychmiastowe  rozpoczęcie  wykonywania  

w niej przedmiotowego zamówienia. 

Zamawiający udzielił zamówienia z naruszeniem zasad określonych w art. 138o ust. 2 ustawy 

Prawo  za

mówień  publicznych,  tj.  zasady  przejrzystości  i  obiektywizmu.  Zasady  te  zostały 

przejęte z dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/24/UE z 26 lutego 2014 roku w 

sprawie zamówień publicznych, uchylającej dyrektywę 2014/18 /WE i ich wykładania powinna 

być dokonana w świetle prawa unijnego. Zasada przejrzystości oznaczać będzie zatem m.in. 

obowiązek zamawiającego prowadzenia postępowania w sposób zapewniający zrozumiałość 

i akceptację reguł postępowania dla obywateli. Obiektywizm winien być rozumiany zgodnie z 

językowym 

znaczeniem 

tego 

pojęcia, 

więc 

jako 

działanie 

zgodne  

z przyjętymi przez niego zasadami niezależnie od własnych opinii, uczuć i interesów. 

Zasady  opisane  w  art.  138o  ustawy  Prawo  zamówień  publicznych  wymagają,  aby 

zamawiający  stosował  się  do  reguł  postępowania,  które  sam  przewidział  (a  contrario  nie 

stosował do wykonawców instytucji, których nie przewidział w specyfikacji istotnych warunków 

zamówienia). Zaś zamawiający, który odrzuca ofertę jako niezgodną ze specyfikacją istotnych 

warunków zamówienia, powinien wskazać, z którymi postanowieniami oferta ta jest niezgodna. 

Zgodnie  z  przepisem  art.  138o  ust.  2  ustawy  Prawo  zamówień  publicznych  zamawiający 

udziela  zamówienia  w  sposób  przejrzysty,  obiektywny  i  niedyskryminujący.  Zamawiający 

dopu

ścił się rażącego naruszenia tego przepisu. 

Obaj  wykonawcy,  którzy  złożyli  oferty  w  przedmiotowym  postępowaniu,  tj.  Aspen-Res  Sp.  

z  o.o.  i Odwołujący,  zadeklarowali,  że okres  przejściowy  wynosić  będzie  0  dni.  Odrzuceniu 

uległa jedynie oferta Odwołującego. Zamawiający wskazał bowiem, że Aspen-Res Sp. z o.o. 

jako  aktualny  wykonawca  analogicznego  zamówienia  już  jest  w  posiadaniu  kuchni 

Zamawiającego,  zamontował  na  niej  odpowiednie  oprzyrządowanie  i  prowadzi  już  w  niej 

produkcję  i  dystrybucję  posiłków,  na  skutek  czego  w  stosunku  do  tego  wykonawcy 

Zamawiający  nie  miał  potrzeby  odrzucenia  jego  oferty,  choć  w  uzasadnieniu  pisma  

z  11  czerwca  2018  r.  wskazał,  że  Aspen-Res  Sp.  z  o.o.  postąpił  w  taki  sam  sposób,  co 

Odwołujący  i  wykazał  skrócenie  okresu  przejściowego  o  90  dni.  Zamawiający  nie  wezwał 


wykonawcy  Aspen-

Res  Sp.  z  o.o.  ani  do  złożenia  dokumentów  potwierdzających  warunek 

udziału  w  postępowaniu,  ani  do  złożenia  wyjaśnień,  pomimo  że  oferta  Odwołującego  

i Aspen-

Res Sp. z o.o. są analogiczne co do skrócenia okresu przejściowego. Jest to jaskrawe 

naruszenie  zasady  uczciwej  konkurencji,  o  której  mowa  w  art.  138o  ust.  2  ustawy  Prawo 

zamówień publicznych, wykonawcy zostali bowiem w tej samej sytuacji potraktowani w różny 

sposób. 

Także  sposób  sformułowania  specyfikacji  istotnych  warunków  zamówienia  w  świetle  pisma  

z  11  czerwca  2018  r.  daje  podstawę  do  podejrzenia,  że  Zamawiający  faworyzuje  tego 

wykonawcę  w  postępowaniu.  Z  jednej  bowiem  strony  Zamawiający  wskazał  w  specyfikacji 

istotnych warunków zamówienia, że wymagane jest posiadanie kuchni zewnętrznej (warunek 

udziału w postępowaniu), z drugiej zaś dopuścił możliwość rezygnacji z okresu przejściowego, 

gdyż  w  ramach  kryterium  oceny  ofert  „skrócenie  okresu  przejściowego”  możliwe  jest 

zadeklarowanie wartości 0 dni (konkretnie od 0 do 90 dni). Jeżeli zaś Zamawiający wykluczał 

taką  możliwość,  aby  wykonawca  inny  niż  ten,  który  aktualnie  zajmuje  kuchnię  wewnętrzną 

Zamawiającego, mógł realnie zachować 0-dniowy okres przejściowy, to takie postanowienia 

specyfikacji  istotnych  w

arunków  zamówienia  stanowią  zaprzeczenie  zasady  uczciwej 

konkurencji. Z argumentacji Zamawiającego wynika bowiem, że jedynie Aspen-Res Sp. z o.o. 

jako wykonawca aktualnie zajmujący jego obiekt jest w stanie zrealizować zamówienie bez 

okresu przejściowego. Skoro zatem tylko Aspen-Res Sp. z o.o. może zaoferować maksymalne 

skrócenie okresu przejściowego, daje to temu wykonawcy niczym nieuzasadnioną przewagę 

nad konkurentami. 

Dokonanie  wyboru  oferty  Aspen-

Res  Sp.  z  o.o.  stanowi  zatem  nieuprawnioną  preferencję 

a

ktualnego  wykonawcy,  zarówno  poprzez  niewłaściwe  sformułowanie  treści  specyfikacji 

istotnych warunków zamówienia, jak i postępowanie ze złożonymi ofertami. Takie działanie 

stanowi jaskrawe naruszenie zasady niedyskryminacji, która zabrania ustalania i stosowania 

jakichkolwiek reguł preferencji. 

Zgodnie  z  utrwaloną  linią  orzeczniczą  Trybunału  Sprawiedliwości  Unii  Europejskiej 

zamówienia publiczne muszą być otwarte na krąg wykonawców niepochodzących z państwa 

członkowskiego, z którego pochodzi zamawiający (tak np. wyrok z 28 stycznia 2010 r., sprawa 

C-

456/08).  Należy  to  interpretować  także  jako  brak  możliwości  zablokowania  dostępu  do 

zamówienia także dla wykonawców pochodzących z tego samego państwa członkowskiego 

co  zamawiający,  ale  spoza  jego  siedziby  lub  bliskiego  jej  obszaru  bądź  aktualnego 

wykonawcy. 

Na  wypadek,  gdyby  do  dnia  wydania  rozstrzygnięcia  Zamawiający  zawarł  z  wybranym 

wykonawcą  umowę  w  sprawie  zamówienia  publicznego  w  przedmiotowym  postępowaniu, 

Odwołujący podniósł zarzut naruszenia art. 183 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. 

Okoliczność  ta  stanowi  pogwałcenie  obowiązującej  w  art.  183  ustawy  Prawo  zamówień 


publicznych tzw. klauzuli standstill

, a także postanowień dyrektywy odwoławczej, tj. dyrektywy 

2007/66/WE  Parlamentu  Europejskiego  i  Ra

dy  z  dnia  11  grudnia  2007  r.  zmieniającej 

dyrektywy  Rady  89/665/EWG  i  92/13/EWG  w  zakresie  poprawy  skuteczności  procedur 

odwoławczych  w  dziedzinie  udzielania  zamówień  publicznych.  W  konsekwencji  umowa 

zawarta z takim wykonawcą podlegać będzie unieważnieniu na podstawie art. 192 ust. 3 pkt 

2 ustawy Prawo zamówień publicznych. 

