Sygn. akt: KIO 176/24
WYROK
Warszawa, dnia 7 luty 2024 r.
Krajowa Izba Odwoławcza - w składzie:
Przewodnicząca: Agata Mikołajczyk
Protokolant:
Mikołaj Kraska
po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 6 lutego 2024 r. w
Warszawie odwołania wniesionego
do Prezesa Krajowej Izby Odwoławczej w dniu 16 stycznia 2024 r. przez odwołującego:
Naprzód Catering Sp. z o.o. z/s w Łodzi (ul. Traktorowa 126/301, 91204 Łódź) w
postępowaniu prowadzonym przez zamawiającego: Dom Pomocy Społecznej im. Jana
Pawła II w Szczutowie (ul. 3 Maja 116 09227 Szczutowo),
orzeka:
oddala odwołanie;
Kosztami postępowania odwoławczego obciąża odwołującego: Naprzód Catering Sp. z
o.o. z/s w Łodzi (ul. Traktorowa 126/301, 91204 Łódź) i:
Zalicza w poczet kosztów postępowania odwoławczego kwotę 7.500 zł 00 gr
(słownie: siedem tysięcy pięćset złotych zero groszy), uiszczoną przez odwołującego
tytułem wpisu od odwołania.
Na orzeczenie -
w terminie 14 dni od dnia jego doręczenia - przysługuje skarga za
pośrednictwem Prezesa Krajowej Izby Odwoławczej do Sądu Okręgowego w Warszawie -
Sądu Zamówień Publicznych.
…………………………
Sygn. akt: 176/24
Uzasadnienie
Odwołanie zostało wniesione do Prezesa Krajowej Izby Odwoławczej w dniu 16 stycznia
2024r.
przez wykonawc
ę Naprzód Catering Sp. z o.o. z/s w Łodzi (Odwołujący) w
postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy z dnia 11 września 2019 r. - Prawo
zamówień publicznych (Dz. U. z 2023r. poz. 1605 ze zm.), [ustawa Pzp lub Pzp lub Ustawa
PZP] przez zamawiającego: Dom Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II w Szczutowie.
Przedmiotem zamówienia publicznego jest Świadczenie usługi zbiorowego żywienia
mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II w Szczutowie wraz z dzierżawą
kompleksu kuchennego i wyposażenia w okresie od 1 lutego 2024 roku do 31 stycznia 2025
roku”, ogłoszonego w Biuletynie Zamówień Publicznych pod nr. 2023/BZP 00556451 w dniu
15 grudnia 2023 r.
Odwołujący podał: (...)
I.
wnoszę odwołanie na niezgodną z przepisami ustawy czynność Zamawiającego, podjętą
w postępowaniu o udzielenie zamówienia, a także na zaniechanie podjęcia czynności, do
której Zamawiający był zobowiązany, tj.
a)
wybór oferty wykonawcy Firma Usługowo-Handlowa „OL-MARO” Sp. z o.o., jako oferty
najkorzystniejszej;
b)
zaniechanie uznania, że wykonawca Firma Usługowo-Handlowa „OLMARO” Sp. z o.o. nie
posiada wymaganych
zdolności w ramach warunku w zakresie zdolności technicznej lub
zawodowej (doświadczenie wykonawcy) i w konsekwencji odrzucenia oferty wykonawcy
Firma Usługowo-Handlowa „OL-MARO" sp. z o.o.,
c)
zaniechanie wezwania wykonawcy Firma Usługowo-Handlowa „OL-MARO” Sp. z o.o., do
złożenia, poprawienia lub uzupełnienia w wyznaczonym terminie podmiotowych środków
dowodowych celem wykazania spełnienia warunku udziału w postępowaniu w zakresie
zdolności technicznej lub zawodowej, polegającego na wykazaniu się przez wykonawcę co
najmniej jedną osobą z wykształceniem minimum średnim w zakresie technologii żywności
lub dietetyki i co najmniej 3-
letnim doświadczeniem w żywieniu osób, która będzie
odpowiedzialna za wykonanie
usługi w zakresie merytorycznym i jakościowym, a w okresie
realizacji zamówienia będzie zatrudniona na miejscu, w DPS i sprawowała nadzór nad pracą
zespołu kuchni (kucharze i pomoce kuchni), w pełnym wymiarze godzin — wnikającego z
przepisów prawa pracy;
II.
zarzucam Zamawiającemu naruszenie:
1. art. 116 ust. 2 w zw. z art. 16 pkt 1), 2) 3) i w zw. z art. 266 oraz art. 359 pkt 2 PZP oraz w
zw. z art. 226 ust. 1 pkt 2 lit. b) PZP przez poprzez wybór oferty wykonawcy Firma Usługowo-
Handlowa „OL-MARO” Sp. z o.o. jako najkorzystniejszej w postępowaniu w sytuacji, gdy
Zamawiający powinien był uznać, że wykonawca ten nie posiada wymaganych zdolności w
ramach warunku w zakresie zdolności technicznej lub zawodowej (doświadczenie
wykonawcy), gdyż wskazana w złożonym przez wykonawcę wykazie osób (załączniku nr 5
do SWZ) w wierszu pierwszym M. C.
