Pytanie:
Struktura organizacyjna zamawiającego obejmuje jednostkę centralną oraz 10 oddziałów regionalnych na terenie całej Polski. Oddziały nie posiadają samodzielności finansowej. Wszystkie zamówienia są agregowane w jednym planie zamówień i udzielane w trybach wynikających z łącznej wartości zamówień danego rodzaju. Problemem są usługi restauracyjne polegające na tym, że:
1) dyrektorzy zapraszając oficjalnych gości np. na obiad, wybierają różne restauracje, a goście samodzielnie wybierają dania;
2) pracownicy poszczególnych oddziałów spotykają się w restauracji na posiłku z okazji Świąt Wielkanocnych lub Bożego Narodzenia. W takim przypadku menu ustalane jest wcześniej. Posiłki są serwowane na ogół w formie szwedzkiego stołu.
Łączna wartość wszystkich usług restauracyjnych przekracza 130.000 zł, natomiast wartości zamówień w poszczególnych oddziałach nie przekraczają progu stosowania ustawy Pzp. Czy w powyższym przypadku, z uwagi na brak tożsamości miejscowej wykonawcy, zamawiający może szacować usługi restauracyjne odrębnie dla każdego oddziału? Zupełnie inne podmioty będą świadczyły usługę np. w Warszawie czy Gdańsku. Czy zamawiający jest zobowiązany połączyć zamówienia opisane w pkt 1 i 2, czy może traktować je jako odrębne zamówienia z uwagi na fakt, że nie są to usługi identyczne?