W  związku  z  faktem,  iż  Zamawiający  15  czerwca  2018  r.  zawarł  umowę  o  udzielenie 

zamówienia publicznego z wykonawcą Aspen-Res Sp. z o.o., Odwołujący zmodyfikował swoje 

żądania i, powołując się na art. 192 ust. 3 pkt 2 lit. b w zw. z art. 146 ust. 1 pkt 3 ustawy Prawo 

zamówień publicznych, wniósł o uwzględnienie odwołania, unieważnienie umowy w zakresie 

zobowiązań niewykonanych i nałożenie na Zamawiającego kary finansowej. 

II Stanowisko Z

amawiającego  

Zamawiający  podtrzymał  swoje  stanowisko  dotyczące  odrzucenia  oferty  Odwołującego, 

wyboru  oferty  najkorzystniejszej  oraz  wniósł  o  oddalenie  odwołania  i  zasądzenie  kosztów 

postępowania.  

W  zawiadomieniu  o  odrzuceniu  oferty  z  11  czerwca  2018  r. 

Zamawiający  wskazał,  że 

Odwołujący złożył ofertę, w treści której oświadczył, że skraca okres przejściowy, w którym 

wykonywać  będzie  prace  i  czynności  w  celu  dostosowania  i  wyposażenia  dzierżawionych 

pomieszczeń kuchni o maksymalną ilość 90 dni. Oświadczył również, że głównym zakładem 

produkcyjnym,  w  którym  wytwarzane  będą  posiłki  i  mieszanki  mleczne  dostarczane  do 

Zamawiającego,  jest  kuchnia  w  Wojewódzkim  Specjalistycznym  Szpitalu  Dziecięcym  

w  Olsztynie,  której  podstawę  dysponowania  stanowić  będzie  przyszła  umowa  dzierżawy  

z  Zamawiającym.  Oznacza  to,  że  od  1  lipca  2018  r.  od  godziny  00:00  dzierżawione  od 

Zamawiającego  pomieszczenia  użytkowe,  w  których  ma  być  zlokalizowana  kuchnia  

z zapleczem, ma być zakładem wykonawcy zatwierdzonym przez właściwego Państwowego 

Powiatowego Inspektora Sanitarnego (PPIS) i będzie wpisana do rejestru właściwego zgodnie 

z  przepisami  ustawy  z  dnia  25  sierpnia  2006  r.  o  bezpieczeństwie  żywności  

i  żywienia,  a  wykonawca  będzie  legitymizował  się  aktualnym,  wystawionym  na  niego, 

za

świadczeniem, decyzją PPIS zatwierdzającą zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego 

od surowca do wyrobu gotowego w tym Kuchni Mlecznej w Wojewódzkim Specjalistycznym 

Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie. 

Takie  oświadczenia  Odwołującego,  wobec  wiedzy  Zamawiającego  i  obowiązujących 

przepisów prawa, nie mogą stanowić podstawy do udzielenia mu przedmiotowego zamówienia 

wyłącznie  w  oparciu  o  ich  treść,  ponieważ  są  nierealne  do  spełnienia  przez  

i  stanowią formę  obejścia  warunku  określonego  przez  Zamawiającego  w  treści  specyfikacji 

istotnych  warunków  zamówienia,  który  dotyczył  wykazania,  że  wykonawca  dysponuje 


odpowiednio  wyposażoną  kuchnią  wraz  z  zapleczem  zlokalizowaną  na  terenie 

administracyjnym  m.  Olsztyn  lub  w  odległości  max  20  km  do  miejsca  docelowej  dostawy 

p

osiłków  do  Zamawiającego.  Wyjaśnienia  z  7  czerwca  2018  r.,  które  złożył  wykonawca 

zamiast  żądanych dokumentów,  nie  wnoszą nic  nowego  do  sprawy  w  obronie argumentów 

wykonawcy podnoszonych w rzeczonym piśmie i załączonym zaświadczeniu wydanym przez 

PPIS  w  Ol

sztynie,  a  dodatkowo  utwierdziły  Zamawiającego  w  słuszności  podjęcia  decyzji  

o odrzuceniu oferty wykonawcy. Zamawiający udzieli zamówienia i zawrze umowę na usługi 

żywienia  z  tym  wykonawcą,  który  spełnia  warunki  udziału  w  postępowaniu,  a  jego  oferta 

zosta

nie  oceniona  jako  najkorzystniejsza.  Umowa  dzierżawy  jest  zawierana  dopiero  po 

zawarciu umowy na przedmiot zamówienia w niniejszym postępowaniu. Tak więc twierdzenie 

przez  Odwołującego  w  wyjaśnieniach  i  oświadczanie,  że  spełnia  on  warunki  udziału  w 

prowadz

onym postępowaniu, a Zamawiający nie ma prawa w toku badania oferty żądać ww. 

dokumentów wobec faktu, że wykonawca zadeklarował skrócenie okresu przejściowego z 90 

do  0  dni  jest  wywieraniem  presji  na  Zamawiającego  argumentami  bez  pokrycia  po  to,  aby 

otrzym

ać  zamówienie  bagatelizując  przy  tym  obowiązujące  zasady  bezpieczeństwa  w 

zakresie żywienia zbiorowego.  

Zamawiający  nie  może  udzielić  zamówienia  na  świadczenie  usług  stanowiących  przedmiot 

postępowania wykonawcy, który już na etapie oceny i badania ofert nie gwarantuje należytego 

jej wykonania od dnia 1 lipca 2018 r.  

Zamawiający,  badając  ofertę,  sprawdził  m.in.  jej  treść  pod  względem  zgodności  z  treścią 

specyfikacji  istotnych  warunków  zamówienia,  prawdziwością  podanych  w  niej  przez 

wykonawcę informacji, a także poddając analizie wykazanie spełniania warunków w oparciu o 

załączone dokumenty i oświadczenia. W wyniku tych czynności Zamawiający stwierdził, że:  

1. wytwarzanie na bazie dzierżawionych od Zamawiającego pomieszczeń od 1 lipca 2018 r. 

godz. 00:00 n

ie jest realne z uwagi chociażby na czas niezbędny na protokolarne przekazanie 

i  przyjęcie  od  Zamawiającego  pomieszczeń,  montaż  urządzeń  wchodzących  

w skład linii technologicznych niezbędnych do produkcji żywności, 

2. zatwierdzenie od 1 lipca 2018 r. godz

. 00:00 przez właściwego Państwowego Powiatowego 

Inspektora Sanitarnego kuchni i wydanie zaświadczenia wykonawcy z uwagi na przypadającą 

w tym dniu niedzielę proceduralnie nie jest możliwe, 

3.  decyzja  (imienna  na  podmiot  prowadzący  działalność  w  zakresie  świadczenia  usług 

żywienia) wydawana jest na wykonawcę, 

4. dotychczasowy wykonawca przedmiotowego zamówienia zdemontuje 100% wyposażenia 

wraz  z  licznikami  wody  i  energii  elektrycznej,  ponieważ  stanowią  one  jego  własność. 