nie ma możliwości sprawowania nadzoru nad
wykonaniem zamówienia w drodze zatrudnienia na miejscu w kuchni zamawiającego w
Szczutowie w pełnym wymiarze godzin pracy w sytuacji, gdy jednocześnie sprawuje funkcję
prezesa zarządu tego wykonawcy, co jednocześnie świadczy o sprzeczności interesów
wykonawcy, a w konsekwencji może prowadzić do negatywnego wpływu na wykonanie
zamówienia - co powinno skutkować odrzuceniem oferty tego wykonawcy,
2. art. 128 ust. 1 w zw. z art. 226 ust. 1 pkt 2 lit. b) i c) oraz w zw. z art. 359 pkt 2 i art. 266
Pzp przez zaniechanie wezwania wykonawcy Firma Usługowo-Handlowa „OL-MARO” Sp. z
o.o. do złożenia, poprawienia lub uzupełnienia podmiotowych środków dowodowych w
postaci vkazu osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, na spełnienie
warunków udziału w postępowaniu w zakresie zdolności technicznej lub zawodowej
(doświadczenie wykonawcy), pomimo że wykonawca ten nie spełnia przedmiotowych
warunków udziału w postępowaniu, gdyż w złożonym przez siebie wykazie z dnia 11 stycznia
2024 r. w pierwszym wierszu do roli osoby nadzorującej wykonanie zamówienia wskazał
osobę, co do której nie sposób stwierdzić, czy posiada co najmniej 3-letnie doświadczenie
zawodowe w żywieniu osób,
3. art. 239 ust. 1 w zw. z art. 16 pkt 1), 2) i 3) i w zw. z art. 266 oraz art. 359 pkt 2 PZP przez
dokonanie wyboru oferty wykonawcy Firma Usługowo-Handlowa „OL-MARO” Sp. z o.o. jako
oferty najkorzystniejszej w postępowaniu, pomimo że oferta ta dotknięta jest wadami, które
powodują jej odrzucenie, ewentualnie uniemożliwiały wybór tej oferty bez dokonania przez
tego wykonawcę na wezwanie Zamawiającego czynności dodatkowych, usuwających te
wady i umożliwiających merytoryczną ocenę oferty;
III.
wnoszę o nakazanie Zamawiającemu:
I. unieważnienie wyboru oferty najkorzystniejszej;
odrzucenie oferty wykonawcy Firma Usługowo-Handlowa „OL-MARO” Sp. z o.o.,
ewentualnie, wezwanie wykonawcy Firma Usługowo-Handlowa „OL-MARO” Sp. z o.o. do
złożenia, poprawienia lub uzupełnienia w wyznaczonym terminie podmioto,vych środków
dowodowych celem wykazania spełnienia warunku udziału w postępowaniu w zakresie
zdolności technicznej lub zawodowej, w postaci wykazu osób, które będą uczestniczyć w
wykonywaniu zamówienia wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych,
doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonywania zamówienia, a także zakresu
wykonywanych przez nie czynności oraz informacje o podstawie do dysponowania tymi
osobami
— Załącznik nr 5 do SWZ,
ponowienie czynności badania i oceny ofert w postępowaniu,
IV.
wnoszę o przeprowadzenie dowodu ze znajdującego się w treści odwołania obrazu zrzutu
ekranu z aplikacji Google Maps
— celem wykazania, że siedziba Zamawiającego znajduje
się w odległości 18,8 km od siedziby wykonawcy Firma Usługowo-Handlowa „OL- MARO”
Sp. z o.o., zakładając pokonanie tej trasy samochodem,
V.
wnoszę o zasądzenie od Zamawiającego na rzecz Odwołującego zwrotu kosztów
postępowania odwoławczego, w tym kosztów uiszczonego wpisu od odwołania,
VI.
oświadczam, że Odwołujący posiada interes we wniesieniu odwołania, albowiem w
wypadku stwierdzenia, że oferta wybrana jako najkorzystniejsza została nieprawidłowo
zbadana i w przypadku jej odrzucenia, to oferta Odwołującego podlega wyborowi jako oferta
najkorzystniejsza jako sklasyfikowana na miejscu drugim w rankingu ofert. Ewentualnie, w
wypadku, gdyby zwycięski wykonawca został wezwany do poprawienia złożonych
podmiotowych środków dowodowych, w braku wykonania wezwania w tym przedmiocie jego
oferta podlegać będzie odrzuceniu, a wyborowi jako najkorzystniejsza podlegać będzie
oferta Odwołującego.
W uzasadnieniu stanowiska podał:
Stan faktyczny
— wprowadzenie
W postępowaniu zostały złożone trzy oferty, w tym oferta złożona przez Odwołującego
oraz oferta złożona przez wykonawcę Firma Usługowo-Handlowa „OLMARO” sp. z o.o.
(dalei iako „OL-MARO”). W dniu 11 stycznia 2024 r. Zamawiający ogłosił wyniki
postępowania: jako najkorzystniejszą wybrał ofertę OL-MARO. Drugie miejsce zajęła oferta
Odwołującego. Protokół postępowania został Odwołującemu doręczony w dniu 15 stycznia
2024 r.
Odwołujący nie zgadza się z takim wynikiem postępowania. Oferta OL-MARO została
bowiem w pierwszej kolejności nieprawidłowo zbadana, na skutek czego została błędnie
sklasyfikowana jako korzystniejsza od oferty Odwołującego, podczas gdy powinna zostać
odrzucona, ewentualnie
— poprawiona lub uzupełniona. Z tego powodu Odwołujący podnosi
zarzuty wskazane w petitum odwołania, szczegółowo uzasadnione poniżej.
Ad. 1) zarzut z art. 116 ust. 2 w zw. z art. 16 pkt 1), 2) 3) i w zw. z art. 266 oraz art. 359 pkt 2
PZP oraz w zw. z art. 128 ust. 1 w zw. z art. 226 ust. 1 pkt 2 lit. b) i c) Pzp
W rozdziale VIII ust. 2 pkt 4 SWZ Zamawiający ustanowił warunek udziału w postępowaniu w
zakresie zdolności technicznej lub zawodowej, o treści następującej:
Zamawiający
wymaga,
aby
Wykonawca
skierował
do
realizacji
zamówienia
przygotowywania posiłków — co najmniej jedną osobę z wykształceniem minimum Średnim
w zakresie technologii żywności lub dietetyki i co najmniej 3-letnim doświadczeniem w
żywieniu osób, która będzie odpowiedzialna za wykonanie usługi w zakresie merytorycznym
i
jakościowym, a w okresie realizacji zamówienia będzie zatrudniona na miejscu, w DPS i
sprawowała nadzór nad pracą zespołu kuchni (kucharze i pomoce kuchni), wymiarze godzin
— wynikającego z przepisów prawa pracy.
