Pytanie: W najbliższym czasie planujemy przeprowadzić procedurę przetargową na zakup artykułów spożywczych, podzielonych wg następujących grup:
- pieczywo,
- artykuły sypkie: mąka, cukier, różnego rodzaju przyprawy, makarony itp.,
- warzywa i owoce (w tym ziemniaki),
- mięso i wędliny (w tym drobiowe),
- nabiał i tłuszcze (mleko i jego przetwory, masło, olej itp.),
- ryby.
Czy przeprowadzenie procedury przetargowej na zakup ww. artykułów spożywczych jest
możliwe w innej procedurze niż przetarg nieograniczony (np. zapytania o cenę)? Czy
dopuszczalne jest podzielenie wartości zamówienia na wyżej wymienione grupy
asortymentowe i przeprowadzenie osobnych (dla każdego rodzaju grupy) procedur
przetargowych włącznie z dopuszczeniem zamówień poniżej 14.000,00 euro? Czy jest
sposób ustalenia zmiennej ceny dostaw na wymienione wyżej artykuły w zależności od
sytuacji na rynku (zmienne ceny, sezonowość)? Czy w związku z tym informacje takie
wskazać w siwz lub ogłoszeniu o zamówieniu? Czy możemy oszacować wartość
zamówienia na zakup artykułów spożywczych w oparciu o identyczne dostawy mające
miejsce w 2009 r.?