Jednocześnie z  chwilą opuszczenia pomieszczeń podlegających dzierżawie,  tj. 30  czerwca 

2018  r.  w  godzinach  wieczornych  obecny  dzierżawca  obligatoryjnie  dokona  zgłoszenia  do 


PPIS o zakończeniu swojej działalności w zakresie wytwarzania posiłków w tym obiekcie od 1 

lipca 2018 r. 

Wobec powyższego powstaje pytanie, gdzie i jak Odwołujący od 1 lipca 2018 r. (śniadanie na 

godz.  8:00,  mieszanki  mleczne  od  6:00,  przechowywanie  mleka  matki  od  00:00)  wytworzy 

posiłki  dla  pacjentów,  skoro  nie  będzie  miał  prawa  wytwarzać  tych  posiłków  na  bazie 

dzierżawionych  od  Zamawiającego  pomieszczeń  bez  wymaganej,  aktualnej  decyzji  PPIS,  

a wytworzenie ich poza tym obiektem i dostarczenie do Zamawiającego w formie redystrybucji, 

w  sytuacji  deklaracji  skrócenia  „okresu  przejściowego”  o  90  dni,  jest  niedopuszczalne  i 

zabronione. 

Podczas  rozprawy  Zamawiający  podkreślił,  że  nie  daje  wiary  Odwołującemu,  że  przejęcie 

kuchni  jest  możliwe  w  ciągu  kilku  godzin.  Zwrócił  uwagę,  że  mogą  zajść  okoliczności  nie 

wynikające  z  winy  Odwołującego  albo  takie,  na  które  nie  ma  on  wpływu,  Zamawiający  zaś 

musi zapewnić wyżywienie pacjentów od godziny 6 rano następnego dnia. Nieprzewidziane 

rzeczy  dzieją  się  najczęściej  przy  instalacjach  sprzętu,  zatem  Zamawiający  wziął  to  pod 

uwagę.  Odwołujący  nie  przedłożył  dowodów,  że  jest  w  stanie  przejąć  kuchnię.  Nawet  jeśli 

udało się to w innych miejscach, to każdy szpital jest inny, a Zamawiający nie może ryzykować 

przerwy  w  żywieniu.  Ze  specyfikacji  przedstawionej  przez  Przystępującego  wynika,  że  w 

Świdnicy kuchnia była przekazywana wraz z wyposażeniem. Wykonawca mógł wkalkulować 

sobie kary umowne za opóźnienia, ale dla Zamawiającego to dezorganizacja szpitala.  

Zgoda  Sanepidu  musi  być,  ponieważ  w  przeciwnym  razie  Zamawiający  nie  przyjmie takich 

posiłków.  Pośpiech  w  przejęciu  kuchni  łatwo  może  spowodować  błąd  dotyczący  jakości  

i  ilości  posiłków,  dlatego  Zamawiający  przewidział  okres  przejściowy,  aby  wykonawca  był  

w  stanie  spokojnie  przejąć  kuchnię.  Wykonawca,  przejmując  kuchnię,  przejmowałby  „gołe 

ściany” – bez  wentylacji, licznika prądu, gazu, kotła, zatem nie byłby  w stanie przygotować 

posiłków od 1 lipca rano.  

W  specyfikacji  istotnych  warunków  zamówienia  nie  wskazał  konkretnego  przepisu  

o odrzuceniu, ponieważ nie stosuje ustawy. Podkreślił, że warunek musi być spełniony przed 

zawarciem umowy, a nie dopiero, gd

y taka umowa zostanie zawarta. Wyjaśnienia oferty nie 

były konieczne, jeśli wystarczyła wiedza Zamawiającego.  

III Stanowisko Przystępującego 

Przystąpienie do postępowania odwoławczego po stronie Zamawiającego zgłosił wykonawca 

ASPEN-

Res spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. 

Przystępujący  podkreślił  konieczność  bezkolizyjnego  przekazania  usługi.  Stwierdził,  że  

w wielu przypadkach zdarza się takie przejęcie usługi, jak wskazał Odwołujący, jednak w tym 

przypadku ze względów faktycznych i prawnych jest to niemożliwe. W niniejszym przypadku 


wykonawca  przejmujący  usługę  otrzymuje  „gołe  ściany”  w  kuchni,  ponieważ  przedmiotem 

dzierżawy jest sam lokal, natomiast linia produkcyjna jest własnością Przystępującego i ma 

zostać zdemontowana po zakończeniu dzierżawy. Przystępujący ma zamiar zabrać wszystkie 

urządzenia,  które  wykorzysta  na  innych kontraktach  –  musi  zatem  zdemontować  je  tak,  by 

zachowały swoją sprawność i mogły być używane w innym miejscu. Według Przystępującego 

zajęłoby  to  1-3  dni  intensywnej  pracy.  Między  innymi  jest  to  5  kotłów  po  250  litrów  każdy, 

zmywarka ma długość 10 metrów. Demontaż komory chłodniczej wymaga wyburzenia ściany, 

co  wskazuje  na  to,  że  realizacji  usługi  nie można  rozpocząć  w  kilka godzin.  Musiałoby  też 

nastąpić  zdjęcie  i  założenie  podliczników  wody,  prądu  i  gazu,  które  stanowią  własność 

Przystępującego.  Istotne  jest  też  założenie  wentylacji  –  włącznie  ze  sprowadzeniem 

agregatów.  Zdaniem  Przystępującego  również  instalacja  nowych  urządzeń  będzie  trwała 

dłużej niż kilka godzin.  

Również  pod  względem  prawnym  procedura  jest  bardziej  skomplikowana,  niż  wskazuje 

Odwołujący  –  jest  regulowana  rozporządzeniem  Parlamentu  Europejskiego  882/2004  oraz 

ustawą  o  bezpieczeństwie  żywności  i  żywienia  (art.  64).  Zgodnie  z  przepisami  tych  aktów 

wykonawca  m

a  na  14  dni  przed  uruchomieniem  zakładu  powiadomić  Sanepid,  który  musi 

przeprowadzić  wizytę kontrolną.  Zdaniem  Przystępującego Odwołujący  musi  uzyskać  nową 

decyzję  o  zatwierdzeniu  zakładu,  nie  wystarczy  zmiana  dotychczasowej  decyzji,  czyli  ma 

zastosowanie 

przepis art. 64 ust. 1, a nie art. 64 ust. 1a ustawy o bezpieczeństwie żywności  

i żywienia ze względu na to, że zakład to nie tylko samo pomieszczenie, ale przede wszystkim 

linia produkcyjna, którą zatwierdza Sanepid. W momencie usunięcia przez Przystępującego 

urządzeń  dotychczasowy  zakład  przestaje  istnieć;  Przystępujący  dokona  też  jego 

wyrejestrowania.  Odwołujący  będzie  musiał  przedstawić  Sanepidowi  własny  projekt  linii 

technologicznej, a zatwierdzenie zakładu przez Sanepid następuje na podstawie konkretnej 

linii technologicznej, do czego potrzebna jest wyżej wymieniona wizyta inspektora sanitarnego. 

Sanepid musiałby ustalić stan faktyczny, do czego wymagana byłaby wizyta inspektora, który 

stwierdziłby w takim przypadku, że ma do czynienia z nowym zakładem. Przy zbiegu wniosków 

wykreśliłby 

zakład 

zgodnie 

art. 

ust. 

pkt 

ustawy  

o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Decyzja o zmianie decyzji następuje przy przekazaniu 

funkcjonującej  kuchni.  Art.  65  ust.  3  ustawy  o  bezpieczeństwie  żywności  

i żywienia nie przesądza, jaką decyzję podjąłby Sanepid.  