W wykazie osób, złożonym na wzorze z załącznika nr 5 do SWZ, który miał potwierdzać
spełnienie powyższego warunku, wykonawca OL-MARO w wierszu pierwszym wskazał do
nadzoru nad realizacją umowy panią M. C. (widać to mimo zakreślenia jej imienia i nazwiska
flamastrem). Jest to osoba, która, zgodnie ze złożonym przez tego wykonawcę wydrukiem
informacji z Krajowego Rejestru Sądowego, jest prezesem zarządu wykonawcy. Jest ona
ponadto osobą czynną w realizacji usług gastronomicznych na rzecz innych niż Zamawiający
kontrahentów wykonawcy. Jak widać z treści powyższego warunku udziału w postępowaniu,
osoba wskazana przez wykonawcę do merytorycznego nadzoru nad przygotowywaniem
posiłków powinna wykonywać pracę przeciętnie 8 godzin dziennie w przeciętnie 5-dniowym
tygodniu pracy, przez przeciętnie 160 godzin miesięcznie przez okres realizacji zamówienia,
tj. 12 miesięcy. Kuchnia Zamawiającego mieści się w Domu Pomocy Społecznej w
miejscowości Szczutowo, w odległości 18,8 km od siedziby OL-MARO (poniżej dane według
Google Maps na dzień 16 stycznia 2024 r.):
Jest to zupełnie nieprawdopodobne, aby osoba czynna jako prezes zarządu wykonawcy
jednocześnie była zatrudniona w pełnym wymiarze czasu pracy na pełny etat w siedzibie
kontrahenta. Jest to zatem bądź fikcyjne wskazanie, zaś w istocie pani M. C. nie wypełni
zobowiązania wynikającego z tego warunku udziału w postępowaniu, bądź też będzie
usiłowała pogodzić równoczesne wykonywanie pracy osoby nadzorującej wykonanie
przedmiotowego zamówienia publicznego ze sprawowaniem funkcji prezesa zarządu
wykonawcy. Obydwie
te alternatywne sytuacje niewątpliwie negatywnie odbiją się na
wykonaniu zamówienia. Jak wynika ze wspomnianego wydruku informacji z Krajowego
Rejestru Sądowego tego wykonawcy, M. C. jest jedynym członkiem zarządu, zaś
prokurentów nie ustanowiono; jest to, w konsekwencji, jedyna osoba legalnie ustanowiona
do reprezentacji tej osoby prawnej. Jest to zatem osoba, która z pewnością będzie musiała
pojawiać się w siedzibie spółki, aby podpisywać dokumenty, zatrudniać pracowników,
utrzymywać relacje z kontrahentami, uzyskiwać nowe zamówienia, odbywać spotkania,
analizować dane finansowe spółki itp. Nie sposób bowiem uwierzyć, że prezes zarządu
poświęci prowadzenie swojej spółki, byleby zrealizować zobowiązanie na rzecz kontrahenta
— za działanie na szkodę spółki mógłby m. in. ponosić odpowiedzialność cywilnoprawną
(art. 293
§ I Kodeksu spółek handlowych).
Zgodnie z art. 116 ust. 2 Pzp, Oceniając zdolność techniczną lub zawodową, zamawiający
może, na każdym etapie postępowania, uznać, że wykonawca nie posiada wymaganych
zdolności, jeżeli posiadanie przez wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności
zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych wykonawcy w inne przedsięwzięcia
gospodarcze wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia. W
konsekwencji, powyżej wykazano, że wykonawca OL-MARO z jednej strony posiada
sprzeczne interesy
— kieruje bowiem do wykonania zamówienia w pełnym wymiarze czasu
pracy na pełen etat osobę, która jednocześnie ma liczne zobowiązania wobec niego
samego, nie tylko z tytułu zatrudnienia, lecz przede wszystkim z tytułu pełnienia funkcji
prezesa zarządu. Z drugiej zaś strony, wykonawca wskazał M. C. jako swoje zasoby
osobowe, które są już obciążone innymi bieżącymi przedsięwzięciami tego przedsiębiorcy,
jak i w ogóle prowadzeniem jego spraw jako prezes zarządu. Komentowany przepis może
stanowić podstawę do wniesienia zarzutu przez wykonawcę, przeciwko wyborowi oferty
najkorzystniejszej, w sytuacji, gdy zamawiający zaniechał jego zastosowania. Wynika to z
wyroku (...)
3235/21, w którego stanie faktycznym taka sytuacja miała miejsce. Jak
wskazano w tym wyroku, Ratio legis przepisu art. 116 ust. 2 p.z.p. jest ocena zdolności
technicznej lub
zawodowej wykonawcy rozumianej m.in. jako zdolność do realizacji
zamówienia w sposób nieobarczony konfliktem interesów. Tym samym chodzi o obiektywną
zdolność do realizacji danego zamówienia publicznego w warunkach wolnych od konfliktu
interesów. A zatem okoliczność, iż wykonawca posiada personel wymagany przez
zamawiającego nie jest każdorazowo wystarczająca do uznania, że wykonawca posiada
wymagane zdolności. Istotne jest również to, aby dany personel mógł wykonywać swoje
czynności w sposób nieskrępowany, rzetelny, profesjonalny, czyli właśnie w sytuacji braku
konfliktu interesu. Niezależnie zaś od powyższego, podkreślić należy, że wykonawca nie ma
obowiązku wykazywać istnienie negatywnego wpływu powyższych okoliczności na
wykonanie zamówienia — z powodu brzmieniu przepisu wystarczająca jest estymacja, że
taka sytuacja może (w świetle oceny całokształtu okoliczności sprawy) prowadzić do
negatywnego wpływu na wykonanie zamówienia. Jak trafnie wskazano w doktrynie, Ustęp 2
[przepisu art. 116
— uwaga własna] wprost nie reguluje rodzaju sankcji wobec wykonawcy w
przypadku uznania przez zamawiającego, że wykonawca nie posiada wymaganych
zdolności. Należy jednak uznać, że wypełnienie się hipotezy normy prawnej ujętej w
komentowanym ust. 2 uzasadnia w świetle nowego Prawa zamówień publicznych skutek w
postaci odrzucenia oferty. Wynika to przede wszystkim z materii, do której przepis się odnosi
(tj. oceny zdolności technicznej i zawodowej), jak też z założenia, że wyeliminowanie
wykonawcy, którego podmiotowa ocena spełniania tych warunków udziału w postępowaniu
(w znaczeniu pozytywnym, tj. odnoszącym się do posiadania pożądanych przez
zamawiającego cech) da wynik negatywny. (....). Zatem Zamawiający w takiej sytuacji
zobowiązany jest odrzucić ofertę wykonawcy; taka też sankcja miała miejsce wobec
wy
konawcy w wyżej przytoczonym wyroku KIO (...) 3235/21.
Ad. 2) zarzut z art. 128 ust. 1 w zw. z art. 226 ust. 1 pkt 2 lit. b) i c) oraz w zw. z art. 359 pkt 2
i art. 266 PZP
W rozdziale VIII ust. 2 pkt 4 SWZ Zamawiający ustanowił warunek udziału w postępowaniu w
zakresie zdolności technicznej lub zawodowej, o treści następującej:
Zamawiający wymaga, aby Wykonawca skierował do realizacji zamówienia przygotowywania
posiłków — co najmniej jedną osobę z wykształceniem minimum średnim w zakresie
technologii Żywności lub dietetyki i co najmniej 3-letnim doświadczeniem w żywieniu osób,
która będzie odpowiedzialna za wykonanie usługi w zakresie merytorycznym i jakościowym,
a w okresie realizacji zamówienia będzie zatrudniona na miejscu, w DPS i sprawowała
nadzór nad pracą zespołu kuchni (kucharze i pomoce kuchni), w pełnym wymiarze godzin —
wynikającego z przepisów prawa pracy.
Zgodnie z rozdziałem IX ust. 4 pkt 4 SWZ, na potwierdzenie spełnienia przedmiotowego
warunku udziału w postępowaniu Zamawiający wymagał złożenia podmiotowego środka
dowodowego w postaci wykazu osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia
wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia
niezbędnych do wykonywania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie
czynności oraz informacji o podstawie do dysponowania tymi osobami — Załącznik nr 5 do
SWZ. Wykonawca OL-
MARO przedstawił taki wykaz z dnia 11 stycznia 2024 r., w którym w
wierszu pierwszym wskazał osobę, co do której w kolumnie Wykształcenie” zadeklarował:
„Wyższe — mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka UWM w Olsztynie, WSG w
Bydgoszczy Studia Menedżerskie”, zaś w kolumnie „Doświadczenie zawodowe”: „23 lata
pracy w zawodzie” Powyższe świadczy o konfuzji treści przedmiotowego warunku udziału w
postępowaniu przez wykonawcę OL-MARO. Zamawiający wymagał wskazania osoby
nadzorującej wykonanie zamówienia — przygotowanie posiłków, która z jednej strony
posiada wykształcenie co najmniej średnie w zakresie technologii żywności lub dietetyki, a z
drugiej strony legitymuje się co najmniej 3-letnim doświadczeniem w żywieniu osób.
Deklaracja, którą należało złożyć w kolumnie „Doświadczenie zawodowe”, nie polegała
zatem na prostym określeniu liczby lat, z odesłaniem do kolumny „Wykształcenie”, lecz na
wskazaniu, czy osoba o podanym wykształceniu ma doświadczenie w żywieniu osób. Jak
podaje Słownik Języka Polskiego, „żywić” oznacza w tym kontekście «dostarczać
pożywienia; też: utrzymywać kogoś» (https://sjp.pwn.pl/szukaj/%C5%BCy_yienie.html ,
dostęp dnia 16 stycznia 2024 r.). Termin „żywienie osób” nie posiada definicji legalnej;
poniekąd można odkodować jego prawną treść z definicji terminu ,zakład żywienia
zbiorowego”, znajdującego się w art. 2 ust. 2 lit. d rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu
Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy
Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE,
dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i
2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. U. UE L z 2011 r., Nr 304, s.
1 8), zgodnie z którym "zakład żywienia zbiorowego” oznacza wszelkie zakłady (w tym
pojazdy oraz nieruchome lub ruchome punkty sprzedaży), takie jak restauracje, stołówki,
szkoły, szpitale i przedsiębiorstwa świadczące usługi gastronomiczne, w których w ramach
prowadzenia działalności gospodarczej przygotowuje się żywność gotową do spożycia przez
konsumenta finalnego. W konsekwencji, przez
„żywienie osób” należy rozumieć działalność
stricte gastronomiczną, do której wykonywania nie ma prawnego wymogu uzyskania
określonych uprawnień zawodowych. Zawód technologa żywności i żywienia nie musi się
zaś wiązać z żywieniem osób. Zgodnie z informacjami znalezionymi na portalu Wikipedia,
Technologia żywności i żywienia — dyscyplina naukowa znajdująca się dziedzinie nauk
rolniczych w obszarze nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych[l]. Zajmuje się metodami
wytwarzania, przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności[2]. Technologia żywności
i żywienia jest jednym z kierunków studiów prowadzonych na uczelniach[3]. Jest to kierunek
studiów związany z naukami technicznymi, chemicznymi i biologicznymi. Zgodnie ze
standardami kształcenia obejmuje on podstawy produkcji żywności i żywienia człowiekaT4].
W ramach kształcenia studenci poznają:
• chemię żywności, jej mikrobiologię i analizę,
• bezpieczeństwo produkcji żywności,
• maszynoznawstwo i inżynierię procesową, projektowanie technologiczne,
• zasady żywienia człowieka,
• zarządzanie i ekonomikę przedsiębiorstw żywnościowych.
Jak widać z powyższego, działalność zawodowa technologa żywności i żywienia nie jest
stricte powiązana z bezpośrednią usługą żywienia osób, lecz ma zakres co najwyżej
pokrewny do żywienia osób i wiąże się raczej z zagadnieniami technologicznymi, aniżeli
kulinarnymi. W konsekwencji, podanie w ukazie osób, że wykonawca wskazuje do
wykonania zamówienia technologa żywności i żywienia z 23-letnim doświadczeniem „pracy
w zawodzie”, nie jest równoznaczne z tym, że osoba taka legitymuje się co najmniej 3-letnim
doświadczeniem w żywieniu osób. W konsekwencji, nie można uznać, że wykonawca OL-
MARO spełnił przedmiotowy warunek udziału w postępowaniu. Oświadczenie w przedmiocie
Wykształcenia i doświadczenia zawodowego osoby wskazanej w w/w wykazie jako
sprawującej nadzór nad realizacją umowy jest bowiem niejasne, nieprecyzyjne i nie pozwala
na weryfikację, czy ten wykonawca daje rękojmię należytego wykonania zamówienia w myśl
art. 112 ust. 1 Pzp.