Przystępujący  nie  wie,  na jakich  zasadach  następowało  przekazywanie  usługi  w  decyzjach 

przedstawionych przez Odwołującego, ale według Przystępującego nie na takich zasadach, 

jak w niniejszym postępowaniu. 

Zd

aniem  Przystępującego  Odwołujący  przedstawił  nieprawdziwe  informacje  o  terminie 

uruchomienia  produkcji  w  kuchni,  więc  już  z  tego  powodu  Zamawiający  miał  prawo  go 

odrzucić. Ewentualne błędy Zamawiającego nie miały wpływu na wynik postępowania. 


IV Ustalenia Izby  

Izba stwierdziła, że Odwołujący ma interes we wniesieniu odwołania oraz nie zachodzi żadna 

z przesłanek skutkujących odrzuceniem odwołania, opisanych w art. 189 ust. 2 ustawy Prawo 

zamówień publicznych. 

Izba stwierdziła również, że stan faktyczny sprawy (w szczególności przebieg postępowania o 

udzielenie zamówienia publicznego, treść specyfikacji istotnych warunków zamówienia oraz 

treść oferty Odwołującego i Przystępującego) nie jest sporny pomiędzy Stronami.  

Zamawiający wszczął postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego w trybie art. 138o 

ustawy Prawo zamówień publicznych. Przepis ten stanowi: „1. Jeżeli wartość zamówienia na 

usługi  społeczne  jest  mniejsza  niż  kwoty  określone  w 

art.  138g  ust.  1

,  zamawiający  może 

udzielić zamówienia stosując przepisy ust. 2-4. 

2. Zamawiający udziela zamówienia w sposób przejrzysty, obiektywny i niedyskryminujący. 

3. Zamawiający zamieszcza na stronie podmiotowej Biuletynu Informacji Publicznej, a jeżeli 

nie ma strony podmiotowej Biuletynu Informacji Publicznej, na stronie internetowej, ogłoszenie 

o zamówieniu, które zawiera informacje niezbędne z uwagi na okoliczności jego udzielenia, w 

szczególności: 

1) termin składania ofert uwzględniający czas niezbędny do przygotowania i złożenia oferty; 

2) opis przedmiotu zamówienia oraz określenie wielkości lub zakresu zamówienia; 

3) kryteria oceny ofert. 

4. Niezwłocznie po udzieleniu zamówienia zamawiający zamieszcza na stronie podmiotowej 

Biuletynu  Informacji  Publicznej,  a  jeżeli  nie  ma  strony  podmiotowej  Biuletynu  Informacji 

Publicznej na stronie internetowej, informację o udzieleniu zamówienia, podając nazwę albo 

imię  i  nazwisko  podmiotu,  z  którym  zawarł  umowę  w  sprawie  zamówienia  publicznego.  

W  razie  nieudzielenia  zamówienia  zamawiający  niezwłocznie  zamieszcza  na  stronie 

podmiotowej  Biuletynu  Informacji  Publicznej,  a  jeżeli  nie  ma  strony  podmiotowej  Biuletynu 

Informacji Publicznej na stronie internetowej, info

rmację o nieudzieleniu zamówienia.” 

Zamawiający  nie  ma  więc  obowiązku  stosowania  procedury  udzielania  zamówień  opisanej  

w  ustawie  Prawo  zamówień  publicznych,  lecz  określa  własne  reguły,  przy  udzielaniu 

zamówienia musi jednak działać w sposób przejrzysty, obiektywny i niedyskryminujący. 

Ogłaszając  przedmiotowe  postępowanie  Zamawiający  przygotował  specyfikację  istotnych 

warunków zamówienia. 


Wskazał w niej m.in., że przedmiotem zamówienia jest usługa wytwarzania i dostawy posiłków 

całodobowych, codziennych dla pacjentów Szpitala wraz z ich dystrybucją oraz czynności z 

tym związane (odbiór brudnych naczyń, utylizacja odpadów itd.). Posiłki mają być wytwarzane 

na  bazie  dzierżawionych  od  Zamawiającego  pomieszczeń,  w  których  wykonawca  utworzy 

kuchnię przyszpitalną i które wyposaży w niezbędne urządzenia kuchenne (rozdział III pkt 1 

ppkt 1.1 specyfikacji istotnych warunków zamówienia). 

Zamawiający  przewidział,  że  usługa  świadczona  będzie  w  dwóch  etapach:  etap  „okres 

przejściowy” do 90 dni od daty zawarcia umowy przeznaczony na urządzenie i wyposażenie 

przyszłej  kuchni  oraz  etap  „po  upływie  okresu  przejściowego”,  w  którym  wykonawca  miał 

przygotowywać posiłki już w kuchni zlokalizowanej w Szpitalu (rozdział III pkt 1 ppkt 1.3 ustawy 

Prawo zamówień publicznych). 

W pun

kcie „Wymagania stawiane wykonawcy” (rozdział III pkt 4 ppkt 4.6 specyfikacji istotnych 

warunków  zamówienia)  Zamawiający  zaznaczył,  że  wykonawca  może  świadczyć  usługi 

odpowiadające wymogom i normom, wyłącznie na podstawie stosownych zezwoleń, które są 

wyma

gane  zgodnie  z  obowiązującymi  przepisami  prawa.  W  tym  zakresie  Strony  oraz 

Przystępujący  podczas  rozprawy  powoływali  się  na  ustawę  z  25  sierpnia  2006  r.  

o bezpieczeństwie żywności  i  żywienia oraz  rozporządzenie (WE)  Nr  882/2004  Parlamentu 

Europejskiego  i 

Rady  z  dnia  29  kwietnia  2004  r.  w  sprawie  kontroli  urzędowych 

przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz 

regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt. 

Usługa wytworzenia i dostawy posiłków miała być świadczona w okresie 24 miesięcy od daty 

zawarcia umowy, czas rozpoczęcia świadczenia usługi 1 lipca 2018 r., do 30 czerwca 2020 r. 

Czas dzierżawy pomieszczeń od 1 lipca 2018 r. do 30 czerwca 2020 r. – 24 miesiące od daty 

zawarcia umowy w sprawie dzierżawy. 

Zgodnie z rozdziałem V specyfikacji istotnych warunków zamówienia „Opis warunków udziału 

w  postępowaniu  oraz  opis  sposobu  dokonywania  oceny  spełnienia  tych  warunków”  

o udzielenie zamówienia mogli ubiegać się wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu oraz 

spełniają warunki udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1b ustawy Prawo 

zamówień publicznych. 

Wykonawca zobowiązany był wykazać brak podstaw do wykluczenia, szczególnie w oparciu 

o  przesłanki  określone  w  art.  24  ust.  1  pkt  12-23  ustawy  Prawo  zamówień  publicznych. 

Zaniechanie  tego  obowiązku  będzie  stanowiło  podstawę  wykluczenia  wykonawcy  

z  zastrzeżeniem  art.  26  ust.  3  ustawy  Prawo  zamówień  publicznych.  Zamawiający  może 

wykluczyć  wykonawcę  na  każdym  etapie  postępowania.  Wykonawca,  który  podlega 

wykluczeniu  na  podstawie  art.  24  ust.  1  pkt  13  i  14  oraz  16

–20  ustawy  Prawo  zamówień 


publicznych mógł przedstawić dowody na to, że podjęte przez niego środki są wystarczające 

do wykazania jego rzetelności.  