Zgodnie z art. 128 ust. 1 in initio Pzp, Jeżeli wykonawca nie złożył oświadczenia, o którym
mowa w art. 125 ust. 1, podmiotowych środków dowodowych, innych dokumentów lub
oświadczeń składanych w postępowaniu lub są one niekompletne lub zawierają błędy,
zamawiający wzywa wykonawcę odpowiednio do ich złożenia, poprawienia lub uzupełnienia
w wyznaczonym terminie [...]. W konsekwencji, osób złożony przez wykonawcę OLMARO wg
załącznika nr 5 do SWZ wymaga poprawienia i uzupełnienia przez tego wyykonawcę, czego
Zamawiający zaniechał. W razie niewykonania tego zobowiązania Zamawiającego zaś jego
oferta będzie podlegała odrzuceniu.
Ad. 3) zarzut z 239 ust. 1 Pzp w zw. z art. 16 pkt I), 2) 3) i w zw. z jej art. 266 oraz art. 359
pkt 2 Pzp.
Przedmiotowy zarzut ma charakter wynikowy. Skoro oferta OL-
MARO została nieprawidłowo
zbadana i powinna zostać odrzucona, a z ostrożności — ponownie zbadana, nie może się
ostać czynność wyboru tej oferty jako oferty najkorzystniejszej.
Zamawiający w odpowiedzi na odwołanie (pismo z dnia 29/01/24) wniósł ooddalenie odwołania w całości. W uzasadnieniu stanowiska w szczególności podał: (...) Zamawiający nie uwzględnia zarzutu odwołującego i prosi o jego oddalenie. Zamawiający w wyznaczonym terminie otrzymał 3 oferty jak niżej. Żadna z
ofert nie została odrzucona. (...) Zamawiający wezwał Wykonawcę Firmę Usługowo –
Handlową „OL-MARO” Sp. z o.o. do złożenia wyszczególnionych w SWZ podmiotowych
środków dowodowych do postępowania, które przez Wykonawcę zostały przesłane w
wyznaczonym terminie. W dniu 11 styczni
a 2024 roku Zamawiający zawiadomił podmioty,
które złożyły oferty o wyborze najkorzystniejszej oferty i zamieścił zawiadomienie na swojej
stronie internetowej. Tego samego dnia Naprzód Catering Sp. z o.o. zwrócił się do
Zamawiającego o przesłanie dokumentów dotyczących najkorzystniejszej oferty.
Zeskanowane dokumenty zostały przekazane zgodnie z życzeniem do Naprzód Catering Sp.
z o.o. W dniu 15 stycznia 2024 roku Zamawiający został poproszony przez Naprzód Catering
Sp. z o.o. o oryginały dokumentów składających się na ofertę Firmy Usługowo-Handlowej
„OL-MARO” Sp. z o.o. lub przesłanie potwierdzenia weryfikacji podpisów elektronicznych,
ponieważ nie miał możliwości zweryfikowania poprawności podpisu elektronicznego
Oferenta
– Firmy Usługowo-Handlowej „OL-MARO” Sp. z o.o. Zamawiający dokonał
weryfikacji poprawności podpisów na ofercie i załącznikach, a następnie wynik weryfikacji
dokumentów przesłał do Naprzód Catering Sp. z o.o. W dniu 16 stycznia 2024 roku
Zamawiający otrzymał odwołanie do postępowania na „Świadczenie usługi zbiorowego
żywienia mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II w Szczutowie wraz z
dzierżawą kompleksu kuchennego i wyposażenia w okresie od 1 lutego 2024 roku do 31
stycznia 2025 roku”. Tego samego dnia Zamawiający przekazał treść odwołania Firmy
Naprzód Catering Sp. z o.o. pozostałym dwóm oferentom. Zamawiający podtrzymuje, że
oferta Firmy Usługowo – Handlowej „OL-MARO” Sp. z o.o. jest ofertą najkorzystniejszą.
Oferta ta wybrana została zgodnie z art. 242 ust. 1 pkt 1) w związku z art. 239 ust. 1 ustawy,
na podstawie kryteriów oceny ofert określonych w Specyfikacji Warunków Zamówienia (dalej:
SWZ), którymi były:
1.Kryterium 1 - Cena (brutto) - 80 % (80 pkt)
2. Kryterium 2 -
Kryterium społeczne – Zatrudnienie 1 osoby niepełnosprawnej do wykonywania czynności w ramach realizacji zamówienia – 20% (20 pkt)
Wyżej wymieniony Wykonawca zdaniem Zamawiającego spełnia warunki udziału w
postępowaniu, nie podlega wykluczeniu. Jego oferta przedstawia najkorzystniejszy bilans w
odniesieniu do kryteriów oceny ofert przyjętych w niniejszym postępowaniu. Wykonawca w
złożonej ofercie, w ramach kryteriów oceny ofert otrzymał:
1) w kryterium Nr 1 -
80 punktów, za zrealizowanie zamówienia, za kwotę 783.968,34 zł brutto;
2) w kryterium Nr 2
– 20 punktów, za zatrudnienie 1 osoby niepełnosprawnej do wykonywania czynności w ramach realizacji zamówienia.
W ocenie punktowej oferta otrzymała łącznie 100 punktów, obliczonych zgodnie ze wzorem
określonym w SWZ. Zdaniem Zamawiającego Wykonawca tj. Firma Usługowo – Handlowej
„OL-MARO” Sp. z o.o. posiada wymagane zdolności w ramach warunku w zakresie
zdolności technicznej i zawodowej (doświadczenie wykonawcy) co zgodnie jest z zapisem
w SWZ (ROZDZ. VIII ust. 2. pkt 4), który brzmi: „Zamawiający wymaga, aby Wykonawca
skierował do realizacji zamówienia – przygotowywania posiłków – co najmniej jedną osobę z
wykształceniem minimum średnim w zakresie technologii żywności lub dietetyki i co najmniej
letnim doświadczeniem w żywieniu osób, która będzie odpowiedzialna za wykonanie usługi
w zakresie merytorycznym i jakościowym, a w okresie realizacji zamówienia będzie
zatrudniona na miejscu, w DPS i sprawowała nadzór nad pracą zespołu kuchni (kucharze i
pomoce kuchni), w pełnym wymiarze godzin – wynikającego z przepisów prawa pracy”.
Zamawiający do roku 2013 prowadził kuchnię samodzielnie. Jedna z pracownic, która
od 2013 roku kierowana jest przez Zamawiającego do realizacji zamówienia posiada
wykształcenie średnie w zakresie technik żywienia i gospodarstwa/specjalność dietetyk oraz
posiada wieloletnie doświadczenie w żywieniu osób. Wykonawca, którego oferta została
wybrana jako najkorzystniejsza, aktualnie również świadcząc usługę prowadzenia kuchni,
przygotowywania i dystrybucji posiłków, korzysta z jej wiedzy i doświadczenia, tak jak
korzystali inni wykonawcy, w tym także Odwołujący świadczący wcześniej usługę żywienia
naszych mieszkańców pod nazwą: Jol-Mark Sp. z o.o. ul. Portowa 16G,44-100 Gliwice oraz
Naprzód Service Sp. z o.o. ul. Traktorowa 126, 91-204 Łódź.
W załączniku nr 6 do SWZ „Wykaz osób uczestniczących w wykonaniu zamówienia”
w wierszu 6 wykonawca wyraźnie wskazuje, iż nadzór nad pracą kuchni, organizacją pracy,
przygotowywania dań, gotowania dań i wydawania dań będzie wykonywał pracownik
skierowany przez Zamawiającego. Wykonawca wskazał powyższą osobę, ponieważ osoba
ta niezmiennie od lat kierowana jest przez Zamawiającego do pracy w kuchni ze względu na
posiadane kwalifikacje i długoletnie doświadczenie zawodowe.
Odwołujący niesłusznie więc obawia się, iż osoba wskazana w wierszu 1 powyższego
załącznika nie wypełni zobowiązania wynikającego z powyższego warunku. Organizacja
pracy należy do wykonawcy. Zgodnie z definicją (Michalski E., 2013, s. 20) organizacja pracy
jest określeniem co należy zrobić oraz kto ma to zrobić, aby ta działalność przynosiła
zaplanowane efekty.
Zgodnie z załącznikiem nr 6 do SWZ osoba wskazana w wierszu 1 jest
odpowiedzialna za nadzór nad realizacją umowy a nie nad pracą w kuchni. Zamawiający w
SWZ wymaga aby osoba nadzorująca pracę w kuchni posiadała wykształcenie minimum
średnie w zakresie technologii żywności lub dietetyki i co najmniej 3-letnie doświadczenie w
żywieniu osób i ta osoba będzie odpowiedzialna za wykonanie usługi w zakresie
merytorycznym i jakościowym, a w okresie realizacji zamówienia będzie zatrudniona na
miejscu, w DPS i sprawo
wała nadzór nad pracą zespołu kuchni (kucharze i pomoce kuchni),
w pełnym wymiarze godzin i ten warunek spełnił Wykonawca: Firma Usługowo – Handlowa
„OL-MARO” Sp. z o.o. wskazując do realizacji zamówienia pracownika Zamawiającego
kierowanego od 2013 roku do pracy w kuchni na podstawie Porozumienia w sprawie
przejęcia pracowników na podstawie art.174(1) §1 Kodeksu pracy. Zamawiający nie
organizuje pracy wykonawcy tylko wymaga jej należytego wykonywania w związku z czym
Zamawiający wskazuje w ROZDZIALE VIII ust. 6 SWZ swoje uprawnienia do działań
kontrolnych na każdym etapie realizacji umowy oraz ROZDZIAŁ IX ust 3 „Zamawiający
zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów wykonania zleconej
usługi na każdym etapie produkcji i dostawy posiłków….”. W przypadku gdy Zamawiający
uzna, że wykonawca realizuje umowę w sposób wadliwy albo realizuje zamówienie
sprzecznie z umową lub w razie jakichkolwiek innych zastrzeżeń do sposobu wykonywania
usługi żywienia, będzie podejmował odpowiednie kroki, o czym mówi § 17 ust 1 pkt 2)
Projektu umowy „Zamawiający może wypowiedzieć umowę ze skutkiem natychmiastowym
za powiadomieniem Wykonawcy na piśmie w przypadku powtarzających się naruszeń
należytego wykonania przedmiotu umowy (trzy razy w miesiącu) stwierdzonych na
podstawie protokołu kontroli przeprowadzonej przez upoważnionych przedstawicieli
Zamawiającego”. Zdaniem Zamawiającego wymieniony wyżej Wykonawca posiada
wymagane zdolności w ramach warunku w zakresie zdolności technicznej i zawodowej
(doświadczenie Wykonawcy). Zamawiający określając ten wymóg zakłada, że Wykonawca
przystępując do realizacji powyższego zamówienia wykorzysta doświadczenie pracowników
Zamawiającego, co niewątpliwie wpłynie pozytywnie na realizację zamówienia, tym bardziej,
że w okresie realizacji zamówienia pracownik ten będzie zatrudniony na miejscu, w DPS i
może sprawować nadzór nad pracą zespołu kuchni (kucharze i pomoce kuchni), w pełnym
wymiarze godzin. Wykonawca Firma Usługowo-Handlowa „OL-MARO” Sp. z o.o.,
świadczący aktualnie usługę przygotowania i dystrybucji posiłków dla mieszkańców Domu
Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II w Szczutowie zatrudnia pracownika Zamawiającego
do sprawowania nadzoru nad pracą zespołu kuchni (kucharze i pomoce kuchni), w pełnym
wymiarze godzin. Zamawiający pragnie nadmienić, iż aktualnie realizacja przedmiotu
zamówienia przebiega bez jakichkolwiek zarzutów z należytą starannością profesjonalisty w
działalności objętej przedmiotem zamówienia.