Zamawiający ustanowił również warunki udziału w postępowaniu, m.in. w zakresie potencjału 

technicznego. 

Zgodnie  z  punktem  1.3.2  lit.  a)  rozdziału  V  specyfikacji  istotnych  warunków  zamówienia 

wymagane było wykazanie, że wykonawca dysponuje odpowiednio wyposażoną kuchnią wraz 

z zapleczem, zlokalizow

aną na terenie administracyjnym m. Olsztyn lub w odległości max. do 

20 km do miejsca docelowej dostawy posiłków do Zamawiającego; wymagane było podanie 

lokalizacji  kuchni 

–  nazwa  zakładu,  miejscowość  i  adres  oraz  tytuł  i  okres  dysponowania 

obiektem  (własny,  wynajmowany  itp.)  –  w  formie  oświadczenia  wykonawcy,  który  stanowi 

element  formularza  ofertowego,  będącą  zakładem  żywienia  zbiorowego  typu  zamkniętego 

zatwierdzonym przez Państwowego Inspektora Sanitarnego, w której będą przygotowywane 

posiłki  w  ramach  realizacji  przedmiotu  zamówienia  w  okresie  przejściowym,  której  okres 

dyspozycji jest równy lub dłuższy niż co najmniej 3 m-ce. Kuchnia z zapleczem, musiała być 

zakładem  zatwierdzonym  przez  właściwego  Państwowego  Powiatowego  Inspektora 

Sanitarnego i musiała być wpisana do rejestru prowadzonego przez tego Inspektora zgodnie 

z  przepisami  ustawy  z  dnia  25  sierpnia  2006  r.  o  bezpieczeństwie  żywności  i  żywienia. 

Zamawiający wymagał złożenia wraz z ofertą: 

aktualnej  decyzji  Państwowego  Inspektora  Sanitarnego  zatwierdzającej  zakład  żywienia 

zbiorowego typu zamkniętego, od surowca do wyrobu gotowego w tym Kuchni Mlecznej, 

aktualnej  decyzji  Państwowego  Inspektora  Sanitarnego  potwierdzającej  dysponowaniem 

przez  wykonawcę  (w  okresie  przejściowym)  co  najmniej  dwoma  środkami  transportu 

samochodowego, którymi przewożone będą posiłki i mieszanki mleczne dla pacjentów WSSD 

(cateringowe), dokument był wymagany w przypadku, gdy wytworzone posiłki dla pacjentów – 

w  tym  mieszanki  mleczne,  wykonawca  będzie  dowoził,  transportował  pojazdami 

samochodowymi do siedziby Zamawiającego), 

aktualnych dokumentów  z ostatniej kontroli Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej miejsca 

wytwarzania serwowanych posiłków. 

Kryteriami oceny ofert były: 

1. cena 

– 50% (50 pkt), 

2. minimum dwa zestawy 

do wyboru dania obiadowego w żywieniu pacjentów – 10% (10 pkt)  

3.  jakość  usługi  –  10%  (10  pkt),  w  tym  posiadanie  aktualnego  certyfikatu  ISO  22000, 

potwierdzającego,  że  wykonawca  stosuje  system  zarządzania  bezpieczeństwem  żywności  

w  produkcji  posiłków  –  5  pkt  oraz  posiadany  system  jakości  HACCP  potwierdzający,  że 

produkty/potrawy są i będą bezpieczne pod względem zdrowotnym – 5 pkt, brak certyfikatu 

ISO 22000 

– 0 pkt, brak wprowadzonego systemu jakości HACCP – 0 pkt, 


4.  deklarowany  termin  skrócenia  „okresu  przejściowego”  –  30%  (30  pkt);  okres,  którym 

wykonawca  wykonywać  będzie  prace  i  czynności  w  celu  dostosowania  i  wyposażenia 

dzierżawionych pomieszczeń kuchni, który nie może przekroczyć 90 dni od daty 1 lipca 2018 

r., gdzie najwyżej punktowany był najkrótszy spośród złożonych ofert, zadeklarowany przez 

wykonawcę  termin  (90  dni  =  0  pkt;  30  pkt/90  dni  =  0,33  pkt.  Jeśli  wykonawca  zadeklaruje 

skrócenie „okresu przejściowego” np. z 90 do 60 dni, to oferta otrzyma w tym kryterium 9,99 

pkt). 

Obaj wykonawcy, którzy złożyli oferty, tj. Odwołujący i Przystępujący, nie wskazali w ofertach 

żadnej  kuchni  zewnętrznej,  lecz  zadeklarowali  dysponowanie  kuchnią  zlokalizowaną  

w  szpitalu  Zamawiającego,  którą  miał  on  im  wydzierżawić  na  czas  realizacji  zamówienia. 

Jednocześnie obaj wykonawcy skrócili tzw. „okres przejściowy” oceniany w ramach kryteriów 

oceny ofert do 0 dni. 

Zamawiający zaakceptował taką deklarację Przystępującego, nie uznał jednak za wiarygodne 

twierdzenia  Odwołującego,  że  nie  potrzebuje  on  żadnego  okresu  przejściowego  

i odrzucił jego ofertę. 

15 czerwca 2018 r. Zamawiający zawarł umowę z Przystępującym. 

Odwołujący zarzucił Zamawiającemu naruszenie art. 138o ust. 1-3 ustawy Prawo zamówień 

publicznych, a także art. 3 ust. 1 i 2 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji przez rażące 

nadużycie pozycji dominującej Zamawiającego w postępowaniu, utrudnianie Odwołującemu 

dostępu do rynku, rażąco nierówne traktowanie wykonawców będących w tej samej sytuacji, 

a  także  odrzucenie  oferty  Odwołującego,  pomimo  że  specyfikacja  istotnych  warunków 

zamówienia nie przewidywała takiego odrzucenia, a sam Zamawiający nie wskazał istniejącej 

w specyfikacji lub przepisach podstawy takiego odrzucenia oraz zaniechał wyjaśnień co do 

zgodności oferty Odwołującego ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia. 

Zgodnie z art. 3 ust. 1 i 2 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji czynem nieuczciwej 

konkurencji  jest  działanie  sprzeczne  z  prawem  lub  dobrymi  obyczajami,  jeżeli  zagraża  lub 

narusza  interes  innego  przedsiębiorcy  lub  klienta.  Czynami  nieuczciwej  konkurencji  są  

w  szczególności:  wprowadzające  w  błąd  oznaczenie  przedsiębiorstwa,  fałszywe  lub 

oszukańcze  oznaczenie  pochodzenia  geograficznego  towarów  albo  usług,  wprowadzające  

w błąd oznaczenie towarów lub usług, naruszenie tajemnicy przedsiębiorstwa, nakłanianie do 

rozwiązania  lub  niewykonania  umowy,  naśladownictwo  produktów,  pomawianie  lub 

nieuczciwe zachwalanie, utrudnianie dostępu do rynku, przekupstwo osoby pełniącej funkcję 

publiczną,  a  także  nieuczciwa  lub  zakazana  reklama,  organizowanie  systemu  sprzedaży 

lawinowej oraz prowadzenie lub organizowanie działalności w systemie konsorcyjnym. 


Z  przywołanych  przez  Odwołującego  przepisów  art.  138o  ustawy  Prawo  zamówień 

publicznych,  w  świetle  postawionych  zarzutów,  naruszenie  przepisów  ustawy  Prawo 

zamówień  publicznych  mogłoby  dotyczyć  jedynie  ust.  2,  zgodnie  z  którym  „zamawiający 

udziela  zamówienia  w  sposób  przejrzysty,  obiektywny  i  niedyskryminujący”,  ponieważ 

pozostałe przywołane ustępy tego artykułu nie odnoszą się wprost do zaistniałej sytuacji. 