Odwołujący oświadczył w pkt 6 Odwołania, iż „posiada interes we wniesieniu
odwołania, albowiem w wypadku stwierdzenia, że oferta wybrana jako najkorzystniejsza
została nieprawidłowo zbadana i w przypadku jej odrzucenia, to oferta Odwołującego
podlega wyborowi jako oferta najkorzystniejsza jako sklasyfikowana na miejscu drugim w
rankingu ofert. Ewentualnie, w wypadku, gdyby zwycięski wykonawca został wezwany do
poprawienia złożonych podmiotowych środków dowodowych, w braku wykonania wezwania
w tym przedmiocie jego oferta podlegać będzie odrzuceniu, a wyborowi jako
najkorzystniejsza podlegać będzie oferta Odwołującego”. Odwołujący jednakże nie wziął
pod uwagę tego, iż Zamawiający na realizację zamówienia przeznaczył maksymalnie kwotę
833.219,57 zł brutto, a oferta Odwołującego opiewa na kwotę 973 278,18 zł brutto. Różnicę
stanowi kwota 140.058,61 zł brutto. Zamawiający nie ma możliwości zwiększenia kwoty,
którą zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia do kwoty oferty Odwołującego.
Dom Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II w Szczutowie jest jednostką organizacyjną
nieposiadającą osobowości prawnej, działającą jako jednostka budżetowa Powiatu
Sierpeckiego. Zamawiający, jako jednostka sektora finansów publicznych zobowiązana jest
dokonywać wydatków w sposób celowy, oszczędny i racjonalny. Zwiększenie kwoty
świadczonej usługi o ponad 140 tysięcy złotych jest niezasadne z uwagi na fakt, że
dokumentacja Oferty Firmy Usługowo – Handlowej „OL-MARO” Sp. z o.o. nie jest wadliwa.
Zamawiający podtrzymuje, że oferta firmy Usługowo – Handlowej „OL-MARO” Sp. z o.o. jest
ofertą najkorzystniejszą.
Izba ustaliła i zważyła, co następuje:
W pierwszej kolejności Izba stwierdza, że wnoszący odwołanie wykonawca Naprzód
Catering Sp. z o.o. z/s w Łodzi – uwzględniając art. 505 ust.1 ustawy Pzp składając ofertę w
przedmiotowym postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego miał interes w
uzyskaniu tego
zamówienia. W myśl bowiem wskazanego przepisu: „Środki ochrony prawnej
określone w niniejszym dziale przysługują wykonawcy, (...), jeżeli ma lub miał interes w
uzyskaniu zamówienia (....) oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia
przez zamawiającego przepisów ustawy.” Okoliczność wskazana przez Zamawiającego
o
dnośnie kwoty środków niższej, aniżeli kwota wynikająca z ceny oferty Odwołującego i
braku
możliwości jej podwyższenia mogłaby co najwyżej stanowić podstawę do
unieważnienia przedmiotowego postępowania w sytuacji wyboru tej oferty. Tu należy
wskazać na przesłankę z art. 255 pkt 3 ustawy Pzp w myśl której: „ Zamawiający unieważnia
postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli: (...) 3) cena lub koszt najkorzystniejszej
oferty lub oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza
przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, chyba że zamawiający może zwiększyć tę kwotę
do ceny lub kosztu najkorzystniejszej oferty (...).
Tym samym Izba nie uwzględniła stanowiska Zamawiającego, co do braku interesu
Odwołującego we wniesieniu tego odwołania.
Rozpoznając z kolei zarzuty podnoszone w odwołaniu Izba uznała, że są one
niezasadne.
Kluczowy zarzut związany z oceną i wyborem jako najkorzystniejszej oferty Firmy
Usługowo-Handlowej „OL-MARO” Sp. z o.o. (wykonawca OL-MARO) Odwołujący odniósł do
braku wykazania przez tego wykonawcę posiadania wymaganych zdolności w ramach
warunku w zakresie zdolności technicznej lub zawodowej (doświadczenie wykonawcy),
„gdyż wskazana w złożonym przez wykonawcę wykazie osób (załączniku nr 5 do SWZ) w
wierszu pierwszym M. C.
nie ma możliwości sprawowania nadzoru nad wykonaniem
zamówienia w drodze zatrudnienia na miejscu w kuchni zamawiającego w Szczutowie w
pełnym wymiarze godzin pracy w sytuacji, gdy jednocześnie sprawuje funkcję prezesa
zarządu tego wykonawcy, co jednocześnie świadczy o sprzeczności interesów wykonawcy, a
w konsekwencji może prowadzić do negatywnego wpływu na wykonanie zamówienia - co
powinno skutkować odrzuceniem oferty tego wykonawcy”.
Warunek udziału do którego odnosi się zarzut dotyczy rozdziału VIII ust. 2 pkt 4
Specyfikacji Warunków Zamówienia (SWZ), a który stanowi:
Zamawiający
wymaga,
aby
Wykonawca
skierował
do
realizacji
zamówienia
przygotowywania posiłków — co najmniej jedną osobę z wykształceniem minimum Średnim
w zakresie technologii żywności lub dietetyki i co najmniej 3-letnim doświadczeniem w
żywieniu osób, która będzie odpowiedzialna za wykonanie usługi w zakresie merytorycznym
i jakościowym, a w okresie realizacji zamówienia będzie zatrudniona na miejscu, w DPS i
sprawowała nadzór nad pracą zespołu kuchni (kucharze i pomoce kuchni), wymiarze godzin
— wynikającego z przepisów prawa pracy.
W odniesieniu do wymaganej zdolności technicznej lub zawodowej - warunku
opisanego powyżej - Zamawiający zgodnie z rozdziałem IX ust. 4 SWZ wymagał złożenia
Wykazu osób (...), które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia wraz z informacjami
na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do
wykonywania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności oraz
informacje o podstawie do dysponowania tymi osobami
– Załącznik nr 6 do SWZ (a nie nr 5
jak wskazano w SWZ i odwołaniu).
Wykonawca FH-
U „OL-MARO” wskazał 7 osób, w tym w pozycji 1 p. M. C. a w pozycji 6 i 7
nie wymienił konkretnych osób zaznaczając że dotyczy to pracowników skierowanych przez
Zamawiającego.
Lp.
Imię i
nazwisko
Rola w
realizacji
zamówienia
Wykształcenie
Doświadczenie zawodowe
Informacja o podstawie
dysponowania osobą
M. C.
Nadzór nad realizacją
umowy/
Technolog
żywności
Wyższe – mgr inż.
Technologii
Żywności i Żywienia
Człowieka UWM w
Olsztynie, WSG w
Bydgoszczy Studia
Menedżerskie
23 lata pracy
w zawodzie
Umowa o pracę
Nadzór nad pracą kuchni,
organizacja pracy, przygotowanie
dań, gotowanie dań, wydanie
Umowa o pracę –
pracownik skierowany
przez Zamawiającego
dań.
Z punktu 6 Wykazu bezspornie wynika, że Nadzór nad pracą kuchni, organizacją pracy oraz
przygotowywaniem dań, ich gotowaniem i wydawaniem do którego referuje wskazany
powyżej warunek ma wykonywać pracownik Zamawiającego. Natomiast osoba wskazana w
wierszu 1 (p. C.
) jest odpowiedzialna za nadzór nad realizacją umowy a nie nad pracą w
kuchni do czego odnosi się stawiany zarzut.
Izba zwraca uwagę, że tylko w odniesieniu do osoby z pozycji 6 - tak jak podkreślał
Zamawiający w odpowiedzi na odwołanie (...)SWZ wymaga aby osoba nadzorująca pracę w
kuchni posiadała wykształcenie minimum średnie w zakresie technologii żywności lub
dietetyki i co najmniej 3-
letnie doświadczenie w żywieniu osób i ta osoba będzie
odpowiedzialna za wykonanie usługi w zakresie merytorycznym i jakościowym, a w okresie
realizacji zamówienia będzie zatrudniona na miejscu, w DPS i sprawowała nadzór nad pracą
zespołu kuchni (kucharze i pomoce kuchni), w pełnym wymiarze godzin i ten warunek spełnił
Wykonawca: Firma Usługowo – Handlowa „OL-MARO” Sp. z o.o. wskazując do realizacji
zamówienia pracownika Zamawiającego kierowanego od 2013 roku do pracy w kuchni (...)
Izba zwraca również uwagę na postanowienia w SWZ w rozdziale VIII w punkcie 5:
Wymagania w zakresie zatrudnienia przez Wykonawcę na podstawie stosunku pracy:
1) realizacja niniejszego zamówienia musi odbywać się poprzez wykonywanie czynności
w warunkach określonych w art. 22 § 1 ustawy (...) Kodeks pracy (..) – na rzecz Wykonawcy,
w miejscu i czasie wskazanym przez Wykonawcę. Zamawiający, zgodnie z art. 95 ustawy
Pzp stawia wymóg w zakresie zatrudnienia przez Wykonawcę na podstawie stosunku
pracy. Rodzaj czynności związanych z realizacją zamówienia, których dotyczą wymagania
zatrudnienia na podstawie stosunku pracy przez Wykonawcę osób wykonujących czynności
w trakcie realizacji zamówienia to:
przygotowywanie, gotowanie i wydawanie posiłków.
Zamawiający wyraża zgodę na zatrudnienie pracowników na umowę zlecenie wyłącznie
w przypadku nagłych i niespodziewanych nieobecności pracownika zatrudnionego na
umowę o pracę wynikających z przyczyn losowych.
Wykonawca do realizacji przedmiotu zamówienia zatrudni dwóch pracowników
Zamawiającego.
pracownicy, o których mowa powyżej zatrudnieni będą na podstawie umowy o pracę,
zgodnie z art. 23¹§1 Kodeksu pracy, a Wykonawca będzie pracodawcą dla tychże
pracowników. (...)
Tym samym wykonawca OL-
MARCO, którego oferta została wybrana potwierdził
posiadanie wymaganych
zdolności w ramach warunku co do zdolności technicznej i
zawodowej (doświadczenie Wykonawcy), o których stanowi wymaganie z rozdziału VIII ust. 2
pkt 4 SWZ.
Ten warunek bowiem nie dotyczy zakresu prac opisanych pod pozycją 1
Wykazu tego wykonawcy.
Mając powyższe ustalenia na uwadze podnoszone w odwołaniu zarzuty naruszenia
(1) art. 116 ust. 2 w zw. z art. 16 pkt 1), 2) 3) i w zw. z art. 266 oraz art. 359 pkt 2 PZP oraz w
zw. z art. 226 ust. 1 pkt 2 lit. b) PZP oraz (2) art. 128 ust. 1 w zw. z art. 226 ust. 1 pkt 2 lit. b) i
c) oraz w zw. z art. 359 pkt 2 i art. 266 Pzp i (3) art. 239 ust. 1 w zw. z art. 16 pkt 1), 2) i 3) i
w zw. z art. 266 oraz art. 359 pkt 2 Pzp
w związku z wyborem oferty wykonawcy Firma
Usługowo-Handlowa „OL-MARCO” Sp. z o.o. jako najkorzystniej w przedmiotowym
postępowaniu należało uznać za niezasadne.
O kosztach postępowania odwoławczego Izba orzekła na podstawie art. 557 i 575
ustawy Pzp w zw. z § 5 pkt 2 oraz § 8 ust. 2 zdanie pierwsze rozporządzenia Prezesa Rady
Ministrów w sprawie szczegółowych rodzajów kosztów postępowania odwoławczego, ich
rozliczania oraz
wysokości i sposobu pobierania wpisu od odwołania z dnia 30 grudnia
2020r. (Dz.U. z 2020 r. poz. 2437).
Izba w szczególności zwraca uwagę – wobec wniosku
pełnomocnika zamawiającego o zasądzenie na jego rzecz kosztów według norm
przepisanych, że zgodnie z § 5 pkt 2 wskazanego rozporządzenia Izba orzeka o
uzasadnionych kosztach postępowania odwoławczego strony lub uczestnika w
okolicznościach, o których mowa odpowiednio w § 7 ust. 2 pkt 2 i 3, ust. 3 i 4, § 8 ust. 2 pkt 2
i 3 oraz § 9 ust. 1 pkt 3 lit. b i pkt 4 tylko na podstawie rachunków lub spisu kosztów,
złożonych do akt sprawy do czasu zamknięcia rozprawy.
Mając na uwadze powyższe orzeczono jak w sentencji.
……………………………..