Zgodnie z art. 138o ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych zamawiający musi udzielić 

zamówienia  publicznego  na  usługi  o  charakterze  społecznym  w  sposób  przejrzysty, 

obiektywny i niedyskryminujący.  

W ocenie Izby Zamawiający w niniejszym postępowaniu nie naruszył tych zasad.  

W  przeciwieństwie  do  tego,  co  wskazywał  Odwołujący,  sytuacja  obu  wykonawców  tylko  

w sposób pozorny była jednakowa. Pomimo że obaj wykonawcy w ofertach wskazali te same 

okoliczności, tj. że będą korzystać z kuchni zlokalizowanej w szpitalu Zamawiającego, tylko 

oświadczenie Przystępującego można było ocenić jako realne. W tym zakresie Izba podziela 

ocenę Zamawiającego.  

Pomiędzy  wykonawcami  istnieje  bowiem  zasadnicza  różnica  wynikająca  ze  stanu 

faktycznego,  tj.  zarówno  w  momencie  składania  ofert,  jak  i  przed  planowanym  dniem 

rozpoczęcia  zamawianej  usługi,  Przystępujący  był  podmiotem  dzierżawiącym  kuchnię 

Zamawiającego i przygotowującym w niej posiłki. Oznacza to, że Przystępujący nie musiałby 

dokonywać  żadnych  przygotowań  ani  czynności  związanych  z  przejęciem  kuchni,  

a  przygotowywanie  przez  niego  posiłków  już  od  1  lipca  2018  r.,  godziny  6:00  rano 

następowałaby płynnie po posiłku wieczornym 30 czerwca 2018 r. 

Tymczasem  przy  przejęciu  kuchni  przez  Odwołującego,  Przystępujący  wpierw  musiałby 

usunąć swoje sprzęty kuchenne i naczynia, Odwołujący zaś musiałby zainstalować własne. 

Cała  zaś  czynność  musiałaby  zostać  dokonana  pomiędzy  godziną  ok.  22:00  dnia  

30 czerwca, tj. po wydaniu wieczornego posiłku oraz uprzątnięciu po nim, a godziną ok. 4:00 

dnia 1 lipca, tj. kiedy należy przystąpić do przygotowywania porannego posiłku.  

W  ocenie  Izby,  podobnie  jak  w  ocenie  Zamawiającego,  jest  to  niemożliwe,  a  co  najmniej 

bardzo  wątpliwe,  z  przyczyn  chociażby  czysto  technicznych,  niezależnie  od  starań 

Odwołującego. Izba przy tym nie neguje obiektywnej zdolności Odwołującego do prowadzenia 

tego typu żywienia czy jakości świadczonych przez niego usług, a nawet chęci podjęcia próby 

takiego przejęcia kuchni, natomiast uważa, że przejęcie przez niego przedmiotowej kuchni nie 

będzie mogło nastąpić w sposób przez niego wskazywany. 

Przede  wszystkim  mają  rację  Zamawiający  i  Przystępujący,  że  przedmiotowa  kuchnia 

szpitalna, którą udostępni Zamawiający, to jedynie pomieszczenia kuchenne, bez koniecznych 

sprzętów i urządzeń, które musiałby zapewnić i zainstalować Odwołujący.  


Po  drugie  pomieszczenia  te  do  godziny  24:00  dnia  30  czerwca  2018  r.  miały  być  

w  posiadaniu  Przystępującego,  który  te  pomieszczenia  dzierżawił  na  czas  wykonywania 

dotychczasowej usługi. Co więcej, ze względu na charakter świadczonej usługi Przystępujący 

nie mógłby wcześniej opuścić kuchni czy też usunąć swoich sprzętów, ponieważ zobowiązany 

był 

prowadzić 

żywienie 

kuchni 

szpitalnej 

do 

wieczornego 

posiłku  

30  czerwca 

–  w  odpowiednich  warunkach  higienicznych,  którym  przeprowadzka  w  sposób 

oczywisty nie służy (podobnie jak przygotowywanie posiłków przez odwołującego w kuchni, 

do  której  dopiero  by  były  wprowadzane  sprzęty  kuchenne,  instalowane  urządzenia 

wentylacyjne itd.). 

Również z § 9 ust. 6 i 7 zawartej pomiędzy Zamawiającym a Przystępującym umowy dzierżawy 

z  22  czerwca  2009  r.  wynika,  że  Przystępujący  ma  opuścić  lokal  „niezwłocznie”:  „6.  Po 

zakończeniu realizacji niniejszej umowy Dzierżawca zobowiązany jest do niezwłocznego – po 

otrzy

maniu  zwrotu  niezamortyzowanych  nakładów  –  przekazania  przedmiotu  dzierżawy 

Wydzierżawiającemu. 

Przekazanie 

przedmiotu 

dzierżawy 

nastąpi  

w  formie  protokołu  zdawczo-odbiorczego  podpisanego  przez  obie  strony.”  Jednak  termin 

„niezwłocznie”, co jest ustalone w doktrynie i orzecznictwie, nie oznacza „natychmiast”, lecz 

„bez  zbędnej  zwłoki”.  Jak  wskazano,  Przystępujący  nie  byłby  uprawniony  do  opuszczenia 

lokalu przed wydaniem wieczornego posiłku w dniu 30 czerwca. Nadmiernym wymaganiem, 

w ocenie Izby, byłoby zaś żądanie od niego wyprowadzki w nocy z soboty na niedzielę zamiast 

w godzinach dziennych w dzień roboczy. Przystępujący wskazał też, że czas konieczny do 

demontażu i wyprowadzki sprzętu i urządzeń kuchennych określa na ok. 3 dni. 

Okoliczności  tych  nie  można  uznać  za  działanie  Przystępującego  czy  Zamawiającego 

obstrukcyjne lub w złej wierze. 

Osobną kwestią pozostaje kwestia prawna, tj. dopuszczenia kuchni przez Sanepid.  

Strony  i  Przystępujący  powoływały  się  na  regulacje  art.  64  i  65  ustawy  o  bezpieczeństwie 

żywności i żywienia.  

Zgodnie z przepisami tego aktu: 

Art.  61:  Państwowy  powiatowy  inspektor  sanitarny  lub  państwowy  graniczny  inspektor 

sanitarny są organami właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego 

zatwierdzania,  przedłużania  warunkowego  zatwierdzenia,  zawieszania  oraz  cofania 

zatwierdzenia zakładów, które: 

1) produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego, 

2) wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą 

organów Inspekcji Weterynaryjnej, 


3) produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze 

pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w 

art. 1 ust. 

rozporządzenia 

nr  853/2004

,  z  wyłączeniem  zakładów  prowadzących  rolniczy  handel 

detaliczny, z zastrzeżeniem 

art. 73 ust. 6

4) działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym 

zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem 

w  trybie  i  na  zasadach  określonych  w  rozporządzeni

nr  852/2004

i  rozporządzeni

nr 

Art. 63: 1. Zakłady, o których mowa w 

art. 61

, mogą rozpocząć działalność po zatwierdzeniu 

lub 

warunkowym zatwierdzeniu, a w przypadkach określonych w ust. 2, po uzyskaniu wpisu 

do rejestru zakładów. 

1a.  Zatwierdzanie  jest  dokonywane  na  podstawie  wniosku  podmiotu  działającego  na  rynku 

spożywczym prowadzącego zakład. 

2. Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do: 

1) działalności w zakresie dostaw bezpośrednich; 

2) urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności; 

3)  obiektów  lub  urządzeń  ruchomych  lub  tymczasowych,  uprzednio  dopuszczonych  do 

prowadzenia działalności gospodarczej  w  zakresie  produkcji  lub  obrotu  żywnością w  innym 

państwie członkowskim Unii Europejskiej; 

4) gospodarstw agroturystycznych; 

5)  podmiotów  prowadzących  działalność  w  zakresie  produkcji  win  gronowych  uzyskanych  

z  winogron  pochodzących  z  upraw  własnych  w  ilości  mniejszej  niż  1000  hl  w  ciągu  roku 

kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów 

winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina; 

6)  aptek,  punktów  aptecznych  i  hurtowni  farmaceutycznych  określonych  przepisami  prawa 

farmaceutycznego; 

7) sklepów zielarskich; 

8)  przedsiębiorców  prowadzących  sprzedaż  detaliczną  innych  niż  środki  spożywcze 

produktów  oraz  wprowadzających  do  obrotu  środki  spożywcze  opakowane,  trwałe 

mikrobiologicznie; 

9)  producentów  gazów  technicznych  na  potrzeby  podmiotów  działających  na  rynku 

spożywczym; 

10) zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży 

żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet; 

11)  zakładów  działających  na  rynku  materiałów  i  wyrobów  przeznaczonych  do  kontaktu  

z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem; 

12) podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną; 


13)  podmiotów  prowadzących  rolniczy  handel  detaliczny  żywnością  pochodzenia 

niezwierzęcego. 

3. W przypadkach, o których mowa w ust. 2, podmiot działający na rynku spożywczym lub na 

rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością jest obowiązany złożyć 

wniosek o wpis do rejestr

u zakładów. (…) 

Art.  64:  1.  Podmioty  działające  na  rynku  spożywczym  lub  na  rynku  materiałów  i  wyrobów 

przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo 

o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed 

dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według wzorów określonych 

odpowiednio na podstawi

art. 67 ust. 3 pkt 2 i 3

1a.  W  przypadku  zmiany  danych  podmiot  działający  na  rynku  spożywczym  lub  na  rynku 

materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składa wniosek o dokonanie 

zmian w rejestrze zakładów, w formie pisemnej, według wzoru określonego na podstawi

art. 

67 ust. 3 pkt 4

, w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany.  

2. Wniosek zawiera: 

1) imię, nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres 

wnioskodawcy,  numer  identyfikacyjny  REGON,  jeżeli  taki  numer  posiada,  oraz  numer 

identyfikacji podatkowej (NIP); 

1a) numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile wnioskodawca 

tak

i numer posiada (…) 

Art. 65: 1. Wpis do rejestru zakładów następuje na podstawie: 

1) wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów 

przeznaczonych do kontaktu z żywnością w przypadkach określonych w 

art. 63 ust. 2

2)  decyzji  o  zatwierdzeniu  lub  warunkowym  zatwierdzeniu  zakładów,  jeżeli  są  spełnione 

wymagania określone w 

art. 31 ust. 2 lit. b

d rozporządzeni

nr 882/2004

2.  Podmiot  działający  na  rynku  spożywczym  jest  obowiązany  do  aktualizowania  wykazu 

urządzeń, o którym mowa w 

art. 64 ust. 3 pkt 4

, przynajmniej dwa razy w roku oraz na żądanie 

właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. 

3. Wykreślenie z rejestru zakładów następuje na podstawie: 

1) wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów 

przeznaczonych do kontaktu z żywnością; 

2)  decyzji  właściwego  państwowego  powiatowego  inspektora  sanitarnego,  o  której  mowa  

art. 66 ust. 1 pkt 1

3) decyzji właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego lub państwowego 

granicznego inspektora sanitarnego, jeżeli zakład zaprzestał działalności w zakresie produkcji 

lub  obrotu  żywnością  lub  materiałami  i  wyrobami  przeznaczonymi  do  kontaktu  


z żywnością, a podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów 

przeznaczonych do kontaktu z żywnością nie złożył wniosku, o którym mowa w pkt 1; 

4) braku aktualizacji, o której mowa w ust. 2. 

Pomiędzy  Stronami  i  Przystępującym  sporne  było,  jaki  rodzaj  decyzji  musiałby  uzyskać 

Odwołujący. W ocenie Izby, niezależnie jednak od tego, czy konieczna byłaby nowa decyzja, 

czy też zmiana dotychczasowej, jest mało prawdopodobne, by nastąpiło to przed wydaniem 

porannego posiłku 1 lipca. Należy zwrócić uwagę, że zgodnie z art. 7 Kodeksu postępowania 

administracyjnego  w  toku  postępowania  organy  administracji  publicznej  stoją  na  straży 

praworządności, z urzędu lub na wniosek stron podejmują wszelkie czynności niezbędne do 

dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy, mając na względzie 

interes  społeczny  i  słuszny  interes  obywateli.  Tym  samym  organ  (państwowy  powiatowy 

inspektor sanitarny) posiada kompetencję do przeprowadzenia postępowania dowodowego, a 

nawet  w  przypadku  pozytywnego  dla  wnioskodawcy  rozstrzygnięcia  sprawy,  wymaga  ona 

czasu. Wątpliwe jest więc również to, by Odwołujący taką decyzję uzyskał przed godziną 6:00 

dnia 1 lipca. 

Z  drugiej  strony  zrozumiała  jest  sytuacja,  w  której  Zamawiający  przed  przyjęciem  posiłków 

żądałby kontroli Sanepidu, gdyż, w ocenie Izby – nawet jeśli nie wynikałoby to z przepisów 

prawa 

– wynika to wprost z należytej staranności przy prowadzeniu szpitala. 

Tym samym Izba w zachowaniu Zamawiającego nie stwierdziła rażącego nadużycia pozycji 

dominującej  w  postępowaniu,  utrudniania  Odwołującemu  dostępu  do  rynku,  czy  rażącego 

nierównego  traktowania  wykonawców  będących  w  tej  samej  sytuacji.  Postępowanie 

Zamawiającego  wynika  wprost  z  okoliczności  sprawy,  tj.  faktu,  że  to  Przystępujący,  a  nie 

Odwołujący  był  w  dotychczasowym  posiadaniu  kuchni  szpitalnej,  co  jest  okolicznością  od 

zamawiającego niezależną.  

Ewentualne  zastrzeżenia co do treści  specyfikacji  istotnych warunków  zamówienia,  czy  też 

ustanowionych  kryteriów  oceny  ofert  należało  złożyć  na  etapie  ogłoszenia  postanowień 

specyfikacji istotnych warunków zamówienia. 

Co  do  kwestii  odrzucenia  oferty  Odwołującego  –  Zamawiający  w  specyfikacji  istotnych 

warunków zamówienia nie wskazał podstaw do odrzucenia ofert. Jednocześnie oczywiste jest, 

że nie może zaakceptować oferty niespełniającej wymagań, czy też nierealnej.  

Jak wynika z dotychczasowego doświadczenia orzeczniczego, w każdym też postępowaniu 

mogą zdarzyć się sytuacje, które nie zostały wprost przewidziane w przepisach lub specyfikacji 

istotnych warunków  zamówienia,  a które w  tym przypadku należy  ocenić  pod kątem  zasad 


wskazanych  w  art.  138o  ust.  2  ustawy  Prawo  zamówień  publicznych,  czyli  przejrzystości, 

uczciwej konkurencji (niedyskryminacji), proporcjonalności itd.  

W  doktrynie  prawa  cywilnego  terminem  „odrzucenie  oferty”  określa  się  każdorazowe  jej 

ni

eprzyjęcie  przez  oblata,  niezależnie  od  przyczyn  tego  nieprzyjęcia.  Tym  samym  pojęcie 

„odrzucenia  oferty”  zastosowane  przez  Zamawiającego  można  rozpatrywać  przez  pryzmat 

prawa  cywilnego.  Nieprzyjęcie,  czyli  odrzucenie  oferty  uznanej  za  nierealną,  jest  nie  tylko 

akceptowalne,  ale  wręcz  konieczne  z  punktu  widzenia  przejrzystości,  obiektywności  

i równego traktowania wykonawców.  

Poza tym, niezależnie od odrzucenia oferty, na gruncie przywołanych powyżej postanowień 

rozdziału V specyfikacji istotnych warunków zamówienia Zamawiający powinien był wykluczyć 

Odwołującego 

ze 

względu 

na 

niespełnienie 

przez 

niego 

warunku 

udziału  

w postępowaniu dotyczącego posiadania kuchni na okres przejściowy. Odwołujący bowiem 

nie wykazał posiadania wymaganej kuchni na okres przejściowy, a jednocześnie nie wykazał, 

że posiadanie tej kuchni jest zbędne. Tym samym brak jest wpływu na wynik postępowania. 

Izba uznała, że Zamawiający naruszył art. 183 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych 

przez zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego po wniesieniu odwołania, a przed 

wydaniem  wyroku  Izby.  Zgodnie  z  tym  przepisem  w  przypadku  wniesienia  odwołania 

zamawiający  nie  może  zawrzeć  umowy  do  czasu  ogłoszenia  przez  Izbę  wyroku  lub 

postanowienia kończącego postępowanie odwoławcze.  

Jednak 

w  zakresie  żądania  dotyczącego  zawartej  przez  Zamawiającego  umowy  

z Przystępującym Izba stwierdziła, że, zgodnie z art. 192 ust. 2 i 3 ustawy Prawo zamówień 

publicznych: 

2. Izba uwzględnia odwołanie, jeżeli stwierdzi naruszenie przepisów ustawy, które miało wpływ 

lub może mieć istotny wpływ na wynik postępowania o udzielenie zamówienia. 

3. Uwzględniając odwołanie, Izba może: 

1) jeżeli umowa w sprawie zamówienia publicznego nie została zawarta – nakazać wykonanie 

lub  powtórzenie  czynności  zamawiającego  lub  nakazać  unieważnienie  czynności 

zamawiającego; albo 

2)  jeżeli  umowa  w  sprawie  zamówienia  publicznego  została  zawarta  oraz  zachodzi  jedna  

z przesłanek, o których mowa w 

art. 146 ust. 1

a) unieważnić umowę; albo  

b)  unieważnić  umowę  w  zakresie  zobowiązań  niewykonanych  i  nałożyć  karę  finansową  

w  uzasadnionych  przypadkach,  w  szczególności  gdy  nie  jest  możliwy  zwrot  świadczeń 

spełnionych na podstawie umowy podlegającej unieważnieniu; albo  


c)  nałożyć  karę  finansową  albo  orzec  o  skróceniu  okresu  obowiązywania  umowy  

w przypadku stwierdzenia, że utrzymanie umowy w mocy leży w ważnym interesie publicznym, 

w szczególności w dziedzinach obronności i bezpieczeństwa; albo  

3)  jeżeli  umowa  w  sprawie  zamówienia  publicznego  została  zawarta  w  okolicznościach 

dopuszczonych w ustawie 

– stwierdzić naruszenie przepisów ustawy. 

Ze względu na stwierdzenie przez Izbę, że Zamawiający nie naruszył przepisów ustawy Prawo 

zamówień publicznych, które miało wpływ lub może mieć istotny wpływ na wynik postępowania 

o udzielenie zamówienia, a tym samym odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie, orzeczenie 

takie nie jest ani formalnie możliwe, ani celowe. 

W związku z powyższym Izba orzekła jak w sentencji. 

O kosztach postępowania odwoławczego orzeczono na podstawie art. 192 ust. 9 i 10 ustawy 

Prawo zamówień publicznych, stosownie do wyniku postępowania, zgodnie z § 1 ust. 1 pkt 1, 

§  3  i  §  5  ust.  2  pkt  1  rozporządzenia  Prezesa  Rady  Ministrów  z  dnia  15  marca  2010  r.  

w  sprawie  wysokości  i  sposobu  pobierania  wpisu  od  odwołania  oraz  rodzajów  kosztów 

w  postępowaniu  odwoławczym  i  sposobu  ich  rozliczania  (t.j.  Dz.  U.  z  2018  r.,  poz.  972)  

w związku z § 1 pkt 5 Rozporządzenie Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 22 grudnia 2017 r. 

w sprawie kwot wartości zamówień oraz konkursów, od których jest uzależniony obowiązek 

przekazywania ogłoszeń Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej 

(Dz.U. z 2017 r. poz. 2479)

Zgodnie z § 1 pkt 5 rozporządzenia w sprawie kwot wartości zamówień oraz konkursów, od 

których  jest  uzależniony  obowiązek  przekazywania  ogłoszeń  Urzędowi  Publikacji  Unii 

Europejskiej,  wydanego  na  podstawie  art.  11  ust.  8  ustawy  Pra

wo  zamówień  publicznych, 

ogłoszenia  dotyczące  zamówień  publicznych  przekazuje  się  Urzędowi  Publikacji  Unii 

Europejskiej, jeżeli wartość zamówień na usługi społeczne i inne szczególne usługi jest równa 

lub  przekracza  wyrażoną  w  złotych  równowartość  kwoty:  a)  750  000  euro  –  w  przypadku 

zamówień  innych  niż  zamówienia  sektorowe  lub  zamówienia  w  dziedzinach  obronności  i 

bezpieczeństwa, b) 1 000 000 euro – w przypadku zamówień sektorowych.  

Z kolei, zgodnie z § 1 pkt 1 rozporządzenia w sprawie wysokości i sposobu pobierania wpisu 

od odwołania oraz rodzajów kosztów w postępowaniu odwoławczym i sposobu ich rozliczania, 

wysokość  wpisu  od  odwołania  wnoszonego  w  postępowaniu  o  udzielenie  zamówienia 

publicznego  na  dostawy  lub  usługi,  którego  wartość  jest  mniejsza  niż  kwoty  określone  w 

przepisach  wydanych  na  podstawi

art.  11  ust.  8

ustawy Prawo zamówień publicznych, od 

których  jest  uzależniony  obowiązek  przekazywania  Urzędowi  Publikacji  Unii  Europejskiej 

ogłoszeń  o  zamówieniach  na  dostawy  lub  usługi,  wynosi  7500  zł.  Pozostałe  przepisy  ww. 

rozporządzenia odnoszące się do zamówień na usługi, tj. § 1 ust. 1 pkt 2 i ust. 1a, odnoszą 

się jedynie sytuacji, w której wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone 


w  przepisach  wydanych  na  podstawie 

art.  11  ust.  8

ustawy,  od  których  jest  uzależniony 

obowiązek przekazywania Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej ogłoszeń o zamówieniach. 

Przewodniczący:      ……………